Nick Cave And The Bad Seeds «Skeleton Tree»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Nothing really matters when the one you love is gone... I need you» («Nekam nav īsti nozīmes, ja zaudē to, ko mīli... tu man esi vajadzīgs/a») - dziesmā «I Need You» gandrīz bez konkrētas melodijas aizlauztā balsī skandē austrāliešu dziedātājs Niks Keivs (Nick Cave). Lai arī skaņdarbā tiek minēta kāda sieviete (woman in red), nepamet sajūta, ka 58 gadus vecais Keivs dzied par ko citu ļoti, ļoti personisku.

Nick Cave And The Bad Seeds «Skeleton Tree»

(Bad Seed Ltd.)

11/12

Runājot par šo albumu, jāatgādina traģēdija, kas pagājušā gada jūlijā skāra Keivu un viņa ģimeni. Nokrītot no klints, bojā gāja viens no Keiva dēliem Artūrs. Lai arī albuma ieraksts sākās pirms šā negadījuma (2014. gadā Braitonā), notikušais caurvij šo darbu, ļaujot klausītājam ielūkoties Keiva prāta stāvokļa tumšākajos nostūros. Albuma ieraksts fiksēts arī režisora Endrū Dominika (Andrew Dominik) uzņemtajā filmā «One More Time With Feeling», kura tika demonstrēta visā pasaulē dienā, kad iznāca šis albums.

Ja atskatāmies mūzikas vēsturē, tad viens no pirmajiem ierakstiem, kas saturiski sasaucas ar Keiva «Skeleton Tree», ir Ērika Kleptona (Eric Clapton) «Tears in Heaven», kas arīdzan bija veltījums dēliņam Konoram, kurš izkrita pa daudzstāvu mājas logu. Kleptona tonis bija cerīgs, viņš dziedāja par abu tikšanos debesīs, turpretī

Keivs, kura attiecības ar Dievu ir sarežģītas, nebūdams reliģiozs, dēla zaudēšanu pārdzīvo citādi smagi.

Viņš dzied par vemšanu vannasistabas podā, par ziliem riņķiem zem acīm un vēlmi kādu nogalināt...

Foto: Publicitātes foto

Kopumā albumā iekļautas astoņas dziesmas, kuras producējis pats Keivs un vijolnieks Vorens Eliss (Warren Ellis). Albums tiek izdots kā grupas «The Bad Seeds» darbs. Ja globālais tīmeklis nemelo, tad tas ir jau sešpadsmitais Nick Cave And The Bad Seeds studijas ieraksts.

«Skeleton Tree» ir viengabalains, atmosfērisks, drounīgs muzikāls audekls.

Vietās, kur Keivs kādreiz kliedza, viņš čukst...

Kliedziens ir apslāpēts, tas ir destruktīvs, tumša izmisuma un sēru pilns. Muzikāli ko līdzīgu Keivs jau bija ierakstījis pirms trīsdesmit gadiem («Stranger Than Kindness», 1986).

«With my voice, I am calling you» («Ar savu balsi es saucu tevi») - deklamē Keivs ievadošajā «Jesus Alone». Brīžiem ir grūti klausīties Keiva balsī, kura, kā var just ierakstā, mazliet zaudējusi savu jaudu un asumu. Patīkami ierakstu atsvaidzina dāņu soprāns Else Torpa, kuras balss ieskanas dziesmā «Distant Sky». Arī stīgu aranžējumi ir gaisīgi, atgādinot kaut ko no gadu tūkstošu mijas postroka. Tieši uz plates beigām ir sajūta, ka gaisma tuneļa galā tomēr ir saskatāma. Kā gan citādi lai dzīvo tālāk...

Blakus Bovija «Melnajai zvaigznei», «Radiohead» šķiršanās albumam, Keiva «Skeleton Tree» ir viens no šā gada godīgākajiem un spēcīgākajiem ierakstiem.

Izdošanas datums - 09.09.2016.

Rīgā Keivs uzstājās pirms desmit gadiem - 2006. gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu