TVNET iesaka: 5 objekti, kas jāredz «Baltajā naktī»

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts», kas ik gadu notiek Rīgā septembra sākumā, šogad notiks naktī no 10.septembra uz 11.septembri, un tā pamatprogrammu veidos vairāk nekā 30 mākslas un kultūras projekti, kā arī to papildinās vairāk nekā 20 iniciatīvu projekti. Ko īsti doties aplūkot šajā īpašajā naktī?

 
Foto: publicitātes

Interaktīva instalācija «Mākonis»

Rīgā, laukumā pie Brīvības pieminekļa, piesakot kultūras foruma «Baltā nakts» programmu, tiks atklāta kanādiešu mākslinieku Keitlindas R.S. Braunas un Veina Gereta veidotā interaktīvā instalācija «Mākonis» («Cloud»), informēja «Untitled pasākuma» pārstāvis Raitis Beķeris.

«Mākonis» ir interaktīva instalācija, ko no 6000 spuldžu izveidojuši kanādiešu mākslinieki. Instalācijā ir izmantotas sadzīves gaismas spuldzes un slēdži, kurus iedarbina, kā slēdzi izmantojot auklas.

Izstādes laikā apmeklētāji varēs mijiedarboties ar instalāciju, darbojoties gan kolektīvā harmonijā, gan individuālā haosā, lai atdzīvinātu un iedegtu instalāciju. «Mākonis» ir vienkārša, spoža un rotaļīga instalācija, kas radīta kā ikona cerībai un optimismam. To raksturo uz augšu vērstas smaidošas cilvēku sejas, mirdzošas acis un sajūta, ka visi kopā mēs radām vairāk nekā katra atsevišķu darbību summa, stāstīja Beķeris.

Tā kā kvēlspuldžu ražošana Eiropas Savienībā un citās valstīs daudzviet pasaulē pakāpeniski tiek pārtraukta, mākslas objekts iegūst jaunu nozīmi kā signāls tehnoloģiju īslaicīgumam un izmaiņām nākotnē, kurām dodamies pretī. Simboliskā līmenī «Mākonis» balstās uz universālu vides tēlainības valodu, kas pārvar valodu barjeras, kultūru atšķirības un ģeogrāfiskos attālumus - lietus mākoņus pazīst cilvēki visā pasaulē.

Instalācija pirmo reizi tika izstādīta 2012.gada septembrī Kanādas pilsētas Kalgari «Baltajā naktī». 2013.gada sākumā Krievijā mākslinieki sadarbībā ar Maskavas Laikmetīgās mākslas muzeju «Garāža» izveidoja instalācijas otro versiju, kas bija Maskavā notiekošā «Mākslas eksperimenta 2013» centrālais objekts.

Instalācija «Mākonis» bijusi skatāma Čehijas galvaspilsētas Prāgas gaismas festivālā «Signal», Jeruzalemes gaismas festivālā, Nīderlandes pilsētas Eindhovenas gaismas festivālā «Glow», Portugāles pilsētas Kaškai gaismas festivālā «Lumina», Slovākijas pilsētas Košices «Baltajā naktī» un citur.

Mākslas objektu būs iespējams apskatīt līdz 13.septembrim. Apmeklētājus tas gaidīs ik dienu no plkst.20 līdz pusnaktij. Kultūras foruma «Baltā nakts» laikā «Mākonis» visiem interesentiem būs apskatāms no plkst. 19 līdz pat plkst.3.

Jau ziņots, ka mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts», kas ik gadu notiek Rīgā septembra sākumā, šogad notiks naktī no 10.septembra uz 11.septembri, un tā pamatprogrammu veidos vairāk nekā 30 mākslas un kultūras projekti, kā arī to papildinās vairāk nekā 20 iniciatīvu projekti.

     
    Foto: publicitātes

    Sapnis par karnevālu tramvajā

    Festivāla organizatori arī norādīja, ka šogad pēc vairāku gadu pārtraukuma tiks atjaunots «Baltās nakts» tramvajs, kas savienos Rīgas centru ar vienu no tālākajiem norises punktiem, kursējot maršrutā Ausekļa iela-Gaujas iela-Ausekļa iela.

    Tramvaji kā jauno mākslas un mūzikas talantu vēstneši ceļos cauri naktij un pilsētai. Skatītājiem būs iespēja aizceļot uz krāsu un gaismu spēles karnevālu, ko izsapņojuši Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņi, ko paspilgtinās elektroniskās mūzikas pārstāvji. Par koncertzāli vīzijas radīs un klausītājus savā sapņu pasaulē ievedīs jaunie mūzikas instrumentu pavēlnieki, izpildot akadēmiski klasiskus skaņdarbus neierastā vidē – braucošā tramvajā.

    Piedalās ģitāristu nometnes «Sešas stīgas» dalībnieki un Latvijas mūzikas vidusskolu audzēkņi. Mūzikā būs eklektika: no akadēmiskās mūzikas līdz pat rokam, no solo priekšnesumiem līdz oriģinālmūzikai grupu izpildījumā.

    Laikā no pl. 21.53 līdz pl. 22.10 tramvajam ir tehniskā pauze. Pasažieri tramvajā netiek ielaisti.

    Mākslinieciskā vadītāja Inese Veriņa-Lubiņa.

    Tramvajā būs apskatāmi Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu mākslas darbi. Uzstāsies mūziķi Waterflower, Elizabete Balčus, MMMM.

    Muzikālā programma

    18.00-21.00 DJ BASTARD GY un video māksliniece Linda Konone

    21.40-22.40 Elizabete Balčus

    22.50-1.30 DJ BASTARD GY un video māksliniece Linda Konone

    1.30-2.00 projekta MMMM uzstāšanās ar videoprojekcijām

    2.20-3.00 projekta Waterflower uzstāšanās

     
    Foto: publicitātes

    Pirmatskaņojumi un burvīgs kino

    Šogad «Baltās nakts» mūzikas projektos notiks vairākas pasaules pirmizrādes. Tā, piemēram, koncertzālē «Ave Sol» producentu apvienība «DoStudija» un mūziķis Helvijs Fiņķis piedāvās multimediāla koncertuzveduma, jaundarba «Akmens dārzs» pirmizrādi.

    Latvijas Universitātes Lielajā aulā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos jaunā komponista Aigara Raumaņa darbs «Superstīgu teorija». Festivāla koncertā to atskaņos apvienotais kokļu orķestris 30 koklētāju sastāvā, bet saksofona solo spēlēs pats autors. Tikmēr nepieradinātās mūzikas festivāls «Skaņu mežs» šā gada «Baltajā naktī» aizsāks jaunu koncertsēriju «Ziemeļvalstu sievietes eksperimentālajā mūzikā».

    «Baltās nakts» programma piedāvā plašas izvēles iespējas arī kino cienītājiem. Kinoteātrī «Splendid Palace» norisināsies divas filmu programmas - festivāla «2Annas» piedāvātais jaunāko latviešu īsfilmu maratons «Spoki pirms brokastīm», bet otrā zālē kino «Bize» un kinoprojekts «Spektrs» rādīs dokumentālo filmu programmu «Uzdrīkstēšanās», kas ir starptautiski pazīstamas dokumentālās filmas, kuras vieno stāsti par māksliniekiem un uzdrīkstēšanos, par leģendāriem notikumiem mākslas pasaulē. «2Annas» aicina īpaši drosmīgos uz Miera ielas apkaimes «Darbnīcu» baudīt šausmu filmu maratonu «Īs(t)ās šausmas». Turpat netālu studijā «Rija» skatāmas Latvijā radītas animācijas filmas. Savukārt Spīķeri aicina uz brīvdabas kino programmu «Komēdijas caur laika prizmu». Tajā rādīs trīs oriģinālas, smieklīgas un asprātīgas komēdijas. Dažās no kino programmām ir ierobežots apmeklētāju vecums, lūdzam informācijai sekot līdzi www.baltanakts.lv.

     
    Foto: publicitātes

    Labirints teātrī

    Šoreiz teātris arī paliks teātris – visās tā izpausmēs.

    Nacionālais teātris piedāvā «Baltās nakts» ietvaros apmeklētājiem iziet īpaši veidotu labirintu, kurš vedīs cauri visam teātrim – foajē, kafejnīcai, darbinieku ejām, aizskatuvei, kāpņutelpām, metāla ceham, magazīnām, LMT Jaunajai zālei un citām ejām, kurās uz vairāk nekā 30 dažāda izmēra ekrāniem būs iespēja ielūkoties visās Latvijas Nacionālā teātra izrādēs – gan repertuārā esošajās, gan arhīvos noglabātajās. Pašu aktieru klātbūtnē izbaudīt kādu fragmentu no izrādēm neierastā vidē, it kā caur atslēgas caurumu vai gluži otrādi – pavisam blakus.

    Labirints arī vistiešākajā nozīmē būs labirints.

    Tevi ieskauj šauras ejas, gar sāniem ir tikai sienas un, vien veroties augšup, tu nokļūsi no vienas izrādes pie nākamās. No viena pagrieziena pie nākamā. Vai reizēm varēs tikai dzirdēt, ka aiz labirinta sienas citā pusē notiek izrāde. Apmaldīties gan šoreiz varēs tikai izrādēs – ne pašā labirintā.

    All inclusive – viss iekļauts vienā – visas izrādes vienā teātrī, vienā labirintā, vienā naktī.

     

    Festivāls «Tēlniecības kvadriennāle Rīga»

    • Pie Rīgas Sv. Pētera baznīcas 15.00 - 3.00
    • Rīgas pilsētas kanālā pie Bastejkalna un Latvijas Nacionālās operas un baleta 15.00 - 3.00
    • Zirgu ielā starp Finanšu ministrijas un Lielās ģildes ēku 15.00 - 3.00
    • pilsētas aizsardzības mūrī pie Rāmera torņa 15.00 - 3.00
    • Kronvalda parkā Elizabetes ielas pusē 15.00 - 3.00
    • Kalpaka bulvārī 13 15.00 - 3.00
    • AB Dambī pie peldošās mākslas darbnīcas «Noass» 15.00 - 3.00
    • Vāgnera zālē, Vāgnera ielā 4 19.00 - 1.00
    • Biedrība «Mākslas menedžmenta un informācijas centrs»

    «Tēlniecības kvadriennāle Rīga» (TKR) ir starptautisks laikmetīgās mākslas festivāls, kas norisinās Rīgā kopš 1972. gada un koncentrējas uz tēlniecību kā festivāla centrālo mediju. Festivāla uzmanības fokusā šogad ir konservatīvisma un liberālisma fenomens, kas īpaši aktualizējies, pateicoties spraigajiem notikumiem globālajā telpā. Ar izstādēm Vāgnera zālē un Rīgas pilsētvidē un izglītojošu lekciju programmu festivāls meklēs atbildes uz jautājumu, ko īsti šodien nozīmē būt labam?

    Izstāde «Būt labam» Vāgnera zālē un tēlniecības darbi pilsētvidē tiks atklāti «Baltās nakts» laikā 10. septembrī, bet apskatāmi līdz 28. oktobrim.

    Programma

    15.00–3.00

    Tēlniecība Rīgas pilsētvidē.

    Festivāls «Tēlniecības kvadriennāle Rīga» piedāvā apskatīt vairāk nekā 20 Eiropas mākslinieku darbus, kas apdzīvos grezno Vāgnera zāli un Rīgas pilsētvidi. Apmeklētājus pārsteigs vairāki tēlniecības objekti pilsētvidē, tostarp krievu mākslinieka Denisa Prasolova (Denis Prasolov) lielformāta skulptūra Kronvalda parkā, kas stāsta par cilvēces sasniegumiem kosmosa izpētē. Zviedru mākslinieces Hannas Stāles (Hanna Stahle) futūristiskā instalācija atradīsies Vecrīgā, bet beļģu mākslinieka Olivjē Gutalsa (Olivier Goethal) aicinājums pieņemt pārmaiņas un pazīstamās somu mākslinieces Kārinas Kaikonenas (Kaarina Kaikkonen) tekstila instalācija – Zirgu ielā.

    Tēlniecības objekti:

    • mākslinieka Denisa Prasolova (Denis Prasolov, Krievija) lielformāta skulptūra «Sems» Kronvalda parkā,
    • mākslinieces Hannas Stāles (Hanna Stahle, Zviedrija) instalācija «Robežpārkāpējs» uz pilsētas aizsardzības mūra,
    • mākslinieka Olivjē Gutalsa (Olivier Goethal, Beļģija) izaicinošā instalācija «Pieņem pārmaiņas» AB dambī,
    • pasaules slavu iemantojušās mākslinieces Kārinas Kaikonenas (Kaarina Kaikkonen, Somija) tekstila instalācija «Kāpumi un kritumi» Zirgu ielā,
    • Kristas un Reiņa Dzudzilo (Latvija) instalācija «Respice post te. Hominem te memento» Peitavas ielā 9/11,
    • Mindauga Navaka (Mindaugas Navakas, Lietuva) objekti «Peldētājs I un II» Rīgas pilsētas kanālā pie Bastejkalna un Latvijas Nacionālās operas,
    • Jānusa Sammas (Jaanus Samma, Igaunija) instalācija – apstādījuma raksts «Nātres» Kalpaka bulvārī 13,
    • Terjes Ojaveras (Terje Ojaver, Igaunija) instalācija «Bēgošie akmeņi», pie Rīgas Sv. Pētera baznīcas.

    19.00–1.00

    Durvis apmeklētajiem vērs festivāla centrālā izstāde «Būt labam», kas šogad apdzīvo ikdienā slēgto Vāgnera zāli Vecrīgā. Vēsturiskās ēkas trīs stāvos darbus izstādījuši tādi mākslinieki kā Kaspars Millers (Kaspar Müller, Šveice/Vācija), Kamilla Gužona (Camille Goujon, Francija), Nikita Kadans (Nikita Kadan, Ukraina), Signe Juhannesena (Signe Johannessen, Zviedrija), Ronijs Fābers Dāls (Ronny Faber Dahl, Norvēģija), Markuss Kore (Markus Kåhre, Somija), Jakobs Jesens (Jacob Jessen, Dānija), Olafs Bžeskis (Olaf Brzeski, Polija), Gundega Evelone (Latvija), Ieva Saulīte (Latvija), Johaness Sere (Johannes Säre, Igaunija), Jozs Laivis (Juozas Laivys, Lietuva), Žilvins Landzbergs (Žilvinas Landzbergas, Lietuva), Nele Mellere un Florians Dēgs (Nele Möller, Florian Deeg, Vācija), Kirils Tulins (Kirill Tulin).

    Foto: Ronny Faber Dahl, izstāde «If I just laid down», LYNX, Frognerparken, Oslo, 2015

    Kuratori: Aigars Bikše (Latvija), Kirke Kangro (Igaunija), Elona Lubīte, (Elona Lubyte, Lietuva).

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu