Gaiziņkalna apsaimniekotājs: Nevienam neesam piedāvājuši miljonus par apkārtējo zemju uzpirkšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Vakar izskanēja ziņas par Gaiziņkalna īpašnieces vēlmi atdāvināt kalna virsotni valstij un Madonas būvvaldes lēmumu, kas neļauj atdalīt zemesgabalu mazāku par 10 ha no kopējā īpašuma. Saistībā ar izskanējušo ziņu pieminēts arī SIA «Čiekuri» un Jurija Šeflera vārds. Uzņēmums atklātā vēstulē medijiem uzsver, ka viņu darbība nav saistīta ar zemju uzpirkšanu Madonas apkaimē.

SIA «Čiekuri» valdes priekšsēdētājs Juris Sitko vēstulē norāda, ka uzņēmums jau piecus gadus sekmīgi strādā un attīsta Viešūra ezeram un Gaiziņkalnam piegulošo Vestienas, Bērzaunes un Aronas pagastu teritorijas.

«Esam vietējie un redzam šeit attīstības iespējas, tāpēc ieguldām dažādos infrastruktūras projektos, lai veidotu te mūsdienīgu tūrisma, sporta un atpūtas vidi,» viņš stāsta.

Madonas un Gaiziņkalna apkārtne savas klimatiskās joslas dēļ ir ļoti piemērota ziemas sporta veidiem, savukārt gleznainie skati, ezeri un pats Gaiziņkalns vienmēr ir vilinājuši atpūtniekus. Tāpēc SIA «Čiekuri» uzbūvējuši šeit starptautiskiem standartiem atbilstošu ziemas sporta kompleksu, kuru izmanto kā vietējo pagastu iedzīvotāji, tā arī profesionāli sportisti, kas nes Latvijas vārdu pasaulē. Izbūvētajā sporta kompleksā Viešūra kalnā jau noticis pirmais Latvijas čempionāts kalnu slēpošanā. Šeit trenējas kā profesionāli sportisti, tā bez maksas arī Madonas bērnunama audzēkņi un vietējie skolēni, uzņēmējs norāda.

Lai pasargātu Gaiziņkalna dabas parka teritorijas no izciršanas, SIA «Čiekuri» ir iegādājies šeit zemi un plāno investēt, lai saglabātu un attīstītu šīs teritorijas.

Mēs apzināmies, ka šie ieguldījumi diez vai atmaksāsies, to varētu uzskatīt arī par sava veida «dāvanu Latvijai», taču, mūsuprāt, ir svarīgi, lai šī apkārtne tiku sakopta, un ar pašvaldības līdzekļiem te nepietiek, saka uzņēmējs.
Viņš uzsver, ka SIA «Čiekuri» nekad nevienam nav «piedāvājusi miljonus» par apkārtējo zemju uzpirkšanu.

«Tas nav mūsu rūpals un bizness. Mēs nodarbojamies ar attīstību. Ja kāds piedāvā iegādāties īpašumu, izvērtējam šo iespēju,» stāsta Sitko.

«Mums ir prieks, ka Gaiziņkalna zemju īpašniece Inese Apele vēlas dāvināt valstij sev piederošo Gaiziņkalna virsotni. Arī mēs esam tādi paši patrioti, tikai esam izvēlējušies citādāku - aktīvāku veidu, kā to apliecināt, – proti, strādāt Madonas novadā un sakārtot to, ko daba mums dāsni devusi. Atjaunojam faunu Viešūra ezerā, izbūvējam modernu sporta kompleksu, atbalstām vietējās pašvaldības iniciatīvas. Tie, kas dara, vienmēr saņem kritiku. Tāpēc aicinām visus gribētājus pašiem atbraukt uz Gaiziņkalnu un Viešūra ezeru, lai pārliecinātos, kas te izdarīts un sakopts,» uzsver uzņēmējs.

TVNET jau vēstīja, ka Gaiziņkalna īpašniece, Amerikas latviete Inese Apele kopā ar brāļiem un māsu vēlas Latvijas valstij un tautai dāvināt Latvijas augstāko kalnu, taču saskārusies ar pagaidām nepārvaramiem šķēršļiem, jo vietējā būvvalde neļauj nodalīt virsotni no pārējā ģimenes zemesgabala, raksta «Latvijas Avīze». Madonas novada būvvalde ir liegusi no 44 hektārus (ha) plašā īpašuma nodalīt virsotni, jo tā esot pārāk maza.

Lai varētu atšķirt no lielā īpašuma dāvināšanai paredzēto kalnu, kas atrodas aizsargājamā dabas teritorijā, tam esot jābūt ne mazākam par 10 ha, teikts Madonas novada būvvaldes lēmumā.

Apele vēloties «nosargāt Gaiziņu, lai tajā vienmēr plīvotu sarkanbaltsarkanais karogs»,

taču viņai bažas radot kādreizējās Ķirsona muižas jaunā saimnieka, Krievijas miljonāra, «Latvijas balzama» lielākā akcionāra Jurija Šeflera aktivitātes. Viņa pārstāvētie cilvēki aktīvi uzpērk īpašumus Kaķīša (Viešūra) ezera un Gaiziņkalna apkārtnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu