Būvniekus nevaino par Jaunmārupes pamatskolas baseina «jumta ķibeli»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: jmsk.lv

Mārupes novada pašvaldība nevaino būvniekus par Jaunmārupes pamatskolas baseina ēkas jumta konstrukciju sabojāšanos, norādot, ka pati prasījusi koka konstrukcijas un tai bijis jāņem vērā, ka paaugstināta mitruma apstākļos tās reaģēs un 11 gadu laikā var deformēties un nolietoties.

Mārupes novada pašvaldības pārstāve Ilze Žunde aģentūrai LETA pastāstīja, ka ēkas jumtam ir izmantotas koka konstrukcijas savienojumā ar metālu. Koka konstrukcijas paaugstināta mitruma apstākļos reaģē un deformējas, kā rezultātā koks kustas un rada apdraudējumu konstrukcijām.

«Ja mēs baseina ēku būvētu no jauna šobrīd, tad, visticamāk, ņemot vērā pieredzi, tiktu izmantoti kādi citi materiāli. Bet, ja gribētu estētisko koku, tad izmantotu citus savienojumus un lūgtu, lai konstrukcijas ir savā starpā līmētas,» pauda Žunde.

Viņa minēja, ka pašvaldībai, prasot koka konstrukcijas, ir jāņem vērā, ka paaugstināta mitruma apstākļos tās reaģēs un 11 gadu laikā var deformēties un nolietoties.

«Tā kā ir pagājuši 11 gadi, tad vairs nav pamata pieprasīt būvnieku atbildību. Mēs pie būvniekiem vēršamies kā pie autoriem saistībā ar būvi, lai viņi sniegtu viedokli, kā labāk situāciju risināt. Tā ir pirmā baseina ēka pašvaldībā, un, mācoties no pieredzes, šobrīd mēs noteikti izmantotu kaut ko citu,» norādīja Žunde.

Jaunmārupes pamatskolas būvprojekta izstrādātāja SIA «Skonto būve» pārstāvji, lūgti komentēt situāciju, aģentūrai LETA sacīja, ka projekta izpildījums ir jākomentē Jaunmārupes domei, jo «Skonto būve» nav būvnieks un nevar komentēt cita būvnieka darbu. Kompānijā arī norādīja, ka uzņēmums izstrādāja kvalitatīvu Jaunmārupes pamatskolas būvprojektu.

Savukārt pamatskolas būvnieka SIA «MTK Construction» (iepriekš «Kalnozols celtniecība») bijušais līdzīpašnieks Valdis Kalnozols aģentūrai LETA sacīja, ka nevar komentēt, kādēļ Jaunmārupes pamatskolas ēkas jumta konstrukcijas kļuvušas nedrošas, iekams nav veikta to tehniskā ekspertīze.

«Jātaisa ekspertīze, lai saprastu, kas tur ir noticis. (..) Mans uzskats ir - ja desmit gadu garantija ir pagājusi un jumts ir izturējis, tad, iespējams, [projekta] inženiertehniskie risinājumi nav bijuši tādi kā vajag. Grūti saprast, kas tur varētu būt [noticis],» sacīja Kalnozols, piebilstot, ka patlaban publiskajā telpā ir izteikta tikai varbūtība, ka konstrukcijās kaut kas nav bijis kārtībā, taču trūkst konkrētu faktu, kas to apstiprinātu.

Pēc viņa teiktā, vainīgos iespējams saukt pie atbildības tikai pēc ekspertīzes atzinuma. «Es kā deputāts teikšu, ka saskaņā ar 92. Satversmes pantu jebkurš ir nevainīgs, pirms nav tiesas lēmuma. Tā ka es kā deputāts varu komentēt tikai tiesas lēmumu,» sacīja Kalnozols.

Viņš uzskata - ja problēmas būtu bijušas būvniecības procesā, tad tām vajadzēja parādīties jau agrāk. «Mans uzskats ir - ja ēka ir nostāvējusi desmit gadus, tad tur ir kaut kādas citas problēmas. Pie mums ir pieņemta tikai divu gadu garantija, bet tādās nopietnās būvniecībās garantija apdarei ir divi gadi, sienām - pieci gadi, pamatiem - desmit gadi, tā ka principā tagad pat visas lielās garantijas ir beigušās un pret celtniekiem vispār nevajadzētu būt nekādām pretenzijām,» pauda Kalnozols, piebilstot, ka celtniecība noritējusi saskaņā ar projektu.

Viņš arī piebilda, ka pats nav bijis klāt pie būves nodošanas. «Cik es saprotu, «Kalnozols celtniecība» būvēja Jaunmārupes skolu, bet par baseinu es neko neatceros. Es personīgi vēl skolā biju un skatījos celtniecības darbus, bet baseinā neesmu bijis iekšā,» viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka nedrošu jumta konstrukciju dēļ šajā mācību gadā slēgta Jaunmārupes pamatskolas baseina ēka, bet pārējā izglītības iestādē skolēnu drošība nav apdraudēta.

Ņemot vērā ekspertīzes rezultātus, pašvaldība secinājusi, ka jumta projektēšanai nepieciešami ievērojami resursi, kuri šā gada pašvaldības budžetā nav bijuši plānoti.

«Jau pavasarī Jaunmārupes pamatskolas baseina ēkā tika konstatētas vizuālas pazīmes, kas radīja aizdomas, ka tur kaut kas varētu nebūt kārtībā, tāpēc šā gada maijā tika pasūtīta ekspertīze, lai konstatētu, kas tad tur īsti ir. Pēc ekspertīzes atzinuma saņemšanas tika piesaistīti būvnieki, kuri izvērtēja situāciju un kurus aicināja iesniegt priekšlikumus par iespējamiem risinājumiem,» pastāstīja Mārupes novada domes pārstāve Ilze Žunde.

Būvniecību paredzēts ieplānot nākamā gada budžetā. Patlaban vēl nav izstrādāts galaprojekts, tāpēc nav zināmas projekta izmaksas, viņa piebilda.

Aģentūras LETA rīcībā esošajā domes rīkojumā, kas pieņemts 22.augustā, teikts, ka lēmums pieņemts, ņemot vērā «Skonto būves» vēstuli.

Jaunmārupes pamatskolas projektu par 59 965 latiem (85 323 eiro) 2004.gadā izstrādāja «Skonto būve». Konkursā par Jaunmārupes izglītības iestādes būvniecību uzvarēja SIA «Kalnozols celtniecība», kas uzcēla izglītības iestādi par 2,64 miljoniem latu (3,7 miljoni eiro). Izglītības iestādi atklāja 2005.gada 8.augustā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu