Tehnoloģijas skolas ikdienā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad jau sesto gadu uzsāku skolas gaitas kā skolotājs Siguldas pilsētas vidusskolā. Kā katru mācību gadu ir vērts pārskatīt un atjaunināt savu rokas bagāžu ar instrumentiem un metodēm, kas tiek nestas uz skolu ikdienā. Esmu tehnoloģiju entuziasts un daudz domāju par pieejamajiem rīkiem izglītībā — kā tos efektīvi varu izmantot un kā tie var man atvieglot ikdienu.

Edgars Bajaruns, Siguldas pilsētas vidusskolas skolotājs, Microsoft Inovatīvo skolotāju ekspertu programmas dalībnieks

Viens no vislielākajiem maniem palīgiem ir OneDrive — failu uzglabāšanas un apmaiņas serviss, kas ļauj lietotājiem sinhronizēt failus un pēcāk tiem piekļūt no galddatora, mobilās ierīces. Šobrīd OneDrive glabājas visa mana skolas «iedzīve», tajā kārtīgi pa mapēm sakārtotas prezentācijas un stundu plāni, pieejamas visas darba lapas un nepieciešamie mācību materiāli. Vienalga, kur lai atrastos, es vienmēr varu pārskatīt un pielabot stundu materiālus, varu tos koplietot ar skolēniem pēc nepieciešamības, nosūtot saites uz konkrētajām darba lapām, mājas uzdevumiem vai stundas prezentācijām. Turklāt OneDrive atvieglo arī ikdienu — visi attēli un video, kurus uzņemu ar telefonu, tiek sinhronizēti un nokļūst OneDrive mapē. Piemēram, stundas laikā nofotografēju skolēnu darbu vai piemēru un uzreiz varu to ar projektora palīdzību demonstrēt, kā arī veikt nepieciešamos labojumus un piezīmes.

Ikvienam labi pazīstamas ir Microsoft Office aplikācijas — Word, Excel un PowerPoint —, tomēr izglītības kontekstā aizvien lielāku vietu ieņem OneNote — digitāla pierakstu klade, kas paredzēta ikdienas piezīmju veikšanai un to organizēšanai. OneNote ir kā pierakstu grāmata, kurā iespējams visu kārtot pa nodaļām un apakšnodaļām. Pēc nepieciešamības tajās var ievietot visu iespējamo saturu. Tomēr OneNote iespējas izglītībā visefektīvāk ir izmantot kopā ar Office 365 un OneNote Class Notebook, kas palīdz skolotājam radīt klases piezīmju grāmatu, kurā ir paredzēta sadaļa saturam, kopdarbības videi un katram skolēnam individuālā vide, kurā skolotājs var izvietot uzdevumus un tos labot vienkāršā veidā.

Office 365 piedāvā izglītības iestādēm gan bezmaksas pakalpojumus, gan abonējamas «ekstras» un visas jaunākās lietojumprogrammas. Siguldas pilsētas vidusskolā aktīvi izmantojam Office 365 piedāvātās iespējas, un nu jau vairāku gadu garumā visas skolotāju aptaujas un atskaites tiek veiktas elektroniski, izmantojot Office 365. Katram skolotājam ir sava skolas e-pasta adrese un pieeja koplietotiem dokumentiem, atskaišu formām un pārskatiem. Tāpat arī katram skolēnam izveidota e-pasta adrese un pieejami bezmaksas tiešsaistes lietojumprogrammu pakalpojumi. Office 365 piedāvā ne tikai aplikācijas, bet arī virtuālu vietni sadarbībai SharePoint, kā arī daudzus citus instrumentus un iespējas. Viens no jaunākajiem Office 365 uzlabojumiem vai, godīgi sakot, sen esošas funkcijas veiksmīgs pārstrādājums ir Forms — aptauju rīks, kas ļauj izveidot, nosūtīt un apkopot vienkāršas aptaujas un testus; to izmantoju, veidojot testus, mājas darbus un pat kontroldarbus, kurus labot var ļoti veikli un vienkārši.

Ja gribas izmēģināt kādu jaunu rīku notikumu atspoguļošanai un stāstīšanai, tad iesaku Sway, kas ir jauna alternatīva ierastajām prezentāciju aplikācijām. Tajā iespējams kombinēt tekstu, video, audio un vizuālos materiālus (tostarp grafikus, kartes), lai izveidotu vizuālu stāstu, kuru var publicēt savā Sway tiešsaistes blogā. Lietotne ir noderīga, jo ir vienkārši veidot un dalīties ar interaktīviem pārskatiem, prezentācijām, kā arī personīgajiem stāstiem. Sway lietotne ir savienojama ar OneDrive, dažādām ierīcēm, sociālajiem tīkliem, ļaujot lietotājiem pievienot jaunus stāstus jebkurā laikā. Skolā esmu to izmantojis, gan gatavojot pārskatu par mācību saturu, kuram skolēni var viegli piekļūt, gan kā uzdevumu skolēniem.

Skolotājiem, kuriem jāgatavo tālmācības materiāli vai materiāli skolēniem, kuri nepiedalās stundā, noteikti patiks Office Mix iespējas. Tas ir vienkāršs pievienojuma spraudnis PowerPoint aplikācijai, kurš dod iespēju padarīt prezentācijas interaktīvas, iekļaujot tajās jautājumus un uzdevumus, kā arī ierakstīt prezentāciju un runu un augšupielādēt. Viens no visbūtiskākajiem un nozīmīgākajiem uzlabojumiem, kurus skolotājs iegūst pēc spraudņa pievienošanas, ir iespēja ievietot prezentācijā PhET dabaszinātņu simulācijas, kā arī citus pieejamos izglītības resursus. Pēc tam ir iespējams vienkārši tos koplietot ar skolēniem un sekot līdzi uzdevumu izpildei un atbildēm. Esmu to izmantojis, gatavojot uzdevumus un materiālus stundai, kura norisinājusies ārpus skolas, izmantojot planšetdatorus — skolēni mierīgi strādāja, kamēr es tiešsaistē varēju redzēt, cik kurš tālu ticis.

Bez dažādiem rīkiem un pakalpojumiem Microsoft piedāvā arī profesionāļu kopienu izglītībā, kur iespējams atrast jaunas idejas un piemērus. Viens no interesantiem piemēriem ir Skype In the Classroom programma, kas atbalsta skolotāju sadarbību, izmantojot Skype konferenču zvanu iespējas. Skolotājam ir iespēja iepazīties un ceļot pa pasauli, un sazināties ar skolēniem citās pasaules malās. Tāpat var iesaistīties virtuālajos ceļojumos, kuros dažādas institūcijas — muzeji, firmas, augstskolas — gatavo virtuālus ceļojumus, piemēram, skolēni var iesaistīties un ceļot zemūdens pasaulē vai uz Starptautisko kosmosa staciju.

Tehnoloģiju lietošana ikdienā var padarīt to skolotājam vienkāršāku un skolēniem interesantāku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu