Cūkām Brocēnos konstatē šovasar piekto mēra uzliesmojumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Russell Cheyne / REUTERS

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums konstatēts piemājas saimniecībā Brocēnu novada Blīdenes pagastā, kur slimība skārusi novietni ar piecām cūkām, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

PVD saimniecībā veiks ĀCM apkarošanas pasākumus, tostarp likvidēs cūkas. Tāpat uzsākta epidemioloģiskā izmeklēšana, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuva novietnē.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka ir aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

PVD atkārtoti atgādina, ka, lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM un neizbēgamas to likvidēšanas, jāievēro tādi biodrošības pasākumi kā jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem, nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās, kā arī pastāvīgi jāapkaro grauzēji.

Tāpat nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki, cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, tostarp pagalmos pļautu zāli, termiski neapstrādātus kartupeļus u.c. Vienlaikus, kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes, pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Tāpat rūpīgi jādezinficē fermas teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi un, ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Šovasar šis ir jau piektais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām. ĀCM ir skāris kopumā piecas saimniecības četru novadu piecos pagastos. Pēdējais ĀCM gadījums bija konstatēts mājas cūkām Neretas novada Mazzalves pagasta piemājas saimniecībā, kura dēļ likvidētas 27 mājas cūkas, tostarp 12 piena sivēni.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu