Kučinskis: Gala lēmumu par Vāgnera namu pieņems valdība (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Gala lēmumu par kritiskā stāvoklī esošo vācu komponista Riharda Vāgnera vārdā dēvēto namu, Riharda Vāgnera ielā 4, Rīgā, pieņems šī valdība, otrdien valdības sēdē uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Valdība atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) piedāvāto risinājumu Vāgnera namu iznomāt uz 30 gadiem privātam partnerim. Ja partneris ar Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) starpniecību līdz septembra beigām netiks atrasts, ministri lems par citu Vāgnera nama attīstības modeli.

Pēc finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) teiktā, ja netiks atrasts ilgtermiņa investors, būs jāatgriežas pie varianta, kas paredz valsts līdzekļu ieguldījumu Vāgnera namā VSIA «Latvijas Koncerti» vajadzībām.

Rīgas Riharda Vāgnera biedrības pārstāvis, ekspremjers Māris Gailis kritizēja valdības lēmumu, jo, viņaprāt, piesaistīt privātu partneri būs sarežģīti. Gailis uzskata, ka Vāgneru nama attīstības pamatā vajadzētu būt publiskai un privātai partnerībai.

Tāpat Gailis norādīja, ka VNĪ veiktie aprēķini par Vāgnera nama sakārtošanu ir balstīti, ņemot vērā 2016.gada būvniecības cenas, kas neatbilst šī brīža situācijai.

Kučinskis gan nebija tik skeptisks un sacīja, ka iespējams tiks atrasts privāts partneris, kas vēlēsies Vāgnera namu nomāt uz 30 gadiem. Turpretī variants par publiskās un privātās partnerības projektu paredz, ka valsts ik gadus ieguldītu miljonu eiro.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) aicināja jautājumu par Vāgnera namu nevilkt garumā un gala lēmums būtu jāpieņem šim Ministru kabinetam. Viņa pauda pārliecību, ka ar VNĪ kapacitāti tas būtu iespējams.

Arī Gailis aicināja nevilcināties ar lēmuma pieņemšanu un šīs dienas Ministru kabineta lēmumprojektā ietvert tekstu, ka ministrijām ir jāgatavo jauns lēmums gadījumā, ja netiek atrasts Vāgnera nama ilgtermiņa nomnieks.

Ministru prezidents uzsvēra, ka gala lēmumu par Vāgnera nama likteni pieņems šī valdība.

Jau ziņots, ka, izvērtējot minētās alternatīvas, to īstenošanas laika grafikus, potenciālos ieguvumus un riskus un to finansiālo ietekmi uz valsts budžetu, FM ieskatā, visizdevīgākā Vāgnera nama turpmākās attīstības alternatīva ir nekustamā īpašuma iznomāšana uz 30 gadiem privātajam partnerim ārpus vispārējās valdības sektora.

Tādējādi FM rosināja nekustamo īpašumu iznomāt privātajam nomniekam uz 30 gadiem ar pienākumu veikt noteikta apmēra kapitālieguldījumus nekustamajā īpašumā. Pieņemot, ka nomnieks Vāgnera namā īstenos kultūras funkciju, provizoriskā nomas maksa būtu 0,69 eiro par kvadrātmetru bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) jeb 36 810 eiro bez PVN gadā. FM piebilda, ka nomas maksa tiek noteikta minimālā apmērā, jo nomniekam ar nomas līgumu ir noteikts pienākums veikt īpašumā ieguldījumus.

Starp ieguvumiem šāda risinājuma gadījumā FM minēja to, ka Vāgnera nams tiks saglabāts valsts īpašumā, kā arī sekmīgas nomas izsoles gadījumā nama atjaunošanas darbus varēs uzsākt visātrāk. Tāpat šāda varianta īstenošanā nav nepieciešams valsts budžeta finansējums nekustamā īpašuma atjaunošanai. Risinājums arī paredz saglabāt kultūrvēsturisko objektu un nodrošinās telpu pieejamību ar kultūru un tūrismu saistītu pasākumu norisei.

Tajā pašā laikā FM norādīja - tā kā būve ir kultūrvēsturisks piemineklis, ir jāņem vērā Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumi par kultūras pieminekļa izmantošanu un saglabāšanu, līdz ar to varētu būt sagaidāms mazs nomas tirgus pieprasījums. Pastāv arī risks, ka nomnieks nespēs pildīt saistības attiecībā uz ieguldījumu veikšanu.

Līdz ar valdības lēmumu VNĪ kā Vāgnera nama iznomātājs pieņems lēmumu par nekustamā īpašuma iznomāšanu un piemērojamo izsoles veidu un organizēs cenu aptauju tirgus nomas maksas noteikšanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu