Dienu pirms mācību gada sākuma paziņo par 10.klases slēgšanu Jaunjelgavas vidusskolā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Vakar, dienu pirms jaunā mācību gada sākuma, Jaunjelgavas novada domē nolemts neatvērt 10.klasi, aģentūru LETA informēja novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks (V).

Viņš atklāja, ka lēmums pieņemts, jo viena no skolniecēm, kurai bija jāsāk mācības 10.klasē, paziņoja, ka turpmāk mācīsies Jēkabpilī, tāpēc skolēnu skaits vidusskolas klasēs vairs neatbilstu noteikumiem. «Lēmums ģimenē pieņemts, jo vecāki nobažījušies par skolas slēgšanu. Arī vecāki iepazinās ar Ministru kabineta noteikumiem par vidusskolā nepieciešamo skolēnu skaitu, izpētīja un izanalizēja tos, līdz ar to pieņēma šādu lēmumu,» pastāstīja Libeks.

Sadarbībā ar pašvaldību trīs skolniecēm, kurām bija jāsāk mācības Jaunjelgavā, sarūpēta mācību vieta Aizkrauklē. Vēl par vienu skolnieci pašvaldības rīcībā informācijas nav.

Libeks atzīst, ka pašvaldības un vidusskolas vadība cerēja, ka 10.klasē sāks mācīties seši skolēni, lai arī viens bija «ar jautājuma zīmi», tāpēc sāpīgais lēmums netika pieņemts iepriekš. «Mēs tagad esam kā zem palielināmā stikla, mums sūta vēstules Izglītības un zinātnes ministrija, Izglītības kvalitātes valsts dienests. Lai mums neliktu likvidēt vidusskolas klases, pieņēmām šādu lēmumu,» skaidro domes vadītājs.

Līdz ar klases slēgšanu samazināsies arī štata vietas vidusskolā.

Pašlaik nav arī skaidrības, vai nākamajā mācību gadā skolā 10.klase atsāks darbu un vai vispār tiks nodrošināta vidējā izglītība. «9.klasē mācās 13 vai 14 skolēni, kāda puse varētu turpināt mācības,» informēja Libeks.

Viņš cer arī, ka pašvaldībai labvēlīgu lēmumu varētu pieņemt Satversmes tiesa, kur pašvaldība vērsusies ar pieteikumu, apstrīdot valdības 2015.gada 13.oktobrī apstiprinātos noteikumus, kas paredz arī minimālo skolēnu skaitu 10.klases atvēršanai vidusskolā.

Jau ziņots, ka novada pašvaldība nav apmierināta ar Ministru kabineta noteikto, ka divos nākamajos mācību gados, uzņemot izglītojamos 10.klasēs vispārējās vidējās izglītības programmās klātienes izglītības ieguves formā vai attiecīgi neklātienes izglītības ieguves formā, izglītības iestāde novadā klasi varēs atvērt ar ne mazāk kā 10 izglītojamajiem 10.klasē vai 27 skolēniem vidusskolas posmā. Paredzētais 12 skolēnu minimums vienā klasē vai 32 skolēni vidusskolas posmā tiks sasniegts 2018./2019.mācību gadā.

Libeks uzskata, ka noteikumi ierobežo Jaunjelgavas domes likumos noteiktās tiesības un uzdevumus nodrošināt iedzīvotājiem vidējo izglītību. «Mūsu novada ģeogrāfiskā situācija nosaka to, ka ļoti liela daļa vidusskolēnu izvēlas mācīties citos novados, lielākoties Aizkrauklē. Jaunjelgavas vidusskola ir vienīgā vidusskolas novadā, un jaunie noteikumi būtība neļauj atvērt mums vidusskolas klases, ierobežojot pašvaldības funkciju realizēšanu. Iznāk, ka tie, kas auguši mazpilsētā, nevarēs iegūt vidējo izglītību savā pilsētā,» pauda Libeks, piebilstot, ka vidusskolā mācās apmēram 200 skolēnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu