4D drukāšana paver daudz jaunu iespēju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: news.mit.edu (Qi (Kevin) Ge)

Materiālzinību speciālisti no Singapūras Tehnoloģiju un dizaina institūta, Masačūsetsas tehnoloģiju institūta (MIT) un Džordžijas Tehnoloģiju institūta ir izstrādājuši 4D drukāšanas metodi, ar kuru iespējams radīt objektus, kuriem piemīt formas atmiņa.

Par projekcijas mikrostereolitogrāfiju nodēvētās metodes pamatā ir gaismas jutīgo materiālu sacietēšana projektora izstarotas gaismas ietekmē. Tāpēc zinātnieki arī izmanto apzīmējumu 4D drukāšana, jo printeris priekšmetam piešķir ne tikai formu, bet arī nosaka tā īpašības laika nogrieznī, proti, spēju atjaunoties pēc deformēšanas, atsaucoties uz publikāciju žurnālā Scientific Reports, vēsta Newsru.com.

Darba gaitā pētnieki printera kārtridžā pilda fotojutīgā polimēra šķīdumu un slāni pa slānim tajā projicē vēlamā objekta fragmentus, kas attiecīgi noslāņojas viens virs otra. Tādējādi materiālzinātniekiem izveidot elastīgu polimēru manipulatoru, ar ko ir iespējams satvert nelielus objektus, piemēram, skrūves.

Ar projekcijas mikrostereolitogrāfijas metodi drukāts miniatūrs Eifeļa tornis atgūst formu pēc noliekšanas
Ar projekcijas mikrostereolitogrāfijas metodi drukāts miniatūrs Eifeļa tornis atgūst formu pēc noliekšanas Foto: news.mit.edu (Qi (Kevin) Ge)

Eksperimentu gaitā zinātnieki izdrukāto manipulatoru pietuvināja skrūvei un uzkarsēja gaisu tā tuvumā līdz 40 grādiem pēc Celsija. Neilgu brīdi vēlāk skrūve bija manipulatora satvērienā.

Tehnoloģijas izstrādātāji uzskata, ka 4D drukāšanu ar laiku būs iespējams izmantot medicīnā. Piemēram, lai radītu kapsulas, kas atbrīvo dzesējošas vielas ķermeņa paaugstinātas temperatūras gadījumos. Tiesa, pirms tam zinātniekiem ir jāatrod materiāls ar zemāku formas atjaunošanas temperatūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu