Vairāk nekā 200 mūziķi atbalsta apelāciju «Blurred Lines» lietā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no «Blurred Lines» klipa

Vairāk nekā 200 mūziķi iesnieguši tiesā dokumentu, ar kuru atbalsta kanādiešu dziedātāja Robina Tika, amerikāņu producenta Farela Viljamsa un repera T.I. mēģinājumu pārsūdzēt notiesājošo spriedumu plaģiātisma lietā par hitu «Blurred Lines», vēsta mūzikas žurnāls «Billboard».

Pagājušā gada martā tiesa lēma, ka dziesmā «Blurred Lines» esot kopēti elementi no soulmūzikas dziedātāja Mārvina Geja 1977.gada hita «Got to Give It Up». Tika nolemts, ka Geja ģimene no Tika un Viljamsa saņems kompensāciju 5,3 miljonu ASV dolāru (4,8 miljonu eiro) apmērā, kā arī ieņēmumus no dziesmas atskaņošanas.

Trijotne pagājušā gada decembrī Kalifornijas Centrālajā apgabaltiesā iesniedza apelācijas sūdzību, un tagad advokāti rakstiskā formā iesnieguši savus argumentus. Apelācijas sūdzība balstīta uz to, ka tiesnesis Džons Kronštāts nepareizi interpretējis likuma normu, ļaujot salīdzināt abus mūzikas ierakstus, nevis tikai to notis.

Advokāti norāda, ka dziesma «Got to Give It Up» ierakstīta pavisam neilgi pirms izmaiņām likumā, kas ļāva turpmāk tiesā izmantot audio ierakstus. Ja tiesnesis būtu salīdzinājis abu skaņdarbu notis, lieta nemaz nebūtu nonākusi līdz tiesai, uzsver dziesmas autoru advokāti.

Apelācijas atbalstītāju vidū ir grupas «Linkin Park», «Fall Out Boy», «Tool», «The Black Crowes», kā arī komponists Hanss Cimmers, Džons Outss no «Hall & Oates», dziedātājs R.Kelijs un Rivers Komo no grupas «Weezer».

«Spriedums šajā lietā draud sodīt dziesmu autorus, kuri sacer jaunu mūziku, iedvesmojoties no senākiem darbiem,» raksta mūziķu advokāts Eds Makfērsons. «Visa mūzika iedvesmojas no iepriekšējiem muzikālajiem skaņdarbiem, it īpaši viena žanra robežās. Izslēdzot jebkādu jēdzīgu standartu, kas nošķir pieļaujamu iedvesmošanos no nelikumīgas kopēšanas, lēmums radīs šķēršļus radošajam garam un ierobežos radošo procesu. Likumā vajadzētu noteikt skaidrākus noteikumus, lai dziesmu autori zina, kad tiek pārkāpta robeža un kāda tā vispār ir.»

Lieta ir «unikāla» ar to, ka «Blurred Lines» un «Got to Give It Up» melodijas neesot līdzīgas, bet zvērināti saskatījuši kaut ko kopīgu to «atmosfērā» vai «stilā».

«Varam tikai iedomāties, kāda būtu mūzikas pasaule, ja Deivids Bovijs būtu baidījies iedvesmoties no Šērlijas Beisijas vai «The Beatles» baidītos atgādināt Čaku Beriju, vai Eltons Džons baidītos smelties iedvesmu no «The Beatles», vai Elvisam Preslijam nebūtu bijuši daudzi iedvesmas avoti,» teikts tiesā iesniegtajā dokumentā.

Līdzīgu dokumentu atsevišķi iesnieguši vēl desmit mūzikas eksperti, kuri izmanto līdzīgu pamatojumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu