Lielbritānijā uz pirmo sēdi sanāk jaunā valdība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: WILL OLIVER / EPA

Lielbritānijā uz pirmo sēdi sanācis jaunais Terēzas Mejas kabinets pēc ārlietu sekretāra Borisa Džonsona un «Brexit» ministra Deivida Deivisa atkāpšanās, ziņo raidsabiedrība BBC.

Meja jau ir aicinājusi turpināt strādāt pie toriju partijas saliedētības un brīdinājusi, ka šķelšanās gadījumā pie varas var nākt arī tās galvenais pretinieks - leiboristu līderis Džeremijs Korbins. Jaunais ārlietu sekretārs Džeremijs Hants jau ir paziņojis, ka viņš piekrīt Mejas nostājai pilnībā.

Pēc aizvadītās tikšanās Terēza Meja savā twitter kontā rakstīja, ka ir gatava aizņemtai nedēļai. Krīze Mejas valdībā sakrīt arī ar gaidāmo ASV prezidenta Donalda Trampa vizīti Lielbritānijā. Tramps jau ir paziņojis, ka Lielbritānija pagaidām pārdzīvo krīzi un tikai tās iedzīvotāji var izlemt vai Meja saglabās varu.

Jau ziņots, ka 8. jūlijā par atkāpšanos paziņoja «Brexit» ministrs Deivids Deiviss. Dienu vēlāk atkāpās arī ārlietu sekretārs Boriss Džonsons.

Šie lēmumi tiek skaidroti ar dziļām nesaskaņām Mejas pārstāvētās konservatīvo partijas iekšienē saistībā ar politiķes piedāvāto «Brexit» plānu. Gan Deiviss, gan Džonsons uzskata, ka tas ir par maigu un neatspoguļo britu sabiedrības intereses.

Lielbritānijai ir paredzēts izstāties no Eiropas Savienības 2019.g. 29. martā, taču gan Londonai, gan Briselei ir jāvienojas par tālāko attiecību veidošanu.

Īpaša šķelšanās ir novērojama jautājumos par brīvas cilvēku kustības ierobežošanu un piekļuvi ES vienotajam tirgum, kā arī par Lielbritānijas spēju veidot neatkarīgu tirdzniecības politiku un tikt atsvabinātai no Eiropas tiesas juridiskajām saistībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu