Kūtrā ES naudas apgūšanā Veselības ministrija vaino Pasaules banku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kāpēc Veselības ministrija, kurai katastrofāli trūkst naudas, nav gatava izmantot gaidāmo Eiropas finansējumu? Šajā plānošanas periodā, kurš sākās jau 2014. gadā, ministrija sagatavojusies tikai par 22%, liecina Finanšu ministrijas dati. Līdz gada vidum vēl nebija sagatavoti Ministru kabineta noteikumi, kas ļautu piekļūt gandrīz 28 miljoniem eiro.

Šajā plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam ar Eiropas fondu palīdzību veselības aprūpē plānots gan attīstīt infrastruktūru, gan veicināt mediķu skaita palielināšanu reģionos, gan īstenot veselības veicināšanas pasākumus, pirmdien vēstīja LTV «Panorāma».

Lai Latvija šo naudu varētu saņemt, Brisele prasīja nopietnu analīzi; tāda arī pasūtīta Pasaules bankai. Tomēr pētījums aizvien nav pilnībā pabeigts, un Latvijas puse saka, ka tieši tādēļ Eiropas naudas apguve kavējas. Finanšu ministrijas ziņojumā norādīts, ka viens no galvenajiem kavējuma iemesliem ir neveiksmīgā sadarbība ar Pasaules bankas piesaistīto apakšuzņēmēju, kas atbildīgs par atsevišķām pētījuma daļām. Sarakstē ar «Panorāmu» Pasaules banka gan šādas detaļas neatklāj, vien norāda, ka šāda mēroga pētījumi prasa lielus ieguldījumus, bet darbs virzās uz priekšu.

Pasaules bankas vienošanās ar Latvijas Nacionālo veselības dienestu nozīmē daudzpusīgus un padziļinātus pētījumus. Lielākā daļa no šīm sadaļām jau ir apstiprinātas, ieskaitot to, kas saistīts ar Eiropas Savienības finansējumu, kas saistīts ar cilvēkresursu un infrastruktūras kartējumu.

Veselības ministrijā gan norāda, ka atsevišķas sadaļas tiešām apstiprinātas, taču

saskaņā ar jauno vienošanos pilnībā pētījums tiks pabeigts tikai nākamā gada aprīlī. Iepriekš bija lēsts, ka to pabeigs 2015. gada beigās.

«Skaidrs, ka Veselības ministrija cenšas mudināt un veicināt šo nodevumu saņemšanu, tai skaitā arī no mūsu puses kādas darbības ir veicamas, lai darbs ritētu vairāk, strādājam kopīgi ar Finanšu ministriju, arī Saeimas komisijā šis jautājums ir ticis skatīts,» apgalvo Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Saeimas Pieprasījumu komisija kopā ar Sociālo un darba lietu komisiju Pasaules bankai prasīja skaidrojumu par radušos situāciju, pēc tam, kad atklājās, ka Pasaules bankas kavēšanās ietekmē arī Stradiņa slimnīcas otrās kārtas būvniecības problēmu risinājumus.

Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Andris Bērziņš stāsta, ka rudens sesijā aicinās Pasaules bankas pārstāvjus arī uz Saeimu klātienē skaidrot situāciju: «Spēlētājiem ir jābūt vienādiem noteikumiem, mums ir direkcijas jāpieņem, regulas jāpilda, ja to nedara, ir sankcijas. Nu, ja ir Pasaules bankā, tad mēs gribam zināt, kādi ir tie iemesli, kāpēc viss kavējas. Kavējas tāpēc, ka informāciju nevar saņemt? Kavējas tāpēc, ka speciālisti, kas pētījuši, nav labi un nevar uzrakstīt? Jābūt kaut kādam iemeslam.

Ja es nemaldos, šis pētījums izmaksā Latvijas valstij tuvu pie pusmiljona,»

norāda Bērziņš.

Veselības ministrijā gan arī uzsver – galvenais ir kvalitāte, kuras dēļ var pagaidīt.

Par riskiem nepaspēt apgūt naudu līdz termiņa beigām esot pāragri spriest, jo projektus var realizēt līdz pat trīs gadiem pēc plānošanas perioda beigām. Līdz ar to laiks vēl esot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu