89 gadu vecumā miris franču rakstnieks Mišels Butors

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia.org

Trešdien 89 gadu vecumā miris franču rakstnieks Mišels Butors (Michel Butor), kurš bija viens no vadošajiem 50.gadu «jaunā romāna» («Nouveau Roman») pārstāvjiem, laikrakstam «Le Monde» paziņoja rakstnieka ģimene. Būdams krāšņs rakstnieks, kurš mēģināja pārkāpt tradicionālā stāstījuma robežas, Butors visvairāk pazīstams ar 1957. gadā klajā nākušo romānu «La Modification», kas sen kļuvis par obligāto lasāmvielu franču literatūras stundās.

Grāmatā atveidota kāda vīrieša apziņas plūsma, kamēr viņš ar vilcienu no Parīzes dodas uz Romu satikt savu mīļāko. Romāna novitāte ir tajā, ka tas rakstīts otrajā personā, galveni varoni uzrunājot ar «tu».

Šis darbs Butoram atnesa Francijas prestižāko literatūras balvu «Prix Renaudot».

Butors nomira Austrumfrancijas pilsētā Kontamīnā pie Arves, kas atrodas netālu no Šveices robežas, ziņo «Le Monde».

Rakstnieks piedzima 1926. gadā Lillē, Ziemeļfrancijā, studēja filozofiju un literatūru un vēlāk kļuva par skolotāju, pārsvarā strādājot Ēģiptē, Lielbritānijā un Grieķijā.

Viņš Parīzē atgriezās 1958. gadā un sarakstīja vairākus romānus, esejas, dzejoļus un cita veida darbus, kuriem nevarēja piedēvēt konkrētu žanru.

Butors pasniedza literatūru vairākās universitātēs, tostarp Nicas Universitātē, taču vēlāk pārcēlās uz dzīvi Ženēvā.

«Rakstīt nozīmē iznīcināt barjeras,» 2006.gadā Francijas Nacionālajā bibliotēkā Parīzē, runājot par saviem darbiem, izteicās Butors.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu