Hermanis Jaunajā Rīgas teātrī iestudē Velbeka «Pakļaušanos»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē 9. septembrī pirmizrādi piedzīvos jaunās sezonas pirmais jauniestudējums, kas būs režisora Alvja Hermaņa veidotā izrāde «Pakļaušanās», informēja JRT reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Bināne. Iestudējums «Pakļaušanās» veidots pēc franču rakstnieka Mišela Velbeka romāna ar tādu pašu nosaukumu motīviem. Grāmata izdota arī latviski

Kā stāstīja Hermanis, romāns «Pakļaušanās» ir nesaudzīga un asprātīga Rietumu sabiedrības diagnoze. «Utopiskais stāsts par 2022. gada Franciju, kur politisko varu pārņēmuši musulmaņi, kopš romāna iznākšanas laika, kas bija 2015.gada janvāris, kļūst arvien aktuālāks, un to lasīt vairs nav tik jautri kā pirms pusotra gada. Velbeks ir viens no retajiem mūsdienu intelektuāļiem, kuram vispār ir jebkāds viedoklis par virzienu, kurā attīstās mūsu sabiedrība,» vēstīja režisors.

Romāna autors uzskata, ka Eiropas civilizāciju apdraud nevis musulmaņi, bet eiropieši paši. Rietumu sabiedrība atrodas bedrē un turpina čakli rakt, skaidroja Hermanis, piebilstot, ka izrāde ir veltījums visiem racējiem.

Iestudējumā piedalās aktieri Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Ģirts Krūmiņš, Regīna Razuma, Jana Čivžele un Edgars Samītis. Iestudējumā būs skatāmi arī deju priekšnesumi, kurus nodrošinās Austrumu deju studija «Elmira».

Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra jaunās sezonas aktualitātēm
Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra jaunās sezonas aktualitātēm Foto: Ieva Lūka/LETA

Romāna tulkojuma, dramatizējuma autors un scenogrāfs ir Hermanis, kostīmu māksliniece - Jana Čivžele, gaismu mākslinieks - Lauris Johansons, video projekcijas veidojusi Ineta Sipunova, grima māksliniece - Sarmīte Balode.

Izrādes veidotāji «Pakļaušanos» līdz 16 gadu vecumam skatīties neiesaka.

Velbeks ir ievērojams franču rakstnieks, dzejnieks un publicists. Pasaules slavu viņš ieguvis 1998. gadā ar romānu «Elementārdaļiņas» («Les Particules élémentaires»). Karjeras laikā saņēmis daudzus prestižus apbalvojumus un prēmijas. Romāns «Pakļaušanās» («Soumission») ir jaunākā Velbeka grāmata kopš 2010.gada, kad iznāca romāns «Karte un teritorija» («La Carte et le Territoire»). Rakstnieks sarakstījis arī citus plaši zināmus romānus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu