Lietuvieši gatavojas palaist jaunu pavadoni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvieši nākamgad gatavojas palaist jaunu mazo pavadoni «LituanicaSAT-2», raksta avīze «Lietuvos žinios».

Starptautiskā misija «QB50», kurā tas tiks ievadīts orbītā kopā ar vēl 49 mazajiem pavadoņiem, šobrīd mazliet iekavējusies, bet saskaņā ar pašreizējām ziņām startēs 2017.gada pirmajā ceturksnī.

Šomēnes «LituanicaSAT-2» jau prezentēts ASV Jūtas štatā, Loganā, notikušajā izstādē «SmallSat 2016».

Kā izdevumam pastāstījis kosmisko tehnoloģiju jaunuzņēmuma «NanoAvionika» komandas pārstāvis Žilvins Kvedaravičs, šī ir viena no lielākajām mazo pavadoņu tematiskajām izstādēm pasaulē, kas iepazīstina ar jaunākajām šīs jomas tendencēm, tehnoloģijām un atklājumiem. Kompānijas, kas izstrādā pavadoņus un to komponentus, tur var tos parādīt iespējamajiem klientiem un veidot ar viņiem kontaktus. «NanoAvionika» šai izstādē ar savu stendu piedalās jau otro reizi.

Tūlīt pēc izstādes manāmu interesi par lietuviešu pavadoni izrādījuši potenciālie klienti.

Pavadoņa veidotāji norādījuši, ka tas būs pilnībā pabeigts jau septembra sākumā un tiks nogādāts Nīderlandē, lai projekta organizatoru tehniskajā birojā to varētu iestrādāt palaišanas konteinerā.

Pavadoņa izmēri ir 10x10x30 centimetri. Tam paredzēti divi uzdevumi.

Pirmais būs daļa no starptautiskās misijas «QB50», kurā piedalās daudzas dažādu valstu institūcijas, kuru skaitā ir arī Viļņas universitāte un tās jaunuzņēmums «NanoAvionika». Šīs misijas mērķis būs ar 50 mazo pavadoņu palīdzību izpētīt Zemes termosfēras apakšējo slāni. «LituanicaSAT-2» tajā veiks molekulārā skābekļa mērījumus.

Otrais «LituanicaSAT-2» uzdevums - izmēģināt raķešdzinēju, kas tiek darbināts ar amonija dinitramīda degvielu. Šis izmēģinājums būs pirmais pasaulē, jo tādu integrētu dzinēju mazajiem pavadoņiem, kuru masa nesasniedz 150 kilogramus, tirgū pagaidām nav. Var droši teikt, ka tam būs komerciāla nozīme.

Uzņēmumu «NanoAvionika» dibinājuši trīs pirmā Viļņas Universitātes pavadoņa «LituanicaSat-1» veidotāji. Šis pavadonis sadarbībā ar ASV Nacionālo aeronautikas un kosmosa pārvaldi (NASA) tika palaists 2014.gada sākumā līdz ar Kauņas Tehnoloģijas universitātē tapušo «LitSat-1».

«LituanicaSat-1» orbītā pavadīja aptuveni sešus mēnešus.

Pašlaik uzņēmumā strādā desmit cilvēku komanda, kas cieši sadarbojas ar Viļņas universitātes zinātniekiem un cenšas piedalīties dažādos projektos. Visa «NanoAvionika» darbība virzīta uz komercializāciju un produktu pārdošanu, lai noturētu spēcīgu uzņēmumu, kas spēj finansēt savu turpmāko darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu