Amerikāņi aizvadījuši savas labākās olimpiskās spēles ārpus ASV

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV olimpiskā komanda ar Riodežaneiro olimpisko spēļu 121 medaļu, no kurām 46 ir zelta, aizvadījusi veiksmīgāko Olimpiādi ārpus ASV. ASV olimpieši 16 sacensību dienās izcīnīja 46 zelta, 37 sudraba un 38 bronzas medaļas, kopsummā tiekot pie 121 godalgas.

Visražīgākās olimpiskās spēles amerikāņiem bija 1904.gadā Sentluisā, kur tika izcīnītas 239 medaļas, no kurām 78 bija zelta. Tiesa, lielā attāluma no Eiropas un Krievijas - Japānas kara dēļ Sentluisā startēja vien 62 sportisti no citām valstīm, kamēr mājinieki bija teju deviņas reizes vairāk.

Visvairāk zelta medaļu ASV atlēti izcīnīja 1984.gadā Losandželosā, kur par čempioniem tika kronēti 83 mājinieki, taču šīs olimpiskās spēlēs boikotēja amerikāņu sīvākā sāncense Padomju Savienība.

Līdz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm medaļām bagātākā Olimpiāde svešā zemē amerikāņiem bija 2008.gada olimpiskās spēles Pekinā, kur tika izcīnītas 110 medaļas. Lai gan godalgu toreiz bija vairāk nekā mājiniekiem, tomēr ķīnieši izcīnīja 51 zeltu, par 15 zelta medaļām apsteidzot ASV.

Tāpat kā Riodežaneiro, arī Londonā ASV izcīnīja 46 zelta medaļas, toties Brazīlijā izcīnītas par deviņām sudraba un deviņām bronzas godalgām vairāk nekā pirms četriem gadiem.

Pēdējā sacensību dienā ASV tika pie trim zelta medaļām. Par čempioni tika kronēta ASV vīriešu basketbola izlase, cīkstonis Kails Snaiders un boksere Klerīsa Šīldsa.

Tikmēr otro vietu medaļu vērtējumā izcīnīja Lielbritānija, kura tikai par vienu zelta godalgu apsteidza Ķīnu. Briti Riodežaneiro izcīnīja 27 zelta, 23 sudraba un 17 bronzas medaļas, arī aizvadot sekmīgākās olimpiskās spēles ārpus savām mājām. Tikmēr Ķīnai tika 26 uzvaras, 18 otrās un 26 trešās vietas.

Ceturtajā vietā kopvērtējumā ierindojās Krievija, kurai 19 zelta, 18 sudraba un 19 bronzas medaļas. Tikmēr Vācijas kontā bija 17 uzvaras, desmit vicečempionu tituli un 15 trešās vietas.

Sestā ar 12 zelta medaļām bija Japāna, kurai sekoja Francija, kam par diviem goda pjedestāla augstākajiem pakāpieniem mazāk. Astotā ar deviņiem zeltiem, trim sudrabiem un deviņām bronzām bija Dienvidkoreja, kurai sekoja četras valstis ar astoņiem čempionu tituliem. Šim kvartetam priekšā bija Itālija, kas tika pie 12 sudraba godalgām, atstājot aiz sevis Austrāliju, Nīderlandi un Ungāriju.

Medaļu kopvērtējumā atrodamas arī Lietuva un Igaunija. Dienvidu kaimiņi ar vienu sudrabu un trīs bronzām ieņēma 64.vietu, kamēr Igaunija ar vienu bronzu bija dalītā 78.vietā.

Par olimpiskajiem čempioniem tika kronēti 57 valstu sportisti, bet šajās spēlēs kaut vienu godalgu izcīnīja 87 valstis.

Savukārt Latvijas komandā labākie panākumi bija divas ceturtās un viena piektā vieta.

Tuvu pirmajai medaļai Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs bija tikai 18 gadus vecā svarcēlāja Rebeka Koha, kura savā debijas Olimpiādē izcīnīja augsto ceturto vietu svara kategorijā līdz 53 kilogramiem. Ventspilniecei līdz bronzas medaļai pietrūka tikai divi kilogrami. Tāpat ceturto vietu septiņcīņā sievietēm ieguva Laura Ikauniece-Admidiņa, kuru no trešās pozīcijas šķīra vien 36 punkti. Savukārt piektais sestdien notikušajā 200 metru smaiļošanas sacensību finālā palika Aleksejs Rumjancevs, kuru no goda pjedestāla šķīra 0,229 sekundes.

Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs tika sadalīti 306 medaļu komplekti 28 sporta veidos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu