Strasbūrā aizturēts vīrietis sadūris ebreju, saucot «Allāhu akbar»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas ziemeļaustrumu pilsētā Strasbūrā piektdien tika aizturēts vīrietis ar psihiskām problēmām, kurš, saucot «Allāhu akbar», sadūra kādu ebreju vīrieti, pavēstīja policijas un ebreju kopienas ziņu avoti.

Uzbrukumā cietušais 62 gadus vecais pensionārs, kuram galvā bija jūdaistu cepurīte kipa, tika sadurts vēderā pilsētas ebreju kvartālā. Viņam uzbruka vīrietis, kas jau agrāk bija tiesāts par antisemītisku vardarbību, paziņoja Strasbūras galvenais rabīns Renē Gutmans.

Cietušais tika ievietots slimnīcā, bet viņa ievainojumi neapdraud dzīvību, sacīja Gutmans.

Vairāki aculiecinieki sacīja, ka uzbrucējs saucis «Allāhu akbar» («Allāhs ir dižens»), ar nazi metoties virsū savam upurim.

Vietējā prokuratūra apstiprināja, ka uzbrucējs ir aizturēts, un paziņoja, ka ir sākta incidenta izmeklēšana.

Policija nav komentējusi uzbrukuma motīvu, bet paziņoja, ka uzbrucējs ir vīrietis 40 līdz 50 gadu vecumā, kuram bijušas psihiskās veselības problēmas.

2010.gadā viņš Strasbūrā uzbruka citam ebreju vīrietim ar kipu galvā, piekaujot viņu ar dzelzs stieni publiskā laukumā.

Viņš toreiz tika tiesāts par slepkavības mēģinājumu, bet viņu uzskatīja par psihiski nepieskaitāmu un ievietoja psihiatriskajā slimnīcā.

Prokurori toreiz paziņoja, ka agresors uzskatījis sevi par «ebreju sazvērestības upuri» un vainojis šo sazvērestību «visās viņa nelaimēs».

Galvenais rabīns, nosodot jauno uzbrukumu, sacīja, ka tas «nekādā veidā neatspoguļo valdošo gaisotni Strasbūrā», kur dzīvo apmēram 15 tūkstoši ebreju.

Gutmans tomēr aicināja rīkoties, lai novērstu šī uzbrucēja jaunus noziegumus.

"Ja šis cilvēks var atgriezties uz ielas un sadur jebkuru satikto vīrieti ar kipu, tad tā ir problēma,» sacīja Strasbūras galvenais rabīns.

Uzbrukums ebrejam notika, kad viņš izgāja no mājas iepirkties. Aculiecinieki sagrāba uzbrucēju, «kurš neizrādīja nekādu pretošanos», paziņoja prokuratūra.

Cits rabīns Mendels Samana, kurš ieradās notikuma vietā īsi pēc uzbrukuma, sacīja, ka cietušais bija «ļoti šokēts un uzskata, ka ir laimīgi izglābies».

Cietušais triju bērnu tēvs pastāstīja Samanam, ka viņš pēc vienas durtas brūces izglābies un meklējis palīdzību tuvējā bārā.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs pēc šī uzbrukuma piezvanīja Gutmanam, lai apliecinātu solidaritāti ar ebreju kopienu, sacīja galvenais rabīns.

Francijas ebreju un musulmaņu kopienas ir lielākās Rietumeiropā. Valstī ir 500 līdz 600 tūkstoši ebreju, kā arī apmēram pieci miljoni musulmaņu.

Francijā pēdējā pusotra gada laikā ir notikuši vairāki džihādistu uzbrukumi. Pirmie no tiem notika pērnā gada janvārī Parīzē satīriskā izdevuma «Charlie Hebdo» redakcijā un ebreju lielveikalā.

Francijas pilsonis Amedi Kulibali, kurš zvērējis uzticību džihādistu grupējumam «Islāma valsts», pērn janvārī nošāva četrus cilvēkus ebreju košera veikalā. Divas dienas pirms tam brāļi Kuaši, kas bija saistīti ar «Al Qaeda», nogalināja 12 cilvēkus «Charlie Hebdo» redakcijā.

Šī gada janvārī 15 gadus vecs «Islāma valsts» atbalstītājs ar mačeti uzbruka ebreju skolotājam Marseļā, viņu viegli ievainojot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu