BMX braucēju treneris: Žēl, žēl...

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas BMX izlases treneris Ivo Lakučs nebija gaidījis, ka ceturtdien aizvadītās Riodežaneiro olimpisko spēļu ceturtdaļfināla sacensības būs tik dullas, kur visi cīnījušies kā karā.

Latvijas BMX riteņbraucēji Māris Štrombergs un Edžus Treimanis ceturtdien nespēja pārvarēt Riodežaneiro olimpisko spēļu ceturtdaļfinālu, kas bija bagāts ar kritieniem. Līdz ar to kļuvis skaidrs, ka BMX sacensībās tagad būs jauns olimpiskais čempions, jo Štrombergs uzvarēja Olimpiādē 2008. un 2012.gadā.

«Vēja dēļ tika pieļautas kļūdas, kas tālāk arī radīja sekas otrajā taisnē un līdz ar to pēc kritieniem bija izstājušies daudzi favorīti.

Šeit iet uz dzīvību un nāvi kā karā. Negaidīju, ka sacensības būs tik dullas.

Zināju, ka mums vajag pretvēju, jo nevar savākt otro pumpu. Bail, ka aizlec par tālu un tad ir Treimaņa variants. Tomēr, ir kā ir -

nesavācās nevienā braucienā, tātad nav pelnījis tikt tālāk,»

žurnālistiem pēc sacensībām teica Lakučs.

Ceturtdaļfinālā Štrombergs ieguva 14 punktus, kas bija tikpat, cik vēl diviem riteņbraucējiem, taču šveicietim Davidam Grafam bija labāki papildrādītāji, tāpēc latvietis kā pirmais palika ārpus pusfināla dalībniekiem. Savukārt Treimanis tika pie 15 punktiem, kas starp viņa ceturtdaļfināla dalībniekiem arī deva piekto vietu, no iekļūšanas pusfinālā atpaliekot par vienu punktu.

«Šveicietis divreiz krita, un izrādījās, ka vienreiz bija sestais. Domājām, ka viņam ir 15 punkti un jāuzvar tikai Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) sportists, tomēr ar šādiem braucieniem, piedodiet, nekur nevar tikt. Mārim vajag pārliecību startā - viņš vienmēr sacensības uzvar vēl pirms barjeras nokrišanas. Ja viņam ir pārliecība, viņš ir neapstādināms, bet šoreiz pārliecības nebija. Treniņos pat ne reizi neizlecām otro taisni, jo strādājām tikai pie pirmās,» atklāja Lakučs.

«Kopumā Mārim ar startu viss bija kārtībā un trasi brauca ļoti labi, bet diemžēl galva nenostrādāja un nepieņēma otro pumpu.

Es uzskatu, ka viņš varēja to paņemt. Māris jau sev galvā bija ielicis, ka nejūt pirmo pumpu, kas radīja bailes startā. Viņš pats teica: DĀR sportists aiziet garām, nu kas es par braucēju šodien. Ja šādi būtu ticis tālāk, varbūt rīt kaut ko savāktu. Žēl, žēl, jāpārdzīvo.»

Pats Lakučs gan atturējās izteikt prognozes, ko tālāk darīs Štrombergs, kuram šobrīd ir 29 gadi.

«Arī es 29 gados braucu Olimpiādē un sevi nesavācu. Laikam arī kā treneris nespēju Māri 29 gados nolikt, lai viņš kaut ko izcīna. Viņš nobrauca tāpat kā es pirms astoņiem gadiem - neizdevās neviens brauciens. Šajā vecumā daudz kas atkarīgs no pārējiem apstākļiem - ātrs viņš bija, bet vajadzēja vēju un labo dienu. Laikam 29 gados BMX tā ir. Viņš palicis prātīgāks. Redzējāt, kā visi te krīt. Viņš ir pietiekami izdarījis un domāju, virsroku ņēma tas, lai nebeigtu sacensības ar traumu. Jūtu, ka Māris negrib vēlreiz smagi krist. Viņš nejuta ātrumu sevī, jo jauda un spēks ir. Tie, kuri nav neko sasnieguši, brauc ātrāk, ir dullāki, viņiem ir lielāks azarts tikt līdz virsotnei,» uzskata Lakučs. «Savukārt Treimanim Dievs stāvēja klāt, un otrais brauciens deva cerību... Nebūtu vakardienas kritiens, būtu lielāka pārliecība un labāka izloze.

Tā ir drīzāk Edgara nekā Māra trase, jo viņš ir glumāks, kurš var izlīst, un lielāks riskētājs.

Tomēr bija spēcīgs brauciens, neērts celiņš. Startā viņš nav tik jaudīgs kā pārējie, un tā ir laimes spēle. Likās jau, ka viss būs kārtībā, bet diemžēl.»

Jau vēstīts, ka trešdien notikušajā kvalifikācijā jeb individuālajā braucienā Treimanis piedzīvoja kritienu pašā trases sākumā un bija spiests izstāties.

Štrombergs ir pasaulē vienīgais divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā, kurā olimpiskās godalgas tiek izcīnītas kopš 2008.gada. Savu pirmo olimpisko zelta medaļu valmierietis izcīnīja 2008.gadā Pekinā, bet 2012.gadā Londonā viņš panākumu atkārtoja.

Štrombergs bija Latvijas delegācijas karognesējs olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, bet pēc tam viņš kopā ar komandu devās uz ASV, kur nedēļu turpināja gatavoties sacensībām. Ar Štrombergu un Treimani kopā gatavojās arī Kristens Krīgers, kurš ir komandas rezervists.

Pirms četriem gadiem Londonā Latviju BMX riteņbraukšanā pārstāvēja Štrombergs, Treimanis un Rihards Veide, bet dāmu sacensībās uz starta izgāja Sandra Aleksejeva. Latvijai trīs ceļazīmes bija arī 2008.gadā Pekinā, kad BMX riteņbraukšana debitēja olimpiskajā programmā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu