Pētījums: Starp Baltijas valstīm atkritumus vismazāk šķiro Latvijas iedzīvotāji

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starp Baltijas valstīm atkritumus vismazāk šķiro Latvijas iedzīvotāji, pavēstīja «Tetra Pak» Baltijas reģiona vides projektu vadītāja Marija Slaidiņa, atsaucoties uz kompānijas veiktā pētījuma «Baltijas iedzīvotāju pārtikas izvēles un dzīvesstila paradumi» rezultātiem.

«Lai arī iedzīvotāji izvēlas videi draudzīgu iepakojumu, Latvijā pagaidām ir viszemākā iedzīvotāju iesaiste atkritumu šķirošanā Baltijas valstīs – 39% no pētījuma dalībniekiem atzīst, ka atkritumus nešķiro (Igaunijā - 30%, Lietuvā – 22%). Taču kopumā Latvijas iedzīvotāju informētība par atkritumu šķirošanu pieaug: šogad, salīdzinājumā ar 2012.gadu, par 10 procentpunktiem ir palielinājies to iedzīvotāju skaits, kas atkritumus met tiem paredzētajos konteineros,» norādīja Slaidiņa.

Viņa arī informēja, ka atbilstoši pētījuma datiem piektā daļa no Latvijas iedzīvotājiem kartona iepakojumu šķiro un met papīram paredzētajos atkritumu konteineros. Taču trešā daļa cilvēku, lai arī zina, kur jāmet kartona iepakojums, to tomēr nešķiro. Tāpat pētījums atklāj, ka Latvijā kartona iepakojumu visbiežāk šķiro iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 54 gadiem (32%), kā arī iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem (28%), savukārt vismazāk – iedzīvotāji pēc 64 gadu vecuma.

Tāpat Slaidiņa norādīja, ka Latvijā 57% iedzīvotāju ir svarīgi, kādā iepakojumā ir iepakots izvēlētais produkts. Turklāt vairums (65%) uzskata, ka videi draudzīgs iepakojums nākamo triju gadu laikā spēlēs arvien nozīmīgāku lomu produktu izvēlē. «Zīmīgi, ka šādam uzskatam ir tendence gadu no gada pieaugt, proti, iedzīvotāji daudz vairāk domā ne tikai par pārtikas produktu, bet arī iepakojumu kā vienu no tā sastāvdaļām,» viņa teica.

Pētījums veikts 2016.gada aprīlī. Sadarbībā ar tirgus un sociālo pētījumu aģentūru «Latvijas Fakti» aptaujāti 3112 respondenti vecumā no 15 līdz 74 gadiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu