Nevaru notievēt. Mati trausli. Regulārs pampums... Tas var būt olbaltumvielu trūkums!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Proteīns, tā ir vissvērtīgākā lieta, kas dod mūsu ķermenim enerģiju: palīdz atjaunoties pēc intensīvām fiziskām slodzēm, uztur dzīvībai svarīgās funkcijas, nodrošina sāta sajūtu un apmierinātību pēc ēšanas. Taču tiem cilvēkiem, kas nonāk pie jogiska dzīvesveida, ļoti bieži ar to sanāk nopietnas problēmas. Pirmkārt, tas saistīts ar to, ka viņi atsakās no gaļas un pāriet uz nesabalansētu veģetāru diētu, otrkārt, viņi sāk veikt ļoti spēcīgas prakses, nepapildinot savas iztukšotās enerģiju krātuves.

Protams, ja nopietni pārdomā savu treniņu grafiku un ēdienkarti, pie olbaltuvielām tikt ir ļoti viegli. Galvenais ir saprast, kas tieši trūkst, un risināt attiecīgo problēmu.

Lūk, 9 galvenās pazīmes, pēc kurām var noteikt sev olbaltumvielu trūkumu organismā.

JŪT JŪTAT VĀJUMU

Muskuļu vājums liecina par to, ka bez pietiekami liela proteīna daudzuma muskuļu šūnas bojājas un pasliktinās vielmaiņa. Lai pārbaudītu hipotēzi, pietiek vien palietot proteīna uztura bagātinātājus, un pasekot līdzi savai pašsajūtai. Ja jūsu olbaltumvielu trūkums nav ļoti liels, tad nogurumam vajadzētu pazust jau dienas laikā. Taču, ja jūs ilgu laika periodu esat atiecies no olbaltumvielām, tad visticamāk rezultāti būs jāgaida mazliet ilgāk.

JŪS NEVARAT NOTIEVĒT

Ļoti bieži iemesls, kāpēc cilvēki atsakās no gaļas, ir vēlēšanās zaudēt svaru. Taču liekie kilogrami nez kāpēc paliek savā vietā, un iespējams, ka pat pieaug ģeometriskā progresijā. Lieta tāda, ka samazināt kaloriju daudzumu uz olbaltumvielu rēķina nav tā pati labākā ideja. Rezultāts visticamāk būs pretējs. Ja jūs cenšaties zaudēt svaru, tad pamēģiniet citādāk, atrodiet pēc iespējas vairāk produktus un pārtikas piedevas, kurās ir augsts proteīna daudzums. Tā jūs zaudēsiet kilogramus, nevis uz muskuļu, bet tauku rēķina.

JŪS BIEŽI SLIMOJAT

Olbaltumvielas ir neatņemama imūnsistēmas sastāvdaļa, attiecīgi, jo vairāk jūs to uzņemat, jo izturīgāks ir jūsu ķermenis pret dažādām slimībām. Pat vismazākie izgriezumi vai sasitumu sadzīst ātrāk kā parasti, ja pietiek olbaltumvielu.

JŪSU MATI KĻUVUŠI TRAUSLI

Olbaltumvielu trūkums iznīcina ne tikai muskuļus, bet arī matu, nagu un ādas struktūru. Lai noturētu atlikušo proteīna līmeni, organisms pāries maksimālas atpūtas režīmā, un pārstās tērēt enerģiju matu, nagu un ādas barošanai.

JŪS PAMPSTAT

Šis simptoms ir diezgan neparasts. Olbaltumvielu trūkuma gadījumos parasti piepamst seja, un īpaši kāju apakšējās daļas – pēdas un potītes. Tas ir saistīts ar to, ka proteīna nepietiekamības gadījumā, šķidrums, kas atrodas asinsvados, nonāk apkārtējos audos. Lai pārliecinātos par to,ka pietūkums radies dēļ šī ūdens, piespiediet uz šo ķermeņa daļu ar pirkstu un izpētiet pēdas jeb nospiedumu, kas pēc tam paliks uz ādas. Ja tas tur paliks, tad tas nozīme, ka tas ir ūdens.

JŪS NEPĀRTRAUKTI ESAT IZSALCIS

Ir ļoti daudz iemeslu, kāpēc mūs var mocīt patstāvīgs izsalkums. Viens no tiem ir nepietiekams uzņemtā ūdens daudzumu jeb dehidrācija vai paaugstināts stresa līmenis. Taču pats populārākais ir nepietiekams proteīna daudzums. Ja jūs esat izsalcis pat neilgi pēc maltītes, tad ir laiks pārskatīt savu ēdienkarti. Proteīns palīdzēs līdzsvarot cukura līmeni asinīs, un iedos jums sāta sajūtu jau pēc pirmās porcijas.

JUMS ĻOTI GRIBAS KĀDU SALDUMIŅU

Ja jūs pēkšņi sajūtat, ka esat gatavs pārdoties velnam par tortes gabaliņu, tad tas var būt signāls tam, ka jūs organismā nepietiek proteīna. Kā tika norādīts iepriekšējā punktā, olbaltumvielas regulē glikozes līmeni asinīs, tāpēc tā trūkums organismam liek no rīta izdzert glāzi kondensētā piena, nevis pieturēties pie glāzes ūdens ar citrona šķēli.

JŪS JŪTATIES NOGURIS

Nevis fiziski, bet drīzāk psiholoģiski. Jūs pamostaties jau noguris un nespējat koncentrēties uz darbu, turklāt straujas kustības izsauc jums galvas reiboņus? Steidzīgi ir jāieņem proteīna deva!

JŪS JŪTATIES PAZAUDĒJIES

Regulāri aizmirstat lietas, nevarat sakoncentrēties. Dadzi cilvēki šādās situācijās, ķeras pie konfektēm, lai kaut kā «uzmundrinātu» sevi, taču tas tikai pasliktina situāciju. Tā vietā, vēlams, apēst zirņu putru ar medu un sezama sēklām. Iespējams, tajā būs daudz kaloriju, taču tas bagātinās mūs ar vērtīgām olbaltumvielām, remdēs mūsu apetīti un palīdzēs atgūties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu