Pusmiljons par Melngalvju nama remontu pēc prezidenta izvākšanās? Kas tur ir darīts?!

TVNET/TV3 ziņas
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pēc prezidenta uzreiz jāremontē. Tā varētu šķist, ņemot vērā, ka jau otrā Latvijas Valsts prezidenta rezidence pēc kārtas tiks remontēta, tiklīdz prezidents pametīs tās telpas. Runa ir par Melngalvju namu, kura remontam Rīgas nami plāno tērēt nepilnu pusmiljonu eiro. Krāšņā pseidovēsturiskā ēka nopietnu renovāciju nav piedzīvojusi kopš atklāšanas, tādēļ, lai Melngalvju nams nesāktu apdraudēt garāmgājējus, tā remonts sāksies oktobrī.

Ja to papēta tuvāk, Melngalvju nama fasāde ir pamatīgi saplaisājusi. Un pirms kāda laika no tās noceltas divas statujas, kas draudēja uzkrist garāmgājējiem uz galvas. Tomēr namu remontēt sāks tikai tad, kad Valsts prezidenta kanceleja no tā būs izvākusies, tā vēsta TV3 ziņas.

Krāšņais Melngalvju nams viduslaiku Rīgā bija bagāto vācu tirgotāju sanāksmju vieta, un kā Rīgas rātslaukuma ansambļa centrāla sastāvdaļa tas nostāvēja līdz pat Otrajam pasaules karam, kad ēka tika uzspridzināta. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas bijušā Melngalvju nama vietā tika uzcelta tikpat krāšņa vēsturiskās ēkas kopija. To atklāja 1999. gadā.

«Ēka ir aptuveni 17 gadus atpakaļ uzbūvēta, izbūvēta tā laika būvniecības tradīcijās. Ir skandāli bijuši, plaisas griestos pēc četriem gadiem,

pazudusi nauda apakšuzņēmējiem, bet nams ir nostāvējis skaisti 17 gadus un šobrīd prasa zināmus ieguldījumus,» stāsta Rīgas namu valdes loceklis Ervins Straupe.

Nopietns remonts ēkā neesot veikts kopš atklāšanas, bet skaidrs, ka tas ir steidzami nepieciešams, kļuvis pirms diviem gadiem, kad no ēkas fasādes nokritusi iespaidīga izmēra plāksne. Acīmredzamākais defekts uzreiz novērsts, bet Valsts prezidenta drošības apsvērumu dēļ apjomīgāku remontu ēkā nevar veikt, kamēr prezidenta kanceleja no tās nav izvākusies. Plānots, ka tas notiks 30. augustā, tādēļ Rīgas nami jau izsludinājuši konkursu būvniekiem.

«Mēs sienas nost nejauksim un stāvus klāt nebūvēsim. Tās ir kosmētiskas lietas,» norāda Straupe.

Pēc prezidenta aiziešanas Melngalvju nams atgriezīsies pie savām kādreizējām funkcijām. Tas ir, izīrēs greznas biroju telpas un pasākumu zāles, kā arī izrādīs savu ekspozīciju. Tieši ar telpu īri ziemas baļļu sezonā Melngalvju nams nopelna visvairāk naudas, tādēļ līdz gada beigām remontam jābūt pabeigtam. Tas nozīmē, ka

celtniekiem būs jāstrādā vairākās maiņās. Konkursa nolikumā paredzēts, ka remonta izmaksas var sasniegt 450 000 eiro.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu