Liepājas teātrī top jubilejas sezonas pirmais iestudējums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Liepajas teātris

Jau no jūlija vidus, tikko atgriezušies no atvaļinājuma, Liepājas teātra aktieri uzsāka darbu pie šveiciešu dramaturga Frīdriha Dirrenmata lugas «Vecās dāmas vizīte» krievu režisora Alekseja Girbas vadībā.

A.Girba beidzis Maskavas Valsts teātra institūtu (MHAT), iestudējis ap 50 izrādēm Krievijā, Ukrainā un Lietuvā, piemēram, K.Goldoni «Vēdeklis» Ermitāžas teātrī, A. Strindbergs «Jūlijas jaunkundze» Vahtangova teātrī u.c. Latvijā režisors strādā pirmo reizi.

Šis vērienīgais iestudējums atklās Liepājas teātra 110.jubilejas sezonu - tajā piedalīsies gandrīz visa teātra aktieru trupa, kā arī vairāki ārštata aktieri. Pirmizrāde paredzēta 10.septembrī.

F.Dirrenmats ir viens no spilgtākajiem pēckara Eiropas autoriem, taču pēdējā laikā viņa lugas Latvijā tiek iestudētas reti. «Vecās dāmas vizīte» ir viena no autora daiļrades virsotnēm. Savā daiļradē F.Dirrenmats risina gan sociālus, gan morāli-ētiskus jautājumus, kuriem pievērsies arī šajā lugā. Gan lugai, gan iestudējumam dots žanriskais apzīmējums - traģiska komēdija, jo, kā uzskatīja pats autors, traģismu iespējams sasniegt vien ar komikas palīdzību.

Gillenes pilsētiņa un tās iedzīvotāji grimst nabadzībā - tiek slēgti veikali, rūpnīcas un uzņēmumi. Pēc daudzu gadu prombūtnes Gillenē atgriežas tās bijusī iedzīvotāja Klēra, kas nu ir kļuvusi par miljardieri. Reiz, jaunības dienās, viņa bija neprātīgi iemīlējusies veikalniekā Illā, kuram nu dots uzdevums veco dāmu apvārdot, lai iegūtu viņas miljonus. Viņa piekrīt gilleniešiem palīdzēt, bet tikai ar vienu noteikumu…

Illa lomā iejutīsies Kaspars Gods, savukārt veco dāmu atveidos Inese Kučinska.

«Neskatoties uz sižeta sarežģītību, autora piedāvātā forma materiāla interpretācijā pieļauj vieglumu un pat huligānismu. Uzsvērtā teatralitāte, mājieni uz sadzīves situācijām, mūzika, vokāls un plastika - noteikti piesaistīs skatītāju interesi šim iestudējumam,» par topošo izrādi saka režisors A.Girba.

Lai taptu šis iestudējums, radošajā procesā iesaistīti daudzi profesionāļi - scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Liene Rolšteina, horeogrāfe Inga Raudina, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, video mākslinieks -8, dziesmu tekstus sarakstījusi Rasa Bugavičute-Pēce, muzikālo noformējumu veido Kārlis Auzāns. Ar aktieriem strādā arī muzikālais vadītājs Normunds Kalniņš un vokālā pedagoģe Ieva Dreimane. Lugu no vācu valodas tulkojis Ingus Liniņš.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu