Latvieši Rio olimpiskajās spēlēs zem svešiem karogiem

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Latviju Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs pārstāv 33 sportisti, bet ir vēl arī tādi, kuri startē zem citas valsts karoga. Ar Latviju saistīti cilvēki pārstāv Turciju, Īriju, Norvēģiju un Austrāliju. Kas viņi ir?

Andrejs Lēmanis (Austrālija)

Austrālijas vīriešu basketbola izlasi vada latviešu izcelsmes austrāliešu treneris Andrejs Lēmanis. Abi viņa vecāki dzimuši Latvijā, bet Otrā pasaules kara noslēgumā emigrēja uz tālo zemi.

«Kad pērn spēlējām Lietuvā, lidojām līdz Latvijai. Noteikti gribu aizbraukt uz savu vecāku dzimteni, kas ir skaista valsts,» aģentūrai LETA sacīja Lēmanis.

Lēmanis pašlaik ir 47 gadus vecs, bet spēlētāja karjerā ar lieliem panākumiem neizcēlās. Austrālijas izlasi viņš trenē kopš 2013. gada, tā šajā laikā vienība divreiz triumfējusi Okeānijas čempionātā, bet 2014. gada Pasaules kausā nepārvarēja astotdaļfinālu.

Andrejs Lēmanis
Andrejs Lēmanis Foto: AFP/LETA

Viņa ģimenē latviskās tradīcijas nav sevišķi stipras. Lēmanis jau astoņus gadus ir precējies ar austrālieti komunikācijas speciālisti Angelu, no pirmās laulības viņam ir dēls Markus, vēsta žurnāls «Privātā Dzīve».

Lēmanis latviski var pateikt - paldies, labdien, kā Tev iet.

Rio Lēmaņa vadītā Austrālijas valstsvienība iekļuvusi ceturtdaļfinālā, kurā sacentīsies ar Lietuvas basketbolistiem.

Sanita Pušpure (Īrija)

Īriju olimpiskajās spēlēs pārstāv 34 gadus vecā airētāja Sanita Pušpure. Riodežaneiro olimpisko spēļu C finālā akadēmiskajā airēšanā viņa finišēja pirmā, tādējādi tāpat kā Londonas arī šajā Olimpiādē ieņema 13. pozīciju.

Pušpure pēdējo reizi Latvijā bijusi 2013. gadā. Uz dzīvi Īrijā viņa pārcēlās pirms 10 gadiem. Kopā ar vīru Kasparu vēlējusies nopelnīt izglītībai un dzīvošanai. Drīz pieteicies bērns un doma par atgriešanos Latvijā un airēšanā izplēnējusi. Kad piedzimusi otra atvase, Pušpure pamazām atgriezusies profesionālajā sportā. Viņa ir kļuvusi par Īrijas pilsoni, dzīvo un trenējas Korkā, vēsta «Privātā Dzīve».

Sanita Pušpure
Sanita Pušpure Foto: AP/LETA

Pie olimpiskās ceļazīmes viņa tika maijā, kad Eiropas olimpiskajā kvalifikācijā - Lucernas regatē - ieņēma otro vietu. Šajās sacensībās startēja arī Latvijas labākā akadēmiskā airētāja Elza Gulbe, taču viņa palika sestā, bet ceļazīmes uz Riodežaneiro nopelnīja četras labākās.

Vita Heine (Norvēģija)

31 gadu vecā Vita Heine Norvēģiju riteņbraukšanas sacensībās pārstāv kopš pagājušā gada. Riodežaneiro viņa grupas brauciena 136,9 kilometrus garajā distancē ierindojās 33. vietā, bet individuālajā braucienā finišēja pēdējā, 25., vietā.

Ar šosejas riteņbraukšanu Heine nopietni sākusi nodarboties vien pirms pāris gadiem. Vēl 2013. gadā zem Latvijas karoga brauca pasaules čempionātā, izcīnot 39. vietu individuālajā distancē.

Vita Heine
Vita Heine Foto: Reuters/LETA

Heine Norvēģijā pirmo reizi viesojās 18 gadu vecumā un palika tur laimīgas sakritības dēļ. Latviete tur sastapa savu nākamo vīru, ar kuru kopā pārcēlās uz dzīvi Bergenā. Tikai 25 gadu vecumā viņa nopietni pievērsās riteņbraukšanai, papildinot vietējās komandas rindas, bet pēc tam viņa nonāca «Hitec Products» vienībā. Paralēli riteņbraukšanai Heine Bergenas Universitātē ieguvusi augstāko izglītību finansēs.

Heine Jāņu laikā triumfēja Norvēģijas čempionātā grupas braucienā un individuālajās sacensībās. Lai gan olimpiskās kvalifikācijas rangā augstāku vietu ieņēma cita norvēģiete Emīlija Mūberga, tomēr uz četrgades lielāko sporta notikumu devās tieši latviete.

«Nemaz nebiju domājusi, ka Norvēģija kādu sūtīs uz dāmu riteņbraukšanu, jo viņi negribēja sūtīt, ja nav kandidāta uz labākā desmitnieka vietām,» aģentūrai LETA atklāja riteņbraucēja.

Norvēģijas pilsonību Heine ieguva pirms diviem gadiem.

Lāsma Liepa (Turcija)

28 gadus vecā Turciju pārstāvošā smaiļotāja Lāsma Liepa uzskata, ka joprojām ir latviete, kaut pirmdien olimpiskajās spēlēs debitēja zem citas valsts karoga.

Šī gada Eiropas čempionei pirmdien neizdevās sasniegt ne A, ne B finālu 200 metru distancē, savā pusfinālā finišējot septītajā pozīcijā.

Liepa šajās olimpiskajās spēlēs startēs arī 500 metros, tomēr sportiste atzina, ka distancei nav īpaši gatavojusies, jo viss uzsvars tika likts uz sprintu.

Lāsma Liepa
Lāsma Liepa Foto: AP/LETA

«Esmu pirmā no Turcijas šajā sporta veidā, kas startējusi olimpiskajās spēlēs, pirmā, kam ir zelta medaļa Eiropas čempionātā,» par sevi stāstīja Liepa, turklāt uzsverot, ka arī neviena cita latviešu smaiļotāja līdz šim nav braukusi olimpiskajās spēlēs un triumfējusi Eiropas meistarsacīkstēs. «Esmu latviete, bet ar dubulto pilsonību.»

Liepa savas karjeras laikā par Latvijas čempioni kļuvusi vairāk nekā 70 reizes, tomēr šeit viņa tika atzīta par neperspektīvu un pieņēma uzaicinājumu startēt zem Turcijas karoga.

Viņa plānoja uzsākt Turcijā labi atalgotu treneres darbu, taču tika pierunāta turpināt profesionālās gaitas. Pērn viņa nokārtoja pilsonību. Turcijas Kanoe Federācijas prezidents Sami Megjutajs, ka Latvijas izlasei Liepa neesot vajadzīga, jo esot pārāk veca. To vai paliks uz dzīvi Turcijā, viņa vēl neesot izlēmusi, raksta «Privātā Dzīve».

«Trenējoties Latvijā, nekad neaizairētos līdz olimpiskajām spēlēm - sistēmas, laikapstākļu, visa dēļ. Neredzēju nākotni Latvijā. Ja esi talants, junioru vecumā tiec Latvijas Olimpiskajā vienībā (LOV), gan jau var izdzīvot, bet pieaugušo vecumā ir grūti,» pauda atlēte.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu