Atklās projekta «Skaņai vajag mākslu» trešo mākslas izstādi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Fonda «Mākslai vajag telpu» (MVT) Vasaras mājā 19. jūlijā plkst.18 tiks atklāta projekta «Skaņai vajag mākslu» trešā desmit dienu garā mākslas izstāde, informē fonda «Mākslai vajag telpu» vadītāja Katrīna Jaunupe.

«Skaņai vajag mākslu» trešā šīs vasaras izstāde veltīta Māra Ārgaļa mākslas darbam bez nosaukuma, ko uz skaņu pasauli pārnesis komponists Imants Kalniņš. Izstādes scenogrāfiju veido 2016. gadā radusies mūzikas, sporta un mākslas sabiedrība ar neierobežotu atbildību «GolfClayderman».

Zuzānu kolekcijā esošais Ārgaļa darbs nonācis Kalniņa uzmanībā, kam komponists sacerējis etīdi, padarot nošu lapu par plakni, kurā muzikālā pierakstā transformējusies Ārgaļa glezna. Šo uz klavierēm sacerēto nošu pierakstu Kalniņš tālāk nodevis «cilvēkam - orķestrim» Kārlim Auzānam, kurš aranžē Kalniņa muzikālo fragmentu.

Transformācijā no vizuālā objekta uz skaņu telpu komponists un izpildītājs veido vairākus atsevišķus materiālus, mākslas darba muzikālās apdares. Visas versijas nokļuvušas «GolfClayderman» rokās, lai ģenerētu TV «Ģimenes studiju», kas kārtējo reizi parāda «GolfClayderma» spēju radīt negaidītu metamorfozi. Izstādē būs apskatāmas un dzirdamas visas darbu versijas.

Ārgalis mācījies Jāņa Rozentāla mākslas vidusskolā, studējis, taču nav pabeidzis studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. «Viņš bijis straujš un ģeniāls tajā, ko spējis paveikt. Viņa darbi ir savdabīgi, ar intelektuāli bagātu pamatu, politiskiem zemtekstiem, smalka humora klātesamību, sirreālu un hiperreālu atainojumu un mākslinieka darbi darināti ar precīzu telpiskuma izjūtu. Nodarbojies ar gleznošanu, veidojis instalācijas, strādājis ar dažādām grafikas tehnikām, bez ilgas pieķeršanās Ārgalis mainījis vienu tehniku uz citu,» norādīja Jaunupe.

Izstāde būs skatāma līdz 30. jūlijam un 26. jūlijā MVT Vasaras mājā tiks organizēta saruna ar Ārgaļa sievu Andu Ārgali un izstādes scenogrāfiem «GolfClayderman».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu