Tramps pirms NATO samita kritizē sabiedrotos Eiropā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps pirms došanās uz NATO samitu licis noprast, ka gaidāmā tikšanās nebūs viegla. Runājot ar presi pirms iekāpšanas lidmašīnā, viņš kritizēja Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas grūtībās nonākušo valdību un izteicās, ka nākamnedēļ gaidāmā tikšanās ar Krievijas autokrātu Vladimiru Putinu varētu būt vienkāršāka nekā sarunas ar Rietumu sabiedrotajiem NATO samitā, vēsta «The Washington Post».

Gaidāms, ka Meja un Vācijas kanclere Angela Merkele, kuras pieredzējušas politisko šķelšanos savās valstīs, centīsies pasargāt aliansi no Trampa pretenzijām pret NATO dalībvalstu aizsardzības budžetu apjomu un starptautiskās tirdzniecības noteikumiem.

Pirmdien no Lielbritānijas ārlietu ministra amata atkāpās Boriss Džonsons, kurš Mejas «Brexit» plānu raksturoja kā «lielu mēslu». Tramps žurnālistiem norādīja uz Mejas valdības pavājināšanos, taču pozitīvi izteicās par Džonsonu. «Boriss Džonsons ir mans draugs. Viņš pret mani bijis ļoti, ļoti jauks un ļoti atbalstošs. Varbūt mēs parunāsim, kad es būšu tur. Man patīk Boriss Džonsons. Man viņš vienmēr paticis,» teica Tramps.

Tramps iepriekš kritizējis ASV tirdzniecību ar Vāciju un nopēlis Merkeli par viņas «atvērto durvju» politiku. Pagājušomēnes Tramps tvītoja, ka «Vācijas tauta nostājas pret tās līderiem, kamēr migrācija satricinājusi jau tā nestabilo Berlīnes koalīciju».

Domājams, ka Briselē Merkele aizstāvēs savu lēmumu celt aizsardzības budžetu lēnāk, nekā Tramps to prasījis, un centīsies panākt 35 000 ASV karavīru palikšanu Vācijā, kaut arī Tramps draudējis tos atvilkt. Tomēr, kā norāda «The Washington Post», Merkeles nesaskaņas ar Trampu nedaudz vairojušas viņas popularitāti Vācijā, kur Tramps ir ārkārtīgi nepopulārs.

Tramps pirms došanās uz samitu atkal atkārtoja, ka Eiropas Savienības (ES) valstis «izmantojot» ASV, un sūdzējās, ka ASV tērējot neproporcionāli lielas summas NATO.

NATO samitā būs arī Francijas prezidents Emanuels Makrons un Kanādas premjers Džastins Trudo, ar kuriem Tramps konfliktēja jūnijā Kanādā notikušajā G7 samitā.

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs saglabā optimismu. «Mūsu samits notiek laikā, kad izskanējušas šaubas par transatlantisko saišu stiprumu. Es nebrīnīšos, ja samitā notiks sakāpinātas diskusijas, tai skaitā par tēriņiem aizsardzībai,» norāda Stoltenbergs. «Atšķirīgu viedokļu pastāvēšana ir normāla draugu un sabiedroto vidū, bet es esmu pārliecināts, ka mēs visi esam vienisprātis par pamatlietām.»

Savukārt Eiropadomes prezidents Donalds Tusks savos izteikumos bija stingrāks. «Dārgā Amerika, novērtējiet savus sabiedrotos,» viņš teica. «Galu galā jums tādu nav daudz.»

Ceļā uz Briseli Tramps sacīja: «Mums ir daudz sabiedroto. Bet mēs nevaram pieļaut, ka mūs izmanto. Mūs izmanto Eiropas Savienība. Pagājušogad mēs tirdzniecībā zaudējām 151 miljardu dolāru. Un vēl papildus tam mēs NATO tērējam vismaz 70%. Atklāti sakot, tas viņiem nāk par labu daudz vairāk nekā mums. Redzēsim, kas notiks.»

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu