Francija uzvar Ķīnu un gūst pirmo uzvaru olimpisko spēļu basketbola turnīrā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Francijas vīriešu basketbola izlase pirmdien ar 88:60 (19:14, 23:9, 22:22, 24:17) uzvarēja Ķīnu un guva pirmo panākumu Riodežaneiro olimpisko spēļu turnīrā.

Francijas valstsvienības sastāvā teicamu maču aizvadīja Nando de Kolo, kurš iemeta 19 punktus, bet Tonijs Pārkers izcēlās ar 14 punktiem un astoņām rezultatīvām piespēlēm. Savukārt Ķīnas rindās 16 punktus sameta Dzjaņliaņs Ji.

Mača pirmās minūtes aizritēja abu komandu līdzvērtīgā cīņā, taču pamazām vadības grožus pārņēma Francija, kas pirmo ceturtdaļu noslēdza ar 19:14, bet otrajā ceturksnī tā pretiniekiem ļāva gūt tikai astoņus punktus. Tas lielajā pārtraukumā ļāva doties ar 19 punktu handikapu (42:23). Lai arī otrais puslaiks iesākās punkts punktā, Ķīnas basketbolistiem tā arī neizdevās lauzt spēles gaitu, kā rezultātā nācās samierināties ar vēl vienu pārliecinošu zaudējumu, jo turnīra pirmajā spēlē ar 62:119 nācās kapitulēt ASV priekšā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pie vēl vienas graujošas uzvaras Riodežaneiro olimpisko spēļu apakšgrupu turnīrā tikusi sacensību galvenā favorīte ASV, kas pirmdien ar 113:69 (18:18, 30:8, 27:25, 38:18) uzveica Venecuēlu.

ASV izlases sastāvā 20 punktus iemeta Pols Džordžs, bet 17 pievienoja Džimijs Batlers. Tikmēr latvieša Kristapa Porziņģa komandas biedrs Ņujorkas «Knicks» komandā Karmelo Entonijs atzīmējās ar 14 punktiem, kas viņam visu laiku rezultatīvāko ASV valstsvienības rezultatīvāko spēlētāju sarakstā ļāva pakāpties uz trešo vietu, apsteidzot leģendāro Maiklu Džordanu.

Savukārt Venecuēlas izlases sastāvā 19 punktus šajā mačā iemeta Džons Kokss.

Pirmo ceturtdaļu abas vienības aizvadīja negaidīti līdzvērtīgā duelī, cīnoties punkts punktā un pirmajai desmitminūtei noslēdzoties neizšķirti 18:18. Tiesa, jau nākamajā spēles nogrieznī ASV uzņēma pavisam citus apgriezienus, veicot 21:2 izrāvienu un pirmo puslaiku noslēdzot ar 48:26. Tas arī izšķīra šī mača likteni, jo dueļa turpinājumā iepriekšējo divu olimpisko spēļu čempioni savu pārsvaru palielināja vēl vairāk.

Tikmēr Austrālijas vīriešu basketbola izlase, ko vada latviešu izcelsmes austrāliešu treneris Andrejs Lēmanis, pirmdien Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs parūpējās par vēl vienu pārsteigumu un apakšgrupu turnīra mačā ar 95:80 (26:23, 14:20, 22:20, 33:17) pārspēja spēcīgo Serbiju.

Austrālijas komandas labā 26 punktus šajā spēlē iemeta Petijs Mailss, kamēr šī gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempions Klīvlendas «Cavaliers» sastāvā Metjū Delavedova pievienoja 23 punktus un 13 rezultatīvas piespēles. Tikmēr serbiem ar 25 punktiem izcēlās Miroslavs Raduljica, kamēr ar 17 punktiem atzīmējās pieredzējušais Milošs Teodosičs.

Pirmajā ceturtdaļā Austrālijai izdevās sasniegt sešu punktu pārsvaru (26:20), taču Serbija atspēlējās, pirmo puslaiku noslēdzot ar trīs punktu handikapu - 43:40. Otrā puslaika sākumā turpinājās līdzvērtīgs duelis, taču izšķirošā bija noslēdzošā ceturtdaļa, kurā Austrālija ļoti sekmīgi nospēlēja mača pēdējās septiņas minūtes, ko izdevās uzvarēt ar 29:13.

Pašlaik 47 gadus vecais Lēmanis par Austrālijas izlases treneri tika apstiprināts 2013.gada aprīlī, bet līdz tam Lēmanis bija valstsvienības galvenā trenera Breta Brauna palīgs.

Kā Austrālijas izlases galvenā trenera palīgs Lēmanis piedalījās 2010.gada pasaules čempionātā un 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs. Savukārt 2014.gada Pasaules kausā Austrālija Lēmaņa vadībā ierindojās 12.vietā.

Lēmaņa vecāki Latviju pameta Otrā pasaules kara laikā, sākotnēji bēgot uz Vāciju, bet vēlāk pārceļoties uz Austrāliju. Pats Lēmanis piedzima un izauga Melburnā, bet kādā 2008.gada intervijā izteicies, ka nekad nav apciemojis savu vecāku dzimteni.

Līdzīgi Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm kvalificējusies arī Austrālijas sieviešu izlase, kas Okeānijas čempionāta pirmajā mačā savā laukumā pieveica Jaunzēlandi ar 61:41, bet otrajā duelī pārspēja pretinieces ar 80:63.

Olimpisko spēļu basketbola turnīra pirmajā mačā Austrālija ar 87:66 uzvarēja Franciju

Ar diviem panākumiem divās spēlēs ASV un Austrālija atrodas A apakšgrupas priekšgalā, kamēr ar vienu uzvaru seko Serbija un Francija. Savukārt zaudējumus abos aizvadītajos mačos cietušas Venecuēla un Ķīna.

Olimpiskajā turnīrā 12 komandas sadalītas divās apakšgrupās pa sešām katrā. Katras grupas četras labākās izlases sasniegs ceturtdaļfinālu.

B apakšgrupā pēc vienas spēļu kārtas pie uzvarām tikušas Argentīna, Lietuva un Horvātija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu