Nedaudz sarūgtinoša informācija par kapu svētkiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā kapu svētki ir ļoti dzīvīga lieta un svarīgs kultūras simbols. Bet vai kapu svētki ir īpašs latviešu fenomens? Diemžēl nē, jo līdzīgas tradīcijas ir arī citās valstīs.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, muzikologs un bijušais Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes Komunikācijas studiju katedras vadītājs Dr.phil. Mārtiņš Boiko intervijā portālam TVNET sacīja: «Par kapu svētkiem tiek runāts kā par īpašu latviešu fenomenu. Gribu brīdināt, ka tas, ko tālāk teikšu, daļu lasītāju var sarūgtināt.

Kapu svētki bieži vien tiek pasniegti kā specifiska latviešu vai pat baltu (latviešu un lietuviešu) tradīcija, kaut arī šīs sēru formas tuvākās analoģijas atrodam Igaunijā, nevis Lietuvā. Dažādi prototipi tam atrodami arī 18. gs. otrajā pusē un 19. gs. Vācijā.

Varbūt mūsdienās Latvijas gadījums ir ar zināmu specifiku, jo kapu svētki te ir ļoti masveidīgi un plaši izplatīti.

Bet arī Vācijas laukos šur tur notiek ļoti līdzīgi kapu pasākumi. Katrā ziņā to nevar saistīt ar kādām dziļdziļām etniskām saknēm. Tas ir jauno laiku fenomens, kas Latvijā atradis labvēlīgu vidi.»

Nozīmīga vieta latviešu kultūrā

Boiko arī norāda, ka kapu svētki ir kļuvuši par latviešu kultūras un identitātes simbolu klāsta elementu.

Kapu svētki arī padomju laikos bija ērts fenomens, ko uz padomju fona parādīt kā latviešu kultūras īpašu sastāvdaļu. Viņš arī uzsver, ka

cilvēku attieksme pret mirušajiem daudz ko pasaka par kultūru kopumā.

«Mirušo pieminēšana ir katrā kultūrā, bet šajā gadījumā ir runa tieši par lielākām norisēm noteiktā laikā brīvā dabā, kapos, kur pulcējas visa lielģimene.

Kapi tad kļūst par komunikācijas platformu.

Kapu svētkos tiekas sen neredzēti draugi, radi un paziņas, pārrunā starplaikā ģimenēs notikušo, vienojas par tikšanās reizēm.

Kapu svētki ir arī komunikācija ar mirušajiem: ar viņiem tiek runāts domās, prātos tiek atsaukti viņu tēli. Katrā ziņā Latvijā kapu svētki ir ļoti dzīvīga lieta un svarīgs kultūras simbols.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu