Eksperti skaidro, kas stabilizētu situāciju darba tirgū (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Situāciju darba tirgū stabilizētu vidējā alga 1440 eiro apmērā un darbaspēka ieplūšana Latvijā, trešdien bankas «Citadele» rīkotajā diskusijā par Latvijas darba tirgu norādīja eksperti.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) sacīja, ka darba tirgū patlaban valda spriedze, bet to varētu mazināt darbaspēka mobilizēšana, piemēram, aktīvāk mudinot atgriezties Latviju pametušos tautiešus, kā arī uzņēmumiem rosinot cilvēkus no reģioniem pārcelties uz reģionu centriem.

Ašeradena pauda pārliecību, ka migrācijas problēmas valstī mazināsies, ja vidējā alga Latvijā sasniegs 1440 eiro, ko apliecina Igaunijas piemērs, kur, salīdzinot ar Latviju, migrācijas problēma ir mazinājusies.

Bankas «Citadele» valdes locekle Santa Purgaile gan norādīja, ka vidējās algas pieaugums nav vienīgais darbaspēka problēmu risinājums, bet uz šo problēmu ir jāskatās kompleksi. «Uzņēmumiem ir jārūpējas par saviem darbiniekiem, jānodrošina ilgtermiņa stabilitātes sajūta,» pauda Purgaile.

Ekonomikas ministrs arī uzsvēra, ka valdība ir pieņēmusi politisku lēmumu patlaban neatvērt darba tirgu tā dēvētajam lētajam darbaspēkam, bet gan Latvijas uzņēmumi var piesaistīt augsti kvalificētus ārvalstu ekspertus.

Ceļu būves sabiedrības «Igate» un koka palešu un zāģmateriālu ražotāja «Marko KEA» vadītājs Māris Peilāns piekrita ministra paustajam, ka 1440 eiro vidējā alga ir labs un sasniedzams mērķis, tomēr politiķiem vajadzētu atgriezties pie jautājuma par mazāk kvalificētā darbaspēka iesaistes Latvijas darba tirgū.

«Mēs četrus mēnešus strādājam, lai varētu piesaistīt darbiniekus no Ukrainas, bet politiskais uzstādījums to liedz. Latvijā cilvēki ir gatavi strādāt, bet ne primitīvus roku darbus, tāpēc mums ir nepieciešami viesstrādnieki, kuri būtu gatavi šādus darīt,» pauda Peilāns.

Ašeradens uzņēmējam norādīja, ka šī valdība ārvalstu darbaspēka jautājumu vairs neskatīs, tomēr, ministrs ir pārliecināts, ka pie šis jautājuma agrāk vai vēlāk būs jāatgriežas.

Darba un informācijas portāla «Yourmove.lv» dibinātājs Reinis Znotiņš diskusijā informēja, ka Latvijas darbaspēka resurss ir ārzemēs, kur mīt Latviju pametušie iedzīvotāji, bet tagad būtu gatavi atgriezties. Viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka patlaban 600 ārzemēs dzīvojošie latvieši aktīvi meklē darbu Latvijā.

«Vietējais darba tirgus ir izmelsts, tāpēc jāorientējas uz tiem, kas ir Latviju pametuši. Mūsu aprēķini liecina, ka varam atgriezt aptuveni 20% aizbraukušo,» teica Znotiņš.

Viņš arī uzskata, ka Latvijā aktīvāk ir jārunā par tiem uzņēmumiem, kuri ir apņēmības pilni piesaistīt Latviju pametušos tautiešus. «Cilvēkiem ir jāzina tie uzņēmumi, kuri var piedāvāt darbu ar konkurētspējīgu atalgojumu un labiem darba apstākļiem,» uzsvēra eksperts.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, šī gada martā vidējā bruto alga Latvijā bija 985 eiro, bet vidējā neto alga - 733 eiro.

    Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu