Miris rakstnieks Fazils Iskanders

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

88. mūža gadā no dzīves šķīries pazīstamais rakstnieks Fazils Iskanders, paziņoja Krievijas Rakstnieku savienība.

Iskanders dzimis Suhumi 1929. gadā abhāzietes un irāņa ģimenē. 1954. gadā viņš Maskavā absolvēja Gorkija Literatūras institūtu, vēlāk strādāja par žurnālistu un redaktoru. Iskanders pamatā rakstīja krievu valodā. Viņa darbi tulkoti teju visās Eiropas valodās.

Rakstnieks bija maģiskā reālisma aizsācējs krievu literatūrā, jautrākais un šarmantākais 60.gadu paaudzes autoru vidū, portālam «Meduza» atzinuši aizgājēja kolēģi.

Pirmais Iskandera dzejoļu krājums iznāca 1957.gadā. Plašu popularitāti viņš iemantoja pēc stāsta «Tūrāža zvaigznājs» publicēšanas 1966.gadā žurnālā «Novij mir».

Iskandera pazīstamāko darbu vidū ir romāns epopeja «Sandro no Čegemas», stāsts līdzība «Trusīši un žņaudzējčūskas», eposs «Čika aizsardzība».

Pēc viņa darbu motīviem uzņemtas vairākas kinofilmas, arī «Baltazara dzīres jeb Nakts ar Staļinu» (1989.gadā) un «Likumīgie zagļi» (1988.gadā).

Rakstnieks mūža mierā aizgājis svētdien savā vasarnīcā Peredelkinas ciemā, Piemaskavā. Atvadīšanās no literāta notiks otrdien, viņš zemes klēpī tiks guldīts Maskavas Novodevičjes kapsētā.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu