Stirnu buks: Ar meditatīvām Rokija emocijām aizvadīts Talsu pauguraines posms

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien, 30. jūlijā, ainaviskā skriešanas seriāla «Stirnu buks'2016» sezonas 4. posmā Talsu paugurainē patīkamos laika apstākļos garākajā Lūša distancē uzvaru svinēja Dmitrijs Serjogins un Kristīne Kuzņecova. Savukārt Riodežaneiro olimpisko spēļu dalībniece Ilona Marhele spilgti triumfēja Stirnu buka trasē! Jau 20. augustā Stirnu buks lēks Šlokenbekas muižas svētkos, kur taku skrējējus priecēs pasākumu programma ar cirku, Auļiem un Dzelzs Vilku!

Pirms starta Sauleskalna estrādē taku skrējējus uzmundrināja Latvijas basketbola izlases kapteinis Jānis Strēlnieks. Talsinieks sacīja svinīgo ievadrunu, novēlot skrējējiem no visas sirds izbaudīt daudzveidīgo trasi.

LŪSIS – 28 KM

Garākajā, Lūša distancē pārliecinošu uzvaru svinēja Dmitrijs Serjogins. Gludo distanču speciālists līdz šim bija laurus plūcis Stirnu buka trasē, taču Talsos viņš bija nolēmis spēkus izmēģināt «lūšu» konkurencē. Serjogins kā startā izrāvās vadībā, tā arī noturēja līderpozīciju visas distances garumā, vienīgais garo distanci veicot ātrāk par divām stundām (rez. 1:54,47). Sešas ar pusi minūtes viņam piekāpās mājinieks, sezonas līderis Gints Lūsis, bet trešo vietu izcīnīja viņa galvenais konkurents Andrejs Jesko, kurš distances gaitā zaudēja svarīgus punktus cīņā par čempiona titulu, jo ātrumā nomaldījās no trases.

Sieviešu konkurencē labākās bija visas trīs kopvērtējuma TOP3 līderes. Uzvaru izcīnīja Kristīne Kuzņecova (2:29,26) no Garkalnes, kura par trīs minūtēm apsteidza ventspilnieci, sezonas līderi Lauru Čakli. Trešo vietu ieguva liepājniece Irīna Štūla-Pankoka, kura uzvarētājai piekāpās septiņas ar pusi minūtes, taču ieguva 2. vietu Kalnu karalienes sprinta etapā!

STIRNU BUKS – 20 KM

Stirnu buka distancē ātrākais bija Anatolijs Macuks no Krustpils (1:19,39), apsteidzot tuvākos sekotājus par nepilnām trim minūtēm. Sīvāka cīņa izvērtās par otro vietu starp diviem Andriem - Jubeli un Ronimoisu. Pārāks šajā cīņā bija orientierists, bioloģiskais piensaimnieks Jubelis no Madonas puses, kurš Ronimoisu apsteidza par 47 sekundēm, nošaujot divus zaķus ar vienu šāvienu – Jubelim 2. vieta gan Stirnu buka distancē, gan Kalnu karaļa sprinta etapā. Kā pēc finiša atzina Jubelis, šis posms viņam bija labs treniņš gaidāmajam pasaules čempionātam orientēšanās sportā.

Sieviešu konkurencē ar vairāk nekā piecu minūšu pārsvaru triumfēja Ilona Marhele (1:31:57), kura pārstāvēs Latviju Rio olimpiskajās spēlēs maratona skrējienā. Pārliecinošu 2. vietu izcīnīja Zanda Ulanova, bet 3. vietā - Dace Banga. Marhele pēc finiša pauda gandarījumu par trasi, norādot, ka šīs viņai bijušas meditatīvas iedvesmas sacensības pirms olimpiskajām spēlēm.

ZAĶIS – 13 KM

Zaķa distancē uzvarēja Jānis Gailis (0:54,36), par 44 sekundēm apsteidzot Jāni Kūmu un 1 minūti 20 sekundēm – Kristapu Broku. Sieviešu konkurencē pārliecinoši uzvarēja Zane Ermansone (1:04,16). Finišējot aiz uzvarētājas divas ar pusi minūtes, 2. vietu izcīnīja Ināra Lūse, bet 3. vietā - Zane Lulle-Ertmane.

KALNU KARALIS UN KARALIENE

Kalnu karaļa sprinta etapā, kurā par ieskaites punktiem cīnās Lūša un Stirnu buka trašu dalībnieki, šoreiz nevienam no distanču uzvarētājiem triumfēt neizdevās, jo ātruma pārbaudījumā dominēja mājinieki. Par Talsu pauguraines Kalnu karali kļuva Jānis Šņoriņš (0:46 sek) no vietējā sporta kluba, par divām sekundēm apsteidzot Jubeli, bet uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa Šņoriņa komandas biedrs Gints Lūsis. Dāmu konkurencē sprintā ātrākā bija Evija Melberga (0:59 sek), kura par trim sekundēm apsteidza Štūlu-Pankoku un par divām sekundēm – olimpieti Marheli.

SAJUTOS KĀ ROKIJS

Ilona Marhele, Stirnu buka distances uzvarētāja: «Šis man bija iedvesmas skrējiens pirms Rio olimpiskajām spēlēm. Tiešām patīkams, baudāms meditatīvs treniņš sacensībās, jo trase bija tāda, kas ļāva atslēgties no visa pārējā un pilnībā nodoties skrējienam. Pirmoreiz dzīvē redzēju, ka Latvijā ir tādi meži, kur koku lapotnes virs takām ir tik ciešas, ka virs galvas pilnībā aizsedz sauli un debesis un uz šaurās taciņas esi pustumsā! Tobrīd es distancē biju viena un ļoti izbaudīju šo mirkli. Brīžiem vajadzēja lēkt kā īstam bukam pāri sakritušajiem kokiem un dubļiem. Un beigās Talsos vēl tās garās kāpnes! Tās es izbaudīju ar sajūsmu - sajutos kā Rokijs! Nezinu, kāds man beigās bija pārsvars pār tuvāko sekotāju, - vienkārši izbaudīju ainavisku spēka treniņu. Fiziskā ziņā skrējiens Talsu paugurainē bija vērtīgs balsta kustību aparātam un saitēm. Kāds man ir mērķis Rio? Noskriet savā līmenī - ātrāk par 2 h 38 min!»

Dmitrijs Serjogins, Lūša distances uzvarētājs: «Manuprāt, Talsos bija sezonas sarežģītākais posms. Takas nebija vienkāršas, daudzviet bija arī zālājs. Nebija kur ieskrieties – kalni nebija stāvi, taču nepārtraukti mijās kāpumi ar kritumiem. Sprints bija ļoti tehnisks. Distancē vadībā izvirzījos jau ar pirmajiem metriem un trešajā, ceturtajā kilometrā no visiem jau biju tālu atrāvies. Sapratu, ka uzvarēšu, pie Kamparkalniem – aptuveni distances vidū. Es gāju uz savu rezultātu: tas nebija pārsteigums, pārsteigums bija uzvara Jelgavas nakts pusmaratonā pagājušonedēļ. No trases Talsu paugurainē paliks atmiņā arī avenes! 10. - 12. km to bija tik ārkārtīgi daudz.... es pat nezinu, kur Pierīgas mežos aug vēl tik daudz meža aveņu, pilnīgi žēl palika, ka ir jāskrien (smejas).»

Talsu pauguraines «Stirnu bukā 2016» startēja pavisam 1862 dalībnieki.

NĀKAMAIS POSMS – JAU 20. AUGUSTĀ!

Nākamais posms – vasaras sezonas nagla! 20. augustā taku skrējēji līkumos Āža kalna apvidū – vietā, kur 2014. gadā dzima Stirnu buks! Skrējiens tradicionāli startēs vēsturiskajā Šlokenbekas muižas ansamblī, un skrējējus priecēs aizraujoša muižas svētku programma ar cirku, umurkumuru, muzikāliem priekšnesumiem no Auļiem un Dzelzs Vilka!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu