«Citadele Index»: Liela daļa uzņēmumu algu celšanu darbiniekiem kompensēs ar cenu palielināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Nedaudz vairāk kā 50% uzņēmumu algu celšanu darbiniekiem kompensēs ar cenu palielināšanu, liecina jaunākā «Citadele Index» pētījuma rezultāti.

Indeksā uzsvērts, ka uzņēmēju noskaņojums Latvijā jau vairāk nekā gadu ir pozitīvs. Uzņēmēju noskaņojuma indeksa vērtība ir 51,47 punkti, kas liecina par piesardzīgu optimismu. Tomēr arvien skaidrāk iezīmējas lielākais izaicinājums - darbaspēka pieejamība un algu palielināšana.

Šā gada pirmajā ceturksnī, noskaņojums audzis iekšējā tirgū strādājošajiem uzņēmumiem - noskaņojuma vērtība augusi no 50,23 punktiem 2017.gada pēdējā ceturksnī līdz 51,02 punktiem šā gada pirmajā ceturksnī. Turpretī bažīgāku vērtējumu pauduši eksportējošo uzņēmumu pārstāvji, noskaņojuma vērtībai samazinoties no 54,19 punktiem pagājušā gada nogalē līdz 52,33 punktiem šā gada pirmajā ceturksnī.

Nozaru griezumā spēcīgākais optimisms valda rūpniecībā, kā arī uzlabojas tirdzniecības jomā strādājošo optimisms. Tāpat pēc četru gadu pārtraukuma optimistiski nākotnē skatās arī mazie uzņēmumi.

Aptaujā arī secināts, ka faktiskais algu kāpums apsteidz uzņēmēju plānus algu palielināšanai. Liela daļa uzņēmumu plāno algu palielinājumu, tomēr teju puse jeb 52% uzņēmēju norāda, ka algas neplāno palielināt. 19,4% norādīja, ka algas varētu augt līdz 5%, 16,1% prognozēja algu pieaugumu 5%-10% apmērā, bet algas pieaugumu vairāk par 10% prognozēja 4,2% respondentu.

Straujākie atalgojuma palielinājumi plānoti vidējos un lielos uzņēmumos. Savukārt algu kāpumu kā apdraudējumu uzņēmuma darbībai visvairāk izjūt ražotāji un tirgotāji. 59,9% aptaujāto atzina, ka algas palielināšana visdrīzāk samazinās uzņēmuma peļņu, savukārt 70,3% aptaujāto apgalvoja, ka algu kāpums neapdraudēs uzņēmuma darbību.

Puse no aptaujātajiem - 51,8% - apgalvo, ka algu kāpuma rezultātā uzņēmums ir pacēlis vai plāno celt cenas klientiem, bet 43,7% uz jautājumu atbildēja noraidoši.

Tajā pašā laikā 49,9% aptaujāto varējuši maksāt darbiniekiem lielākas algas, jo tika veikti uzlabojumi uzņēmuma produktivitātē un veiktas investīcijas attīstībā.

«Citadele Index» ir pētījums, kuru banka «Citadele» Latvijā veic kopš 2004.gada. Katru ceturksni tiek aptaujāti 750 uzņēmumu īpašnieki un to vadītāji par situāciju valsts ekonomikā, nozarē un uzņēmumā, kā arī par prognozēm nākamajiem sešiem mēnešiem. Uzņēmēju aptauju un datu apkopojumu nodrošina SKDS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu