Algas cietumu darbiniekiem ir sasniegušas pirmskrīzes līmeni

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šis ir pirmais gads, kad algas Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP) strādājošiem ir sasniegušas pirmskrīzes līmeni, intervijā aģentūrai BNS sacīja IeVP priekšniece Ilona Spure.

Krīzes laikā IeVP bija jāsaskaras ar lielu finansējuma samazinājumu. «Tobrīd strauji tika pieņemti lēmumi, neanalizējot sekas, un šodien mēs tās piedzīvojam. Piemēram, ļoti skaļš izvērtās stāsts par veselības aprūpi ieslodzījuma vietās, tostarp par Latvijas cietumu slimnīcu, tās kapacitāti un attīstību. Nu jau šis jautājums regulāri tiek skatīts Saeimas Budžeta komisijā un mēs kopā meklējam risinājumus. Tas tikai parāda, ka finansējumu ļoti viegli ir «nogriezt», bet ļoti grūti pēc tam ir runāt par kapacitātes stiprināšanu un attīstību,» atzina Spure.

Tas pats attiecoties arī uz algām. «Šis ir pirmais gads, kad es varu teikt – algas IeVP ir sasniegušas pirmskrīzes līmeni. Ņemot vērā vairākkārtējos samazinājumus, kopumā mūsu darbinieki algās saņēma par 45% mazāk. Ikmēneša ieņēmumos tas veido milzīgu summu. Es varu tikai apbrīnot cilvēkus, kuri, strādājot ieslodzījuma vietās, šos laikus ir pārdzīvojuši un ir turpinājuši savu dienestu arī ar šādu atalgojuma samazinājumu,» uzsvēra IeVP priekšniece.

Spure pastāstīja, ka patlaban tiek apsaimniekots tas budžets, kas ir ieplānots. Šogad tie ir aptuveni 47 miljoni eiro.

«Jāsaka, ka vairāk nekā 77% no tā aiziet atalgojumam. Aptuveni 21% tiek izlietots pakalpojumu un preču iegādei, lai mēs varētu uzturēt cietumus, nodrošināt mūsu klientu barošanu, ģērbšanu un medicīnisko aprūpi. Kapitālajiem izdevumiem mums paliek pavisam niecīga daļa – man dažkārt pat ir kauns teikt, bet šogad tas ir 551 tūkstotis eiro uz 11 cietumiem, Latvijas cietumu slimnīcu, IeVP un mācību centru,» norādīja Spure.

Viņa arī uzsvēra, ka ieslodzījuma vietas Latvijā ir ļoti vecas. Daļa cietumu vēl ir cara laika būves - vecākais celts 1833.gadā un tur pašlaik atrodas Daugavgrīvas cietuma Grīvas nodaļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu