Latvijas izlasi olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā vadīs Beresņevs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas hokeja izlasi 2018.gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kas septembra sākumā norisināsies Rīgā, turpinās vadīt galvenais treneris Leonīds Beresņevs, apstiprināja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans.

Latvijas izlase cīņā par ceļazīmi uz 2018.gada Phjončhanas Ziemas olimpiskajām spēlēm no 1. līdz 4.septembrim «Arēnā Rīga» tiksies ar Vācijas, Austrijas un Japānas izlasēm. Ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm iegūs tikai turnīra uzvarētāji.

«Izlases treneru korpusā nekādas izmaiņas nenotiks, un komandu kvalifikācijā turpinās vadīt Beresņevs, bet viņam, tāpat kā pasaules čempionātā Maskavā, palīdzēs Ģirts Ankipāns un Kārlis Zirnis. Lai veiktu kādas izmaiņas, ir pārāk maz laika, tāpēc treneru kolektīvs paliks nemainīgs,» skaidroja Lipmans, kurš gan jūnija vidū nenoliedza, ka sācis jauna ārzemju speciālista meklēšanu, kurš varētu kļūt vai nu par galveno treneri, vai arī Beresņeva palīgu.

LHF prezidents norādīja, ka Beresņevam līgums par izlases vadīšanu ir noslēgts līdz olimpiskās kvalifikācijas beigām. «Pēc tam jau mēs skatīsimies un vērtēsim, vai viņš turpinās darbu, vai būs kādas izmaiņas,» solīja Lipmans.

Viņš ir optimistiski noskaņots par Latvijas izlases izredzēm, jo ticies ar lielāko daļu valstsvienības vadošajiem spēlētājiem, kuri ir gatavi cīnīties par olimpisko sapņu piepildīšanu. «Man ar vairākiem mūsu vadošajiem spēlētājiem bija ļoti pozitīvas sarunas. Runāju gan ar Kasparu Daugaviņu, gan Oskaru Bārtuli un citiem. Esmu pārliecināts, ka mums būs labs sastāvs un visi labākie spēlēs,» sacīja Lipmans.

«Redzēsim, kā būs ar spēlētāju atlaišanu uz izlasi no Krievijas klubiem, jo Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) sezona jau būs sākusies. Tomēr es esmu mierīgs un domāju, ka viss būs kārtībā. Par šo jautājumu runāju arī ar Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) prezidentu Renē Fāzelu, kur, starp citu solīja, ka 1.septembrī uz divām vai trīs spēlēm atlidos uz Rīgu,» norādīja Lipmans.

KHL sezona sāksies 22.augustā, taču Rīgas «Dinamo» komandai no 28.augusta līdz 5.septembrim būs pārtraukums, tāpēc šīs komandas spēlētāji varēs piedalīties kvalifikācijas turnīrā. Tikmēr citu Latvijas hokejistu pārstāvētie KHL klubi turpinās spēlēt. Piemēram, Mārtiņa Karsuma pārstāvētā Maskavas «Dinamo» no 31.augusta līdz 4.septembrim aizvadīs trīs spēles, Ņižņijnovgorodas «Torpedo», kurā spēlē Daugaviņš, ir ieplānoti divi mači. Tāpat būs jāspēlē arī Edgara Masaļska un Kristapa Sotnieka Toljati «Lada» komandai, kā arī Bārtuļa Vladivostokas «Admiral».

Pirms olimpiskā kvalifikācijas turnīra 30.augustā Latvijas izlase aizvadīs pārbaudes spēli pret Dānijas valstsvienību.

Latvijas izlase ir piedalījusies iepriekšējās četrās olimpiskajās spēlēs - 2002.gadā Soltleiksitijā, 2006.gadā Turīnā, 2010.gadā Vankūverā un 2014.gadā Sočos, kur izcīnīja astoto vietu, kas ir izlases labākais sasniegums Olimpiādēs.

No Latvijas pretiniecēm kvalifikācijas turnīrā vispieredzējušākā olimpisko spēļu dalībniece ir Vācija, kas piedalījusies 19 turnīros. Tiesa, pēdējo divdesmit gadu laikā vācieši nav tikuši augstāk par astoto vietu, kuru viņi izcīnīja 2002.gadā.

Austrijas hokeja izlase olimpiskajās spēlēs piedalījusies 13 reizes, bet aizpērn Sočos tā ieņēma desmito vietu. Savukārt japāņu kontā ir deviņas Olimpiādes, bet pēdējo reizi uzlecošās saules zeme olimpiskajās spēlēs piedalījās 1998.gadā Nagano, kad ceļazīmi ieguva kā turnīra rīkotāja.

Šī gada pasaules čempionātā Latvijas izlasi trenēja Beresņevs, kurš amatā nomainīja Aleksandru Beļavski. Beresņevam šī ir trešā reize pie izlases stūres.

Viņa vadībā Latvijas izlase 1996.gadā izcīnīja ceļazīmi uz pasaules čempionāta augstāko divīziju un pēc gada tajā arī debitēja, Somijā izcīnot septīto vietu. Tiesa, 1996.gada rudenī Latvijas izlase Rīgā zaudēja 1998.gada Nagano olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, izšķirošajā spēlē zaudējot Baltkrievijai.

Beresņeva vadībā 1998.gada pasaules čempionātā Šveicē izlase ierindojās devītajā pozīcijā, bet trenera pirmais darba cēliens izlasē beidzās pēc 1999.gada pasaules čempionāta Norvēģijā, kur Latvija izkrita no labāko sabiedrības, taču tā paša gada rudenī jau Haralda Vasiļjeva vadībā kvalifikācijas turnīrā tomēr spēja saglabāt pierakstu labāko sabiedrībā.

Otro reizi Beresņevs par izlases treneri kļuva 2004.gada nogalē, kad viņa vadībā Latvijas izlase 2005.gada februārī aizvadīja vienu no savām neaizmirstamākajām cīņām, olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Rīgā ar 5:4 pārspējot Baltkrieviju un izcīnot ceļazīmi uz 2006.gada olimpiskajām spēlēm Turīnā. Tur Latvija gan nospēlēja slikti, paliekot pēdējā, 12., vietā, un pēc turnīra virkne izlases tā brīža vadošo spēlētāju bija neapmierināti ar Beresņevu. Pirms 2006.gada pasaules čempionāta Rīgā Lipmans izšķīrās par Beresņeva nomaiņu, viņa vietā ieceļot Pjotru Vorobjovu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu