Rīgas dome pieņem lēmumu par Vidzemes tirgus iekļaušanu Rīgas Centrāltirgus pamatkapitālā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars / TVNET

Rīgas dome pieņēmusi galējo lēmumu par Vidzemes tirgus ieguldīšanu Rīgas Centrāltirgus (RCT) pamatkapitālā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka domnieki šodien kārtējo reizi skatīja jautājumu par Vidzemes tirgus iekļaušanu RCT pamatkapitālā. Šis jautājums komitejās ir skatīts vairākas reizes un katru reizi opozīcija aicinājusi šo lēmumu atlikt, jo pēc opozicionāru domām, RCT vispirms ir jāizstrādā konkrēta attīstības vīzija un tikai pēc tam jālūdz tirgu nodot viņu pārziņā.

Arī šodien partijas «Latvijas attīstībai» frakcijas deputāts Viesturs Zeps bija iesniedzis priekšlikumu iekļaut tirgu RCT pamatkapitālā tikai tad, kad tiks izvērtētas un pieņemtas RCT izstrādātās Vidzemes tirgus attīstības koncepcijas, kā arī sēdes sākumā rosināja šo jautājumu vispār neskatīt.

Zeps sēdē atkārtoti interesējās - kāpēc tirgus jāiekļauj pamatkapitālā jau tagad, nevis pēc tam, kad būs skaidri zināma tā nākotne. RCT valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks deputātiem sacīja - lai nodrošinātu tā attīstību. Viņš skaidroja, ka gan juridiski, gan ekonomiski RCT nav izdevīgi veikt stratēģijas izpēti un izstrādi, ja viņi ir tikai nomnieki, nevis teritorijas īpašnieki.

Tāpat viņš skaidroja, ka «neviens nopietns investors nepiekritīs tirgus atjaunošanā ieguldīt miljonus, ja viņš būs tikai apakšnomnieks» un RCT ir jākļūst par īpašnieku, lai varētu dot garantijas iespējamajiem tirgus attīstītājiem. RCT plāno nomas tiesību līgumu investoriem piedāvāt vismaz uz 12 gadiem. Patlaban vienīgais apsaimniekotājs Vidzemes tirgū kopš 2015.gada ir SIA «Kaufmann Concepts».

RCT ieskatā tirgus nākotnes izpētes process un stratēģijas izveide varētu izmaksāt vismaz 10 000 eiro un arī tas, no uzņēmuma vadības viedokļa raugoties, nav ekonomiski pamatoti un izdevīgi, ja RCT ir tikai nomnieks.

Zeps arī jautāja par Vidzemes tirgus vērtību, kuru Druvinieks nosaukt nevarēja, jo patlaban tirgus vērtība nav noteikta un to vēl tikai plāno veikt Uzņēmumu reģistra vērtētāji. Vērtējums tiks veikts pēc lēmuma pieņemšanas par ieguldīšanu pamatkapitālā, taču Valsts zemes dienesta aprēķini liecina, ka teritorijas kadastrālā vērtība varētu būt nedaudz virs sešiem miljoniem eiro.

Pēc ilgstošas Druvinieka iztaujāšanas par RCT finansiālo situāciju un viņu nākotnes plāniem attiecībā uz Vidzemes tirgu, domes deputātu vairākums nobalsoja par teritorijas iekļaušanu RCT pamatkapitālā. Opozīcijas deputāti balsoja pret un pauda viedokļus, ka joprojām nav skaidrs, kāpēc šādas darbības ir jāveic pirms vēl pirms attīstības koncepcijas izvērtēšanas, kā arī lūdza valdošo partiju kolēģus ieklausīties viņu priekšlikumos, taču atbalstu neguva.

Jau vēstīts, ka domes uzticētie pienākumi RCT paredz līdz novembrim īstenot divu ēku demontāžu, ko nepieciešams veikt, lai sakārtotu tirgus teritoriju. Laika posmā no jūlija līdz martam plānots pabeigt turpmākās apsaimniekošanas scenāriju pilnīgu izstrādi un 2019.gada maijā sākt izvēlētā scenārija realizāciju. Pilnībā tirgu atjaunot plānots līdz 2022.gada beigām.

Patlaban RCT izvirzījuši trīs iespējamos tirgus attīstības variantus - rīkot tirgus nomas tiesības izsoli uz 30 gadiem, paredzot, ka tirgu attīstīs investors par saviem līdzekļiem. Tāpat kā iespējamais variants tiek izskatīta iespēja tirgu attīstīt pašam RCT, bet tad šim mērķim būs nepieciešams ņemt kredītu. Kā trešo variantu RCT piedāvā uzņemties apsaimniekošanu, taču iznomāt objektus trešajām personām, kuras nodrošinātu attiecīgo objektu attīstīšanu.

Visos trīs variantos kā obligātas Vidzemes tirgus attīstībai tiks izvirzītas prasības saglabāt tirgu, kas tur bijis vēsturiski, taču ar mūsdienīgu infrastruktūru, saglabāt un atjaunot gaļas un piena paviljonus, atklātajā teritorijā nodrošināt tirdzniecības vietas zemniekiem, kuri ražo vai pārdod vietējo lauksaimniecības produkciju, kā arī nodrošināt tirdzniecību mājražotājiem, amatniekiem un mazumtirdzniecības dalībniekiem, kas nodarbojas ar ekoloģisko produktu tirdzniecību. Tāpat tiks aizliegts tirgus teritorijā ierīkot lielveikalu, tiks noteikts par pienākumu ierīkot bērnu rotaļu laukumu, autostāvvietu, kā arī īstenot kultūru un tūrismu veicinošas aktivitātes, kas veicinātu apkaimes attīstību un tās iedzīvotāju iesaisti.

Plānots, ka jūlijā tiks izstrādāta tehniskā specifikācija iepirkumam par Vidzemes tirgus attīstības koncepcijas scenāriju izstrādi un pats iepirkums notiks no šī gada augusta līdz septembra vidum.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu