Gvatemalas cietuma ieslodzīto dumpī 13 bojāgājušie

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Kādā Gvatemalas cietumā pirmdien izcēlās ieslodzīto dumpis un tā laikā gāja bojā 13 cilvēku, tai skaitā bijušais karavīrs, kurš ieslodzīts par Romas katoļu baznīcas bīskapa nogalināšanu, paziņoja varas iestādes.

«Starp mirušajiem ir [Bairons] Lima,» kurš tika notiesāts par līdzdalību bīskapa Huana Herardi slepkavībā 1998.gadā un gājis bojā «tracī» starp ieslodzītajiem, reportieriem paziņoja iekšlietu ministrs Fransisko Rivass.

Dumpis notika Pavonas cietumā pie valsts galvaspilsētas Gvatemalas pēc tam, kad varas iestāžu pārstāvis meta granātu uz šī ieslodzītā «apsardzes vienību».

Rivass sacīja, ka šis dumpis bija saistīts ar Gvatemalas narkotiku baronu Marvinu Montjelu Marinu ar iesauku «El Taquero», kurš ieslodzīts šajā cietumā par 15 Nikaragvas pilsoņu un viena Nīderlandes pilsoņa slepkavībām 2008.gadā.

Bīskaps Herardi bija izmeklējis zvērības, kas izdarītas Gvatemalas pilsoņu kara laikā, kurš ilga no 1960. līdz 1996.gadam, un bija dokumentējis vairāk nekā 50 tūkstošus cilvēktiesību pārkāpumu, kuros lielākoties tika vainota armija.

Lima šajā cietumā izcieta 20 gadu cietumsodu, kas viņam tika piespriests 2001.gadā. Saistībā ar bīskapa slepkavību bija notiesāti arī trīs citi cilvēki, tai skaitā Limas tēvs – bijušais pulkvedis.

Lima tika uzskatīts par vienu no ietekmīgākajām figūrām starp Gvatemalas cietumos ieslodzītajiem. 2014.gadā kāds tiesnesis apsūdzēja Limu noziedzīga tīkla vadīšanā, kas praktiski kontrolējis cietuma dzīvi, tostarp saskaņojis ieslodzīto pārvešanas, tuvinieku vizītes un ieslodzīto pieeju telefoniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu