Lēnākais ceļš uz Rio: 330 m garais tankkuģis, vaļa riesta deja

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Laivotāji Kārlis Bardelis un Gints Barkovskis no «Bored of Borders» 4. maijā ar airu laivu no Namībijas (Luderitz ostas) sāka ceļu pāri Atlantijas okeānam uz 6000 km tālo Brazīliju, Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Okeānā viņi pavadījuši pilnas 75 dienas, veicot nedaudz vairāk par pus distanci. Puišiem ceļā palīdzīgu roku snieguši tankkuģi.

«Šobrīd diezgan labi iet uz priekšu. Vakar vai aizvakar pārvarējām pusceļu. Līdz ar to ar katru nākamo jūdzi tuvojamies tuvāk Brazīlijai nekā Āfrikai. Okeāns joprojām katru dienu ir savādāks, bet šobrīd tiešām uz priekšu iet labāk,» pirmdien pastāstīja Kārlis. «Kopš Jāņiem esam satikuši divus kuģus, kuri mums palīdzējuši ar medikamentiem. Tos mēs paši uzrunājām.

Viens no tiem bija 330 metrus garš naftas tankkuģis. Tas apstājās, īpaši nemainot sava maršruta plānus.»

Puiši pirms kāda laika okeānā saskārās ar veselības problēmām, īpaši Kārlis, kurš aptuveni nedēļu nevarēja airēt. Uz viņa ādas bija uzmetušies iespaidīga izmēra augoņi.

«Esam tikuši pie vitamīniem, kas mūsu imūnsistēmai nācis krietni par labu. Vakar pēcpusdienā mums garām gāja arī aptuveni 300 metru garš kuģis. Tā apkalpe pati mūs uzrunāja, jautājot, vai nav nepieciešams ūdens, vai kas cits.

Protams, nav ierasta prakse, ka atklātā okeānā atrodas vaļēja tipa laivas. Viņi redz, ka esam ļoti tālu no krastiem, tādēļ arī uzrunā, ir atsaucīgi.

No sava vakariņu galda viņi mums atsūtīja siltas vakariņas,» sacīja Kārlis Bardelis.

Pašu pārtikas rezerves viņiem ir pietiekamā daudzumā, bet trūkuši vitamīni no svaigas pārtikas, augļiem.

«Pirms pāris naktīm bija interesanti. Pavisam tuvu laivai pietuvojās valis. Tobrīd airēju un dzirdēju, kā viņš izpūš gaisu. Kļuva diezgan neomulīgi.

Jebkurš dzīvnieks baidās no liesmas, tāpēc izmantojām signālugunis, lāpas. Tās likām lietā, lai iezīmētu teritoriju, ka šis nav cits valis, ar kuru pāroties,» smejoties teica Kārlis.

Katru rītu viņi dzer sodas ūdeni, kas no asinīm skalo ārā skābes. Un nu veselības stāvoklis ir krietni vien labāks, bet ne ideālā stāvoklī.

«Temperatūras ziņā laikapstākļi kļuvuši siltāki. Gadās kādreiz lietus, bet mums labvēlīgs ir austrumu vējš. Tas mums palīdz.

Bija dažas dienas, kad ūdenī likām izpletņa enkuru, lai samazinātu negatīvo dreifu, kas mūs nestu atpakaļ uz Āfrikas pusi,» tā Kārlis.

Ja skatās taisnā līnijā, puiši veikuši nedaudz vairāk par 3000 kilometru, bet kopumā, ņemot vērā dažādas straumes, noairēts pat nedaudz virs 4500 km.

Ar Kārli Bardeli turpināsi uzturēt sakarus un vēstīsim par ceļotāju turpmākajām gaitām.

Laivotāji ir noairējuši akcijas «Noairē vienu kilometru par pieciem eiro kopā ar komandu» savākto naudu. Projekta izdevumi ir ievērojami, tādēļ katrs eiro viņiem ir svarīgs. Puiši aicina piedzīvojumu stāsta lasītājus, īkšķa turētājus, laba vēlētājus katru sniegt savu maziņo, bet ļoti nozīmīgo ieguldījumu Lēnākajā ceļā uz Rio.

Ziedojumiem no juridiskām personām

Biedrība Jūrmalas alpīnistu klubs «9.3 Mezgli»

Banka - Swedbank AS

Konta Nr. LV43HABA0551036868943

Reģistrācijas Nr. 40008172652

Adrese: Nīcas iela 3, Jūrmala, Latvija

Ziedojumiem no fiziskām personām

Kārlis Bardelis

Banka - Swedbank AS

Konta Nr. LV75HABA0551008373550

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu