Bez cenzūras. Divi žurnālisti dodas uz Ukrainas «karstajiem punktiem»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Mēs visi uzzinām par notikumiem Ukrainā no dažādiem avotiem. Taču daži plašsaziņas līdzekļi reizēm rāda situāciju tikai no vienas puses, daudz ko atstājot «aiz kadra». Pazīstamie Latvijas blogeri Valentīns Rožencovs un Aleksejs Stetjuha divās nedēļās ar automobili nobrauks vairāk nekā 7000 kilometru pa Ukrainu: sākot no rietumiem, no Ļvovas, līdz «karstajām» Doņeckai un Luhanskai, un līdz Krimai, lai stāstītu par to, ko viņi redzēs savām acīm. Lai darītu to objektīvi un bezkaislīgi, bez cenzūras.

Divās nedēļās speciālā rubrikā «Krievu TVNET Ukrainā: reportāža uz riteņiem» blogeri ik dienu tiešsaistē rakstīs ceļojuma dienasgrāmatu, bet katras dienas beigās sūtīs sīkas, detalizētas atskaites, publicēs intervijas ar vienkāršajiem iedzīvotājiem un Ukrainā pazīstamiem cilvēkiem, aprakstīs visu interesanto, ar ko sastapsies ceļā, publicēs foto un video materiālus, kā arī sniegs tiešās videoreportāžas.

Ukraina pašlaik ir viena no neviennozīmīgākajām vietām. Tas ir hibrīdkara placdarms, uzskata blogeri. Neeksistē neviens avots, kurš sniegtu informāciju par notikumiem Ukrainā absolūti objektīvi. Katru apsūdz zināmā politiskā nosliecē, un tāpēc Aleksejs un Valentīns ir nolēmuši pamēģināt aizpildīt šo nišu.

«Mēs neesam apmaksāti, mēs esam neatkarīgi. Pirms diviem gadiem mēs abi bijām Ukrainā. Filmējām un rakstījām dažādās barikādes pusēs, redzējām situāciju katrs no savas puses. Šoreiz mēs nolēmām apvienot spēkus un braukt kopā,» viņi stāsta.

Šodien mēs sakām «Ukraina», bet mums prātā ir «karš». Pēc abu ceļotāju domām, tā jau ir kļuvusi par savdabīgu klišeju. Protams, nav iespējams aizbraukt uz Ukrainu un nesaskarties ar pašu konfliktu. Taču tā ir tikai daļa no lielās valsts.

«Ir arī tūristu apmeklētas pilsētas, kur strādā teātri un muzeji, cilvēki nestaigā bruņuvestēs, tiekas, iemīlas. Grūti runāt un un mēģināt tikt skaidrībā par politiku, nesaprotot, kas satrauc vietējos iedzīvotājus. Mēs gribam tikt skaidrībā un izprast notiekošā kontekstu. Pēc tam mums pašiem kļūs saprotami konflikta cēloņi,» viņi uzskata.

"Mūsu brauciens - tās ir autoru publikācijas, mēs nemainām savu stilu un savu dzīves pozīciju. Jā, mēs piešķirsim tribīni dažādiem viedokļiem, taču katru dienu izdarīsim kopsavilkumu un dalīsimies ar saviem iespaidiem. Un šajos autormateriālos cilvēks sapratīs, ko mēs esam redzējuši, ar ko mēs esam runājuši, un ko katrs no mums par to domā. Mēs neslēpsim savu viedokli, bet lasītājs varēs salīdzināt mūsu iespaidus un izvēlēties, kam viņš vairāk uzticas.

Stetjuha un Rožencovs devās ceļā naktī uz 14.jūliju. Pašlaik blogeri atrodas Ļvovā, un jau ir paspējuši dalīties ar TVNET pirmajos iespaidos.

"Brauciens uz Ukrainu patiešām ir neviennozīmīgs, tāpēc Stetjuha un Rožencovs atzīst, ka īstenībā ceļojums var beigties jebkurā brīdī: "Lai gan mums tagad visi dokumenti ir kārtībā, tomēr bez likuma ir arī priekšstati, ja pēkšņi kādai pusei kaut kas nepatiks, mūs var vienkārši deportēt. Lai gan mēs nevienu neprovocēsim."

Visi raksti par šo tēmu tiek publicēti ŠEIT:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu