Dzer ūdeni, uzmanies no ērcēm, skaties ko ēd jeb... lai nekas netraucētu izbaudīt festivālu!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nedēļas nogalē Positivus festivāls Salacgrīvā pulcēs daudzus tūkstošus cilvēku no visas Latvijas. Lai nekas netraucētu izbaudīt festivāla programmu visu dienu garumā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi aicina apmeklētājus parūpēties par savu veselību un drošību.

Apģērbam ir nozīme - ņem vērā laika apstākļus!

Tā kā festivāls norisinās trīs dienas un laika prognozes mēdz pievilt, labāk būs, ja sagatavosies gan siltam un sausam, gan slapjam un vēsam laikam. Veselībai izšķirošs būs nevis apģērba stils, bet tā piemērotība laika apstākļiem.

Saulainākam laikam noderēs saules aizsargkrēms, lai pasargātos no ādas apdegumiem un neaizmirsti par galvassegu! Vēsākām dienām paņem līdzi lietusmēteli un maiņas apģērbu, apavus, ja tomēr nāksies salīt. Nakts dzestrumam paņem līdzi siltākas drēbes vai pledu.

Ja gribi veselīgi baudīt svētku programmu – padzeries ūdeni!

Vislabāk saglabāt možumu un gūt veldzi būs regulāri padzeroties ūdeni - veselam cilvēkam ik dienu ieteicams izdzert aptuveni 2 litri šķidruma.

Atceries, alkohols, stipra kafija un tēja pastiprina dehidratāciju jeb ķermeņa atūdeņošanos, kas var radīt tālākas veselības problēmas. Esi piesardzīgs ar enerģijas dzērieniem - to regulāra lietošana vai lietošana kopā ar alkoholu var radīt nopietnus veselības apdraudējumus.

Ūdens tuvumā uzmanies pats un uzmani draugus!

Esi piesardzīgs, dodoties peldēt - neej ūdenī būdams iereibis. Nelec ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. Neej peldēt viens pats, kā arī nepeldies naktī. Ūdens tuvumā pieskati bērnus!

Uzmanies no ērcēm!

Tā kā festivāls norit zaļajā zonā, lieto ērces atbaidošus līdzekļus. Ērces parasti nokļūst uz cilvēka apaviem vai apģērba potīšu augstumā un tad pārvietojas, meklējot vietu, kur piesūkties. Dienas gaitā rūpīgi pārbaudi, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Atceries - uz gaišām drēbēm ērce būs vieglāk pamanāma!

Ja ērce tomēr ir piesūkusies, necenties noņemt pats, bet vērsies pie mediķiem festivāla norises vietā.

Skaties, ko ēd!

Uzmanies no bitēm un lapsenēm – tās nemanot var nolaisties uz ēdiena vai iekļūt dzērienā. Kukaiņa dzēliens mutē tūskas dēļ var radīt nosmakšanas risku.

Neņem līdzi uz festivālu pārtiku, kas ātri bojājas (gaļu, pastētes, desu, zivis, kūkas ar krēmiem, piena produktus, salātus ar krējumu vai majonēzi u.c.).

Lai izvairītos no infekciju slimībām, regulāri mazgā rokas, izmanto mitrās salvetes vai līdzi paņemto roku dezinfekcijas līdzekli. Par gremošanas un zarnu trakta infekciju var liecināt slikta dūša, sāpes vēderā, vemšana, caureja un paaugstināta ķermeņa temperatūra. Šādos gadījumos nekavējoties meklē pasākuma vietā dežurējošo mediķa palīdzību.

Pārdomā, ko obligāti vajag paņemt līdzi uz festivālu!

Ja Tev šobrīd jālieto kādi medikamenti, neizmirsti tos paņemt līdzi. Vislabāk jau iepriekš sagatavot atsevišķu somiņu, kurā ir:

  • pietiekamā daudzumā nepieciešamie medikamenti, ja slimo ar kādu hronisku saslimšanu (cukura diabētu, astmu u.c.) vai pretalerģijas līdzekļi, īpaši ja mēdz būt alerģiska reakcija pēc kukaiņu dzēlieniem, kādiem pārtikas produktiem vai citiem alergēniem;

  • higiēnas un aizsardzības līdzekļi - saules aizsargkrēms, līdzekļi pret kukaiņiem (odiem, ērcēm), roku dezinfekcijas gels, mitrās salvetes, personīgās higiēnas piederumi.

Lai festivāla atmosfēru varētu izbaudīt visu triju dienu garumā – ievēro mērenību it visā! Turies kopā ar savējiem un pieskati arī draugus.

Meklē mediķu palīdzību laikus!

Ja tomēr festivāla laikā pasliktinās pašsajūta vai gūta trauma, meklē kādu no medicīniskajiem punktiem – būs iespēja saņemt palīdzību pirmās palīdzības punktos, speciālā mediķu teltī un NMP dienesta brigāžu mašīnās. Mediķi dežurēsiepretim galvenajai ieejai, pie ieejas blakus skolai un arī telšu pilsētiņā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu