Rihards Zaļupe radījis opusu festivālam «Liepājas vasara»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Porietis

Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotā festivāla «Liepājas vasara» koncertā 20. jūlijā (plkst.19 Promenade Hotel Hika zālē) «Trio LIKE» izpildījumā pirmatskaņojumu piedzīvos sitaminstrumentu spēles virtuoza un komponista Riharda Zaļupes skaņdarbs «Liepājas Trio», ko komponists radījis speciāli šim notikumam.

Kā stāsta pats autors – pavisam svaigais opuss «Liepājas Trio» «ir balstīts uz četru akordu secību un ritmisko paternu, kā arī doto instrumentu saspēli un mijiedarbību, gan akcentējot katru instrumentu atsevišķi, gan papildinot to skanējumu ar dažādiem muzikāliem efektiem, krāsām un ritmiskiem rotājumiem. Skaņdarbu caurstrāvo kontrasti, kas vainagojas ritmiskā un dinamiskā finālā, virtuozā mūziķu saspēlē.» Sitaminstrumentu klāsts šajā jaundarbā tiks pārstāvēts visai plaši: vibrafons, timpāni, bungas, zvaniņi, gongi, trash percussion komplekts, kā arī dažādi ikdienā pielietojami priekšmeti.

Jaundarba iniciatori, kas festivālā «Liepājas vasara» to arī pirmatskaņos, ir «Trio LIKE» – trīs jauni, talantīgi latviešu mūziķi – čelliste Dace Zālīte, pianiste Zane Volberga un sitaminstrumentālists Edgars Vaivods. Šī perspektīvo un aizrautīgo mūziķu savienība kopīgu muzicēšanu aizsāka 2013. gadā un debiju piedzīvoja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rīkotajā konkursā «Labākais kameransamblis», kurā mūziķi ieguva godpilno trešo vietu un publikas simpātijas balvu. Sadarbību jaunizveidotais ansamblis turpināja, piedaloties «Melngalvju brālības kamermūzikas programmu» konkursā, tur iegūstot otro vietu. Neizpalika arī žūrijas un publikas vērtīgie komentāri, jo tik savdabīgs sastāvs nepaliek nepamanīts gan pieredzes bagāto, gan arī jauno mūzikas baudītāju sirdīs. Šāds trio, kam kamermūzikas ansambļu vidū visai neierasts sastāvs: čells, klavieres un sitaminstrumenti – bijis izaicinājums visiem tā dalībniekiem.

«Liepājas vasaras» koncertā ansamblis klausītājiem piedāvās īpaši festivālam veidotu ambiciozu koncertprogrammu, kurā vēl bez īpaši šim notikumam radītā Rihards Zaļupes opusa «Liepājas Trio» iekļauta 20.un 21.gadsimtā komponēta mūzika, kas visai pārliecinoši apgāž stereotipu par šī laikmeta atsvešināto, tehnisko un trokšņaino izteiksmes valodu. Skanēs gan Alfrēda Šnitkes un Filipa Glāsa, gan Ransoma Ārona Voltersa, Mičio Kitadzumes, Osvaldo Golihova, kā arī Ērika Ešenvalda mūzika.

Muzikoloģe Inga Žilinska skaidro: «Vienlaikus izraudzītie opusi ir tehniski visai «cieti rieksti», taču precīzs un meistarīgs atskaņojums ļaus klausītājiem iepazīt mūziku, kas Latvijā skan reti vai arī nav skanējusi nemaz.»

Atgādinām, ka festivāls «Liepājas vasara», ko ik gadu organizē Liepājas Simfoniskais orķestris, ir leģendārā vasaras simfoniskās mūzikas cikla garīgais mantinieks un turpinājums. Gadu desmitiem Liepājā, Jūras parka brīvdabas estrādē siltajās vasaras dienās liepājnieki un kūrviesi ar visām ģimenēm varēja baudīt simfoniskās mūzikas koncertus. Tālajā 1783.gadā šo iniciatīvu aizsācis toreizējais Kurzemes hercogs Pēteris Bīrons. Pēdējos gados festivālā skanējuši tādi skaļi vārdi kā Giora Feidmans, Gidons Krēmers un «Kremerata Baltica», Avi Avitals, Tokiko Kato un vēl citi. No 1.jūlija līdz 26.augustam šogad tas norisinās Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» un Promenade Hotel Hika zālē.

Informācija par šo un citiem festivāla «Liepājas vasara» koncertiem atrodama www.liepajassimfoniskais.lv. Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu