Meja dodas uz Skotiju cīnīties par Lielbritānijas vienotību pēc «Brexit»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien dodas uz Skotiju savā pirmajā vizītē pēc iecelšanas jaunajā amatā, uzsverot savus centienus saglabāt valsts vienotību pēc 23.jūnijā notikušā referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības («Brexit»).

Mejai piektdien Edinburgā ir paredzētas sarunas ar Skotijas pirmo ministri (premjerministri) Nikolu Stērdženu, kas ir draudējusi rīkot jaunu referendumu par Skotijas neatkarību pēc tam, kad Lielbritānijas vēlētāji 23.jūnija referendumā nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Meja trešdien kļuva par premjerministri pēc līdzšinējā premjera Deivida Kamerona atkāpšanās. Viņa izveidoja jaunu valdību un pārsteidza pasauli, ieceļot ārlietu ministra amatā «Brexit» atbalstītāju – bijušo Londonas mēru Borisu Džonsonu.

23.jūnija referendumā Skotijas vēlētāju vairākums balsoja par Lielbritānijas palikšanu ES, un kreisās Skotu nacionālās partijas līdere Stērdžena to uzskata par iespējamu ieganstu jauna Skotijas neatkarības referenduma rīkošanai.

Skotijā 2014.gada septembrī rīkotā referendumā tika nobalsots par palikšanu Lielbritānijā, kuras sastāvā Skotija ir bijusi trīs gadsimtus.

Meja Skotijas vizītē uzsvērs atbalstu Lielbritānijas vienotībai un apstiprinās apņemšanos iesaistīt Stērdženas administrāciju sarunās par «Brexit», paziņoja britu premjeres rezidences Dauningstrītā preses sekretārs.

«Es ar visu savu sirdi ticu Apvienotajai Karalistei,» paziņoja Meja.

"Šī vizīte Skotijā man ir pirmā [vīzīte] kā premjerministrei, un es dodos šurp, lai parādītu savu apņemšanos saglabāt šo īpašo savienību,» sacīja Meja.

Vēršoties pie skotiem, Meja sacīja, ka viņas valdība «vienmēr būs jūsu pusē». "Mēs grasāmies veidot labāku Lielbritāniju un nāciju, kas derēs visiem – ne tikai dažiem privileģētajiem,» viņa piebilda.

23.jūnija referendumā piedalījās 72% Lielbritānijas vēlētāju, un 52% no viņiem atbalstīja izstāšanos no ES.

Skotijā, kur vēlētāju aktivitāte bija 67%, 62% aktīvo vēlētāju nobalsoja par Lielbritānijas palikšanu ES.

"Mums varbūt ir atšķirīgi viedokļi par to, kam tagad vajadzētu notikt, ņemot vērā «Brexit» balsojumu,» telekanālam STV paziņoja Stērdžena.

"Mans darbs ir censties aizsargāt Skotijas intereses,» sacīja Stērdžena.

Viņa piebilda, ka Mejai "vajag padarīt šo procesu atklātu un elastīgu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu