Festivālu apmeklētājus visbiežāk apdraud pašu neuzmanība

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Apkopojot datus par to, kā cilvēki* aizvadījuši iepriekšējo vasaru mūzikas festivālus, var secināt, ka lielākoties pasākumu apmeklētājus apdraud pašu neuzmanība pie stūres un festivālu norises vietās, kā arī pārmērīgas alkohola lietošanas rezultātā notikuši incidenti. Prieku par mākslas baudīšanu bieži sabojā arī dažādas zādzības, tāpēc, apmeklējot masu pasākumus, jābūt īpaši piesardzīgiem.

Tuvāko nedēļu laikā mūzikas festivāli Salacgrīvā, Liepājā, Līgatnē un Pērnavā pulcēs desmitiem tūkstošu cilvēku, bet, kā liecina iepriekšējo gadu pieredze, šādi masu pasākumi bieži arī saistīti ar dažādiem negadījumiem un ķibelēm, kurās iekuļas to apmeklētāji. Tipiskākās nebūšanas ir dažādi pārkāpumi, konflikti un nelaimes gadījumi, kas saistīti ar pārmērīgu alkohola lietošanu, narkotiskajām vielām un nelieli satiksmes negadījumi, kas saistīti ar steigu un neuzmanību intensīvajā satiksmē uz pasākuma norises vietu, kā arī nozaudētas un nozagtas personiskās mantas. Tāpat festivālu apmeklētājiem noteikti vajadzētu atcerēties, ka pārlieku tuva atrašanās dažādu skaņas iekārtu tuvumā var būtu bīstama, jo ir bijis gadījums, kad kāda pasākuma laikā, skaļās mūzikas dēļ, plīsusi auss bungādiņa.

Brauciet ar auto prātīgi un novietojot to tam paredzētajās vietās

Dati par OCTA un KASKO polisēm liecina, ka daļa festivālu atpūtnieku sev nepatīkamus brīžus mēdz sagādāt vēl tikai ceļā uz festivālu norises vietām. «Autovadītāji, domājot par atpūtu, bieži kļūst neuzmanīgi un nelielus satiksmes negadījumus piedzīvo jau stāvlaukumos pie tirdzniecības centriem ceļā uz pasākumu norises vietām. Tāpat, steidzoties uz iemīļotās grupas koncertu, tiek pārsniegts atļautais braukšanas ātrums un veikti nepārdomāti apdzīšanas manevri, kas noved pie dažādiem negadījumiem,» atzīst BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece.

Arī festivālu norises vietās, meklējot atbilstošu auto novietošanas vietu, autovadītājiem jābūt apdomīgiem - novietot auto tam paredzētās vietās, kā arī uzmanīties, lai dažādi manevri pārpildītajos stāvlaukumos neizraisa sadursmi ar kāda cita festivāla apmeklētāja auto, jo ik gadu vairāki satiksmes negadījumi notiek tieši festivālu teritorijās. Ārpus īpaši iekārtotiem stāvlaukumiem jāuzmanās, lai auto nenovietotu dažādu tehnisko konstrukciju, reklāmas plakātu vai izklaides atrakciju tuvumā.

Iepriecina fakts, ka saskaņā ar publiski pieejamo Valsts policijas pērno gadu statistiku nav daudz neapdomīgo autovadītāju, kuri sēdušies pie stūres alkohola reibumā. Pērn festivāla «Positivus» laikā aizturēti 6 iereibuši autovadītāji, bet «Summer Sound» laikā - 3 šoferi sodīti par braukšanu reibumā.

Atgādinām, ka braukšana ar velosipēdu alkohola reibumā ir aizliegta!

Ik gadu policija fiksē pārkāpumus, kad festivālu apmeklētāji pārvietojas ar velosipēdiem, būdami alkohola reibumā.

Izvairīties no pārmērīga alkohola lietošanas

Arī citas nebūšanas, ko piedzīvo mūzikas festivālu apmeklētāji, lielākoties saistītas ar pārmērīgu alkohola lietošanu - cilvēki ne tikai gūst dažādas traumas, būdami reibumā, bet iekļūst dažādās konfliktsituācijās ar citiem pasākuma apmeklētājiem un likumsargiem. Ik gadu Valsts policijas pārstāvji sastāda vairākus desmitus administratīvo pārkāpumu protokolu par huligānismu, agresīvu uzvešanos festivālu laikā un citiem pārkāpumiem. «Arī saņemto apdrošināšanas atlīdzību pieteikumi liecina, ka festivālos incidentu laikā tiek gūtas dažādas traumas, kas visbiežāk ir izsisti zobi, kā arī lauzti sejas un deguna kauli,» norāda Rijniece. «Mūsu praksē gan ir bijušas pieteiktas arī apdrošināšanas atlīdzības par gadījumiem, kad «kautiņa karstumā» tiek bojāts transportlīdzekļa pārsegs un izsists automašīnas stikls.»

Sargiet savas mantas

Kā norāda Rijniece, festivālu norises vietās vieni no visbiežāk piedzīvotajiem nepatīkamajiem brīžiem saistīti ar pazaudētām vai nozagtām personīgajām mantām, piemēram, mobilajiem tālruņiem, naudas makiem un somām: «Cilvēki mēdz būt ļoti neuzmanīgi - piemēram, atstāj automašīnās redzamās vietā vērtīgas personīgās lietas, kas uzrunā garnadžus. Tāpat ļoti jāuzmana savs īpašums festivālu telšu pilsētiņās, kur gan visbiežāk citi pasākuma apmeklētāji piesavinās ikdienišķas lietas, piemēram, matraču pumpjus vai apavus. Apmeklējot šādus masu pasākumus, vērtīgākās lietas visdrošāk ir atstāt mājās.»

Esiet piesardzīgi ūdens tuvumā

Lai arī nedēļas nogalē nesola ļoti siltu un vasarīgu laiku, dodoties peldēties, jābūt īpaši uzmanīgiem. Atveldzēties ūdenī alkohola reibumā nav ieteicams, tāpēc esiet uzmanīgi un pieskatiet arī savus draugus un citus līdzcilvēkus!

Daži praktiski drošības padomi:

Dodoties prom no mājām, pārbaudi, vai esi aizvēris logus un aizslēdzis durvis! Tā ne tikai izvairīsies no zagļu apmeklējuma savas prombūtnes laikā, bet pasargāsi mājokli arī no postījumiem iespējamā lietus un negaisa laikā, kas jūlijā un augustā ir bieža dabas parādība Latvijā.

Lai bez liekiem satraukumiem paspētu uz ieplānotajiem koncertiem, uz pasākuma norises vietu ar auto dodies savlaicīgi! Atceries, ka festivālus apmeklē desmitiem tūkstoši cilvēku, tāpēc sastrēgumi ir teju neizbēgami.

Automašīnu visdrošāk būs novietot īpaši pasākuma apmeklētāju vajadzībām iekārtotā, apsargātā stāvlaukumā.

Uzmani savas personīgās mantas! Neatstāj tās redzamā vietā transportlīdzeklī vai nepieskatītas telšu pilsētiņā. Koncertu laikā noteikti jāuzmanās arī no kabatas zagļiem.

Izvairies no pārmērīgas alkohola lietošanas! Tas ir biežākais traumu, dažādu nelaimes gadījumu un konfliktu iemesls.

Nepeldies un nesēdies pie auto vai divriteņa stūres alkohola reibumā!

Izvairies no agresīvām sadursmēm ar citiem festivālu apmeklētājiem!

Laika apstākļi var būt neprognozējami, tāpēc, dodoties uz festivālu, paņem līdzi arī siltākas drēbes, lietusmēteli un mitram laikam piemērotus apavus. Tas palīdzēs ne tikai izbaudīt festivālu arī lietus laikā, bet pasargās no iespējamās saslimšanas pēc tā.

Festivālos bieži gadās dažādas nelielas traumas, piemēram, nobrāzumi, apdegumi, tāpēc noteikti paņem līdzi aptieciņu ar pirmās nepieciešamības lietām - plāksteriem, brūču dezinfekcijas līdzekli, pārsējiem un pretsāpju līdzekli. Neaizmirsti saules aizsargkrēmu!

Neaizmirsti, ka festivālos, kā jau brīvdabas pasākumos, būs arī odi un ērces - nodrošinies ar pretodu līdzekli!

Pievērs uzmanību pārtikas produktu izskatam un kvalitātei - vasaras laikā ēdiens bojājas ļoti ātri!

Festivāla laikā sargi sevi, kā arī savus draugus un līdzcilvēkus. Īpaši piesardzīgs esi, ja pasākumu apmeklē kopā ar bērniem.

* apdrošināšanas kompānijas BTA klienti

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu