ANO DP pieprasa Dienvidsudānā izbeigt kaujas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

DP 15 dalībvalstis vienbalsīgi pieņemtā deklarācijā arī pieprasīja Dienvidsudānas prezidentam Salvam Kīram un viņa sāncensim viceprezidentam Riekam Mačaram «darīt visu iespējamo, lai kontrolētu savus spēkus, nekavējoties izbeigtu cīņu un novērstu vardarbības izplatīšanos».

DP aicināja abus sāncenšus «patiesi apņemties pilnīgi un nekavējoties īstenot miera vienošanos, ieskaitot pastāvīgu pamieru un militāro spēku pārdislocēšanu no Džūbas».

DP paziņojumā stingri nosodītas ceturtdien atsākušās kaujas un uzsvērts, ka uzbrukumi civiliedzīvotājiem, ANO personālam un šīs organizācijas iestādēm var tikt klasificēti kā kara noziegumi.

DP aicināja reģiona valstis, Āfrikas Savienības Miera un drošības padomi un Starpvaldību attīstības pārvaldi risināt krīzi ciešās sadarbībā ar Dienvidsudānas līderiem, kā arī mudināja reģiona valstis «sagatavoties papildu karavīru nodrošināšanai» miera uzturēšanai Dienvidsudānā.

Džūbā svētdien atsākās apšaudes, Mačara vadītajiem bijušajiem nemierniekiem un valdības spēku karavīriem iesaistoties kaujās pilsētas pievārtē. Tas bija pirmais vardarbības uzliesmojums kopš piektdienas, kad valsts neatkarības pasludināšanas piektās gadskārtas priekšvakarā īslaicīgās, bet spēcīgās apšaudēs abās pusēs gāja bojā vismaz 150 karavīru.

Šīs ir pirmās kaujas starp armiju un bijušajiem nemierniekiem Džūbā kopš aprīļa, kad Mačars ieņēma viceprezidenta amatu nacionālās vienotības valdībā saskaņā ar 2015.gada augusta vienošanos par pilsoņkara izbeigšanu. Pilsoņkarš izcēlās 2013.gada decembrī, kad Kīrs apsūdzēja Mačaru apvērsuma mēģinājumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu