Rotko mākslas centrā atklās sešas jaunas izstādes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

15. jūlijā plkst.16, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiks atklātas sešas jaunas izstādes ar starptautiski atpazīstamu mākslinieku darbiem, informē Daugavpils Marka Rotko mākslas centra mārketinga speciāliste Inita Paegle.

Jaunajā izstāžu sezonā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs mākslas gardēžiem piedāvās īpaši izraudzītu autoru plejādi ar lieliskām izstādēm: Marks Šagāls «Mirušās dvēseles» (no Vitebskas Marka Šagāla muzeja Baltkrievijā), Pols Hakslijs «Sešas desmitgades» (Lielbritānija), Evrims Ozeskidži «Ierobežots dialogs» (Turcija), Laura Guoke «Lietuviešu ciemā» (Lietuva), Aleksandrs Dembo «Uzdrīkstēšanās» (Latvija) un I Starptautiskās keramikas biennāles konkursa izstāde «Martinsona balva» ar 33 pasaules valstu keramiķu veikumiem.

Šagāla «Mirušo dvēseļu» ofortu pilnais komplekts šodien ir liels retums muzejos un privātajās kolekcijās. Postpadomju teritorijā šādi komplekti ir tikai četru muzeju kolekcijās, tajā skaitā Marka Šagāla muzejā Vitebskā. Pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar Šagāla muzeju, Rotko mākslas centra apmeklētajiem līdz pat 15.septembrim būs iespēja baudīt pasaulslavenā mākslinieka darbu izstādi. Darbi tapuši kā ilustrāciju cikls Nikolaja Gogoļa poēmai ar tādu pašu nosaukumu un ieņem nozīmīgu vietu mākslinieka daiļradē.

Izcilā Latvijas grafikas vecmeistara Dembo darbu izstāde «Uzdrīkstēšanās» būs skatāma līdz 14. augustam. Izstāde veidota, balstoties uz Madonas Novadpētniecības un mākslas muzeja un Grafikas kameras kolekcijām, pamatā parādot vienu no spilgtākajiem mākslinieka cikliem - vēstules draugam, ko papildina citas izcilas kompozīcijas, dažas no kurām plašākai auditorijai būs skatāmas pirmoreiz.

Jaunās izstāžu sezonas lepnums būs arī Lielbritānijas mākslinieka, Rotko drauga Hakslija personālizstāde «Sešas desmitgades», kas būs skatāma līdz 18.septembrim. Gleznotājam Hakslijam ir visai būtiska loma britu mākslā gan kā starptautiski atzītam māksliniekam, gan arī kā cienījamam pedagogam. No septiņdesmito gadu beigām līdz pat deviņdesmito gadu beigām Hakslijs pasniedza Karaliskajā mākslas koledžā. Viņa mākslas darbi ir atrodami nozīmīgākajās vadošo ārvalstu un Apvienotās Karalistes muzeju kolekcijās. Hakslija darbu izstāde skatītājos radīs nepārprotamu priekšstatu par mākslinieka paveikto sešās desmitgadēs, iezīmējot viņa rokrakstu ar spilgtām kompozīcijām.

Ar savdabīgu projektu «Lietuviešu ciemā» mākslas cienītājus pārsteigs daudzsološā Lietuvas multimāksliniece Guoke. Viņas ekspozīciju, ko varēs skatīt līdz 15.septembrim, veido īpašā tehnikā un īpašā gaismā radītas kompozīcijas, kuras arī skatītājiem pavērsies pavisam neparastā apgaismojumā. Izstādei piemīt sociāls formāts, spilgti iezīmējot Ziemeļlietuvas iedzīvotāju dzīvi un laužot valdošos stereotipus par dzīvi laukos.

Jaunais, daudzsološais Turcijas mākslinieks Ozeskidži ir saņēmis četras godalgas dažādos gleznošanas konkursos, piedalījies sešās personālizstādēs un vairāk nekā trīssimt nacionāla un starptautiska mēroga jauktajās izstādēs. Savā projektā «Ierobežots dialogs», ko līdz 15.septembrim varēs apskatīt Daugavpils Marka Rotko centrā, viņš filozofiski runā par nevienprātību sabiedrībā, kas, iespējams, rada citu izpratni par to, kāda tā ir un kas mēs tajā esam.

I Latvijas starptautiskās keramikas biennāles dalībnieku darbu izstāde «Martinsona balva» Rotko mākslas centrā būs apskatāma līdz 15. septembrim, parādot 33 pasaules valstu 135 keramiķu veikumu vienkopus, kā arī godinot izcilā Daugavpilī dzimušā latviešu keramiķa Pētera Martinsona piemiņu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu