Senās mūzikas festivālā arī šogad skanēs Vivaldi «Gadalaiki»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Par vienu no klausītāju pieprasītākajiem skaņdarbiem Starptautiskajā senās mūzikas festivālā kļuvis Antonio Vivaldi cikls «Gadalaiki», kas festivāla programmā izskanēs jau sesto gadu pēc kārtas. 22. Starptautiskais senās mūzikas festivāls sāksies 7. jūlijā ar koncertu Rīgas Domā, bet noslēgsies 9. jūlijā ar krāšņu koncertu Rundāles pils dārzā, kur orķestra «Kremerata Baltica», vijolnieka Georgija Sarkisjana, altistes Santas Vinžines un čellista Ērika Krišfelda izpildījumā izskanēs Vivaldi «Gadalaiki», kā arī Johana Sebastiana Baha, Karla Filipa Emanuela Baha, Georga Filipa Tēlmaņa skaņdarbi.

«Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica atklāja, ka pašlaik uz koncertu, kurā izskanēs Vivaldi «Gadalaiki» pārdots tik daudz biļešu, kā vēl nekad festivāla vēsturē.

Vijolnieks Sarkisjans, kurš šo darbu atskaņos pirmo reizi, sacīja, ka nemaz nebrīnās par to, ka «Gadalaiki» ir klausītāju iemīļots un pieprasīts skaņdarbs, jo tas ir proporcionāli perfekts un skaņdarba valoda ir tēlaina, bet tajā pašā laikā labi saprotama. Viņaprāt šis skaņdarbs ir vienlīdz tīkams kā jauniem, tā arī gados vecākiem klausītājiem. Tādēļ vijolnieks uzskata, ka

ar Vivaldi «Gadalaikiem» var radināt jauno paaudzi pie klasiskās mūzikas klausīšanās.

Festivāls tiks atklāts Rīgas Domā 7.jūlijā plkst.20 ar Latvijas Radio kora un britu diriģenta, senās mūzikas interpreta un pētnieka Pītera Filipsa koncertu. Diriģents informēja, ka programmai izraudzījies renesanses laika mūziku. Koncertprogrammu viņš sagatavojis rūpīgi un atbildīgi, jo šī laika mūzika nav plaši auditorijai zināma.

Mūzika, kuru Filipss izvēlējies festivāla atklāšanas koncertā, ir rakstīta baznīcas vajadzībām. Iesākumā un noslēgumā skanēs «Magnificat» skaņdarbi, kas ir Ziemassvētku laika mūzika, skanēs «Lamentācijas», kas ir ciešanu laika mūzika, un «Salamana Augstā dziesma», kas ir mīlas lirika. Koncerta programmā diriģents arī izvēlējies vienu no angļu dižākajiem renesanses laikmeta meistariem - Tomasa Talisa skaņdarbu «Jeremijas lamentācijas», kā arī Tomasa Luisa de Viktorija, Džovanni Pjerluidži da Palestrīna un citu renesanses laikmeta komponistu skaņdarbus.

Diriģents no Lielbritānijas Pīters Filipss piedalās Senās mūzikas festivālam veltīta preses konferencē gruzīnu restorānā "Pirosmani"
Diriģents no Lielbritānijas Pīters Filipss piedalās Senās mūzikas festivālam veltīta preses konferencē gruzīnu restorānā "Pirosmani" Foto: LETA

Festivālā šoreiz viesosies trīs ārvalstu kolektīvi. Viens no tiem būs orķestris «Coin du roi», kas festivālā uzstāsies ar diviem koncertiem. Pirmais koncerts notiks 8.jūlijā Rīgas Svētā Jāņa baznīcā kopā ar latviešu soprānu Elīnu Šimkus. Lai arī koncertprogrammā būs iekļauti komponistu zināmi darbi, būs arī kaut kas jauns, solīja «Latvijas koncertu» programmu direktors Arturs Maskats.

Koncertprogrammu veidos komponistu Alesandro Skarlati, Leonardo Leo, Džovanni Batista Pergolēzi, Leonardo Vinči, Džovanni Bonončīni, Georga Frīdriha Hendela un Antonio Vivaldi skaņdarbi.

Otrs koncerts, kurā uzstāsies orķestris «Coin du roi», notiks 9.jūlijā plkst.20 Rundāles pils Baltajā zālē. Šajā koncertā skanēs jau pilnīgi cita programma, ļaujot novērtēt šī orķestra mūziķu augsto meistarības līmeni. Orķestris sava galvenā diriģenta Kristiana Fratimas vadībā piedāvās koncertprogrammu «Baroka meistardarbi», kurā skanēs vairāki koncertžanra darbi - līdz ar itāļu baroka meistara Antonio Vivaldi lautai rakstīto koncertu remažorā skanēs arī vācu baroka ģēnija Johana Sebastiana Baha klavesīnam veltītais opuss reminorā, kā arī trīs darbi, kuru autoru izcelsme saistīta ar Franciju - Žana Marijas Leklēra Vijolkoncerts laminorā, Mišela Korretes koncerts «musette de cour» dūdām, kā arī rokoko pārstāvja Žana Filipa Ramo slavenais darbs «Galantā Indija».

Notikumiem visbagātākā festivāla diena būs 9.jūlijs Rundāles pilī, kur izskanēs kopumā pieci festivāla pasākumi. Diena sāksies jau plkst.11.30, kad Rundāles pils pagalmā bērniem būs iespēja nogrimēties un piedalīties radošajās darbnīcās, savukārt plkst.13 Rundāles pils Baltajā zālē sāksies bērniem veltīts koncertuzvedums «Varde par princesi», kurā skanēs franču baroka laika mūzika, vēstīja «Latvijas koncertu» producente Karina Bērziņa.

Koncertuzvedumā tiks gaidīti mazie skatītāji no piecu gadu vecuma. Uzvedumā, kurā būs sastopama gan varde, cekulpīle un krupis, gan arī žagata un purva ragana, skanēs franču komponista Žana Filipa Ramo mūzika. Uzvedumā darbosies senās mūzikas atskaņotāji vijolnieces Lāsmas Melderes-Šestakovas vadībā, neparastajos uzveduma tēlos un senajā mūzikā iejutīsies Latvijas Nacionālās operas un baleta solisti Evija Martinsone, Ilona Bagele, Mihails Čulpajevs, Krišjānis Norvelis, dejotāji Egija Abaroviča, Reinis Rešetins, kā arī lomas būs Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas un Rīgas Doma kora skolas audzēkņiem. Koncerta stāstniece būs Karina Bērziņa.

Dienas turpinājumā plkst.16 Rundāles pils Baltajā zālē uzstāsies pašmāju baroka orķestris «Collegium Musicum Riga» un kontrtenors Sergejs Jēgers. Koncertā piedalīsies arī traversflautiste Kristīne Stumbure un orķestra «Collegium Musicum Riga» mākslinieciskais vadītājs un diriģents Māris Kupčs. Šajā koncertprogrammā skanēs Antonio Roseti koncerts traversflautai un orķestrim Nr.1, C23/III:11, Solmažorā, Karlo Broski Ārija «Al dolor che vo sfogando» un Rikardo Broski Ārija «Ombra fedele anch 'io».

Savukārt plkst.18 Rundāles pils Zelta zālē ar 16. un 17.gadsimta Spānijas un Latīņamerikas mūzikas programmu uzstāsies senās mūzikas ansamblis «La Cetra d'Orfeo» no Beļģijas. Ansamblis savam pirmajam vieskoncertam Latvijā izvēlējies temperamentīgo, ritmiski daudzveidīgo un kaislīgi jutekliskām melodijām caurvīto Latīņamerikas un Spānijas mūziku. Šajā koncertā līdzās solobalsīm būs iespēja iepazīt ne tikai daudzveidīgus un Latvijā mazāk zināmus instrumentus, bet arī baroka dejas un rūpīgi izraudzītos baroka kostīmos.

Plkst.20 Rundāles pils Baltajā zālē uzstāsies baroka orķestris «Coin du roi» no Itālijas, bet plkst.22 Rundāles pils dārzā ar noslēguma koncertu izskanēs 22.Starptautiskais senās mūzikas festivāls.

Biļetes uz festivāla pasākumiem iepriekšpārdošanā var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu