Rio ceļazīme: Mūsu basketbolisti iespaidīgi sagrauj Japānas komandu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ar ļoti pārliecinošu uzvaru Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru pirmdien sāka Latvijas basketbola izlase, kas Belgradā (Serbija) ar rezultātu 88:48 (26:11, 20:12, 18:15, 24:10) sagrāva Japānas valstsvienību. Otrdien Ainara Bagatska vadītā Latvijas komanda tiksies ar labi zināmajiem Čehijas basketbolistiem, ar kuriem divreiz tikās 2015. gada Eiropas čempionātā.

Uzvarētāju sastāvā 20 punktus guva Dairis Bertāns, kurš 15 iemeta jau pirmajā ceturtdaļā, bet 17 punktus visā mačā pievienoja Latvijas komandas kapteinis Jānis Blūms.

Japānas valstsvienības rindās Kosuke Takeuči guva 12 punktus, tikmēr 11 iemeta Naoto Cuji.

Lielisks spēles sākums padevās Bertānam, kurš iemeta 12 no komandas pirmajiem 14 punktiem. Latvijas izlase pirmajās minūtēs uz brīdi nokļuva iedzinējos, taču izdevās veikt 7:0 izrāvienu un pārņemt vadības grožus. Arī turpinājums bija veiksmīgs un pirmās ceturtdaļas beigās Latvijas basketbolisti guva desmit punktus pēc kārtas, krietni palielinot pārsvaru.

Otrajā ceturtdaļā Latvijas izlase pārliecinoši kontrolēja notikumus laukumā un turpināja audzēt rezultāta pārsvaru. Latvijas valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis izmantoja plašu spēlētāju rotāciju, pirmajā puslaikā spēlē iesaistot visus 12 komandas basketbolistus. Laukumā nākot rezervistiem, komandas sniegums nepasliktinājās, un pārtraukumā Latvijas izlase varēja doties ar drošu pārsvaru.

Latvijas izlasei trešajā ceturtdaļā nedaudz bija pazudusi koncentrēšanās aizsardzībā, un Japānas basketbolisti vieglāk varēja tikt pie punktiem, tomēr vadības grožus izdevās pārliecinoši noturēt. Bagatskis turpināja spēlētāju rotāciju, brīžiem pietaupot komandas līderus. Ceturtajā ceturtdaļā, arī lielāko tiesu spēlējot rezervistiem, Latvijas izlase vēl vairāk palielināja pārsvaru un viegli soļoja pretī pirmajai uzvarai šajā turnīrā. Mačā pret Japānu punktus guva teju visi Latvijas izlases spēlētāji, izņemot vienīgi Jāni Strēlnieku.

Kvalifikācijas turnīra turpinājumā otrdien Latvijai paredzēta spēle ar Čehiju.

Dienas otrajā spēlē turnīra rīkotāja Serbija plkst. 22 pēc Latvijas laika spēkosies ar Puertoriko.

Divas labākās grupas komandas sasniegs pusfinālu, kur tiksies ar otras grupas divām spēcīgākajām izlasēm - mājinieci Serbiju, Puertoriko vai Angolu. Tikai šī turnīra uzvarētāja kvalificēsies augustā gaidāmajai Olimpiādei - piektdien tiks izspēlēti abi pusfināli, bet izšķirošā cīņa par ceļazīmi gaidāma sestdien.

Ja Japānas izlases galvenais treneris Kenji Hasegava svētdien izteicās, ka seko Latvijai jau kopš 2013.gada Eiropas čempionāta, šīs valsts izlase Vecajā kontinentā nav plaši pazīstama un pieaugošo līmenī Latvija ar to nav spēlējusi. Japānas uzlecošā zvaigzne ir 21 gadu vecais uzbrucējs Juta Vatanabe, kurš spēlē ASV Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempionātā.

Japāna olimpiskajās spēlēs nav piedalījusies kopš 1976.gada. Savukārt pēc četriem gadiem tā četrgades nozīmīgākajā sporta notikumā varēs piedalīties kā saimniece, jo Olimpiāde notiks Tokijā.

Pērn Āzijas čempionātā Japāna guva ceturto vietu, kas tai bija augstākais rezultāts kopš 1997.gada.

Belgradas grupas spēļu grafiks:

  • 4.jūlijā 19:00 Latvija - Japāna, 22:00 Serbija - Puertoriko;
  • 5.jūlijā 19:00 Puertoriko - Angola, 22:00 Latvija - Čehija;
  • 6.jūlijā: 19:00 Angola - Serbija, 22:00 Čehija - Japāna;
  • 8.jūlijā pusfināla spēles (A1-B2, B1-A2);
  • 9.jūlijā 22:00 finālspēle, kuras uzvarētāji brauks uz Rio.

Dažādu iemeslu dēļ Latvijas komandas rindās nav talantīgo Kristapa Porziņģa un Dāvja Bertāna. Tāpat jāiztiek bez pieredzējušā Kristapa Janičenoka un vēl vairākiem basketbolistiem, kuri iepriekš starptautiskos turnīros pārstāvējuši valstsvienību.

Latvijas basketbola izlases sastāvs olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā

Vārds un uzvārdsPoz.Aug.Dzim.Klubs 2016
Jānis Strēlnieks1.1911989Brose Bamberg (GER)
Ingus Jakovičs1.1861993VEF Rīga
Aigars Šķēle1./2.1921992Valmiera/ORDO
Dairis Bertāns2.1931989Dominion Bilbao (ESP)
Jānis Blūms2.1901982Avellino (ITA)
Jānis Bērziņš3.2011993VEF Rīga
Jānis Timma3./4.2011992Zenit (RUS)
Ojārs Siliņš3./4.2041993Reggio Emilia (ITA)
Mareks Mejeris4.2071991Elan (FRA)
Kaspars Bērziņš4./5.2131985Zenit (RUS)
Mārtiņš Meiers5.2081991VEF Rīga
Anžejs Pasečniks5.2121995Herbalife (ESP)

Latvija šo maču aizvadīja 25 000 skatītāju ietilpīgajā «Kombank» arēnā, otrdien gaidāma tikšanās ar labi zināmo Čehiju, ar kuru Ainara Bagatska vadītā komanda divreiz tikās 2015. gada Eiropas čempionātā.

Savukārt 8. jūlijā tiks izspēlēti abi pusfināli, bet izšķirošā cīņa par ceļazīmi gaidāma 9. jūlijā.

Šobrīd dalību Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs nodrošinājušas ASV, Venecuēla, Ķīna, Austrālija, Argentīna, Spānija, Brazīlija, Lietuva un Nigērija. No 12 dalībniecēm trīs vēl nav zināmas, jo ceļazīmes tiks sadalītas trīs kvalifikācijas turnīros. Bez atlases sacensībām Belgradā turnīri paralēli notiks arī Itālijas pilsētā Turīnā un Filipīnu galvaspilsētā Manilā.

Turīnā par vienīgo iespēju tikt uz olimpiskajām spēlēm spēkosies Itālija, Tunisija, Horvātija, Grieķija, Meksika un Irāna. Savukārt Manilā sacentīsies Filipīnas, Francija, Jaunzēlande, Turcija, Senegāla un Kanāda.

Riodežaneiro olimpisko spēļu basketbola turnīrs notiks no 6. līdz 21.augustam.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu