Lai Hugo pazušana neatkārtotos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VUGD

Engures pagastā kempinga «Abragciema Baloži» teritorijā pazudušais gadu un 10 mēnešus vecais bērns šorīt atrasts. Bet kā nepieļaut līdzīgus gadījumus? Atgādinām Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ieteikumus, kā arī aicinām pieskatīt savus bērnus, atpūšoties dabā.

Lai došanās mežā nebeigtos ar apmaldīšanos, pamatīgu izbīli vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, VUGD aicina iedzīvotājus ņemt vērā dažus vienkāršus ieteikumus.

  • Pirms dodaties uz mežu, informējiet savus piederīgos par to, kurā vietā plānojat sēņot vai ogot, kā arī laiku, kad plānojat atgriezties.
  • Ģērbjoties domājiet ne tikai par to, kā pasargāt sevi no ērcēm, bet arī par to, lai glābējiem jūs būtu pēc iespējas vieglāk ieraudzīt, tāpēc apģērbam un galvassegai izvēlieties spilgtas un košas krāsas.
  • Ja iespējams, nedodieties mežā viens.
  • Parūpējies, lai jums līdzi būtu personu apliecinošs dokuments vai vismaz lapiņa ar uzrakstītu vārdu, dzīvesvietas adresi un kāda piederīgā telefona numuru.

  • Pirms došanās mežā pilnībā uzlādējiet sava mobilā tālruņa bateriju.
  • Neaizmirstiet par savu veselību! Ņemiet līdzi pirmās palīdzības piederumus, tie neaizņem daudz vietas, bet būs noderīgi, ja kas atgadīsies. Gadījumā, ja ik dienas jālieto kāds medikaments, pārliecinieties, ka tas ir paņemts līdzi.
  • Paņemiet līdzi ūdens pudeli un šokolādi, apmaldīšanās gadījumā tā palīdzēs atgūt nepieciešamo enerģiju.

  • Paņemiet līdzi kabatas lukturīti, tumsā tas ne tikai jums pašiem palīdzēs nekrist panikā, bet arī glābējiem vieglāk būs jūs atrast. Tāpat noderēs arī svilpīte, kuru var viegli uzkarināt kaklā, nepieciešamības gadījumā ar tās palīdzību varēsiet norādīt savu atrašanās vietu.
  • Ja mākat rīkoties ar kompasu, neatstājiet to mājās!
  • Ierodoties mežā, palūkojieties visapkārt. Dzelzceļš, ceļi, zīmīgi koki vai dabas objekti var būt labi orientieri apmaldīšanās gadījumā. Turklāt sēņojot vai ogojot skatieties ne tikai uz sēnēm un ogām, bet ik pa laikam palūkojieties apkārt un iegaumējiet lietas, kas apmaldīšanās gadījumā palīdzēs glābējiem saprast, kā jūs pa mežu esiet pārvietojies un kur atrodaties.
  • Orientēties jums un glābējiem palīdzēs meža kvartālu numuri, kas izvietoti uz kvartālu plāksnītēm stigu krustpunktos.
  • Centieties sekot līdzi laikam, lai neatgadās tā, ka mežā paliekat līdz tumsai, kad atrast izeju no sveša meža praktiski nebūs iespējams.
  • Ja saprotat, ka esat apmaldījies, nekrītiet panikā!

    Panika kļūs par ļaunāko ienaidnieku, jo stresa situācijā nespēsiet objektīvi novērtēt radušos situāciju.

    Apsēdieties, atpūtieties, centieties noorientēties apvidū un tikai tad sāciet atpakaļceļu. Nemēģiniet sākt haotiski staigāt pa mežu un meklēt atpakaļceļu, tā varat ieiet mežā vēl dziļāk.

  • Centieties saklausīt, vai tuvumā neatrodas šoseja, liels ceļš vai dzīvojamā māja. Ja maldoties pamanāt kādas mājas, nekautrējieties pajautāt pareizo virzienu.
  • Ja jums gadās apmaldīties purvā, rūpīgi pārbaudiet ik vietu, kur plānojat spert soli. Vislabāk to darīt ar garāka koka palīdzību. Ja tomēr iekrītat purvā vai akacī, tikai mierīgas un apdomātas darbības palīdzēs jums izglābties. Strauji un haotiski vicinot kājas un rokas, jūs tikai vēl dziļāk iestigsiet purvā. Tā vietā mēģiniet atrast jebko, aiz kā jūs varat pieturēties vai aizķerties un lēnām izvilkt sevi ārā.

Ja saprotat, ka pašu spēkiem nespēsiet izkļūt no meža, zvaniet glābējiem pa tālruni 112 un nosauciet tiem pēc iespējas konkrētākus orientierus – kurā vietā jūs iegājāt mežā, cik ilgi esat uzturējies mežā, kādus dabas vai cilvēka veidotus objektus esat šķērsojis vai tiem pagājis garām.

Atcerieties, ka jebkurš sīkums var palīdzēt glābējiem jūs atrast!
Foto: VUGD

Aicina būt uzmanīgiem!

VUGD aicina cilvēkus būt uzmanīgiem, atpūšoties ārpus mājas. Ugunskuru un grilu kurināšana, laivošana, dārza darbi un atpūta pie ūdeņiem ir ne tikai patīkams brīvdienu pavadīšanas veids, bet, neuzmanīgi rīkojoties, var arī apdraudēt cilvēku īpašumu, veselību un pat dzīvību.

Atpūšoties vai strādājot piemājas dārzā vienmēr atcerēsimies par bērnu drošību.

Īpaši bīstamas ir piemājas ūdenstilpes, kas rada daudz vilinājumu, un, pat uz minūti novēršot uzmanību no bērna, viņš var iekrist ūdenī un sekas tam var būt traģiskas. Ja atpūšamies pie ūdenskrātuvēm, kurinām ugunskuru vai grilu, jāatceras, ka mazie atpūtnieki vienmēr jāpatur redzeslokā, uzmanot, vai nav izdomājuši kādu bīstamu nodarbošanos.

Ja plānojat kurināt grilu, atcerieties, ka grils jānovieto drošā attālumā no ēkas, tā, lai, uzpūšot stiprākam vējam, dzirksteles nevar izraisīt ugunsgrēku. Jāpārliecinās, ka grils novietots uz stabilas virsmas, lai, garām ejot, tas netiktu apgāzts. Grila iededzināšanu nevajadzētu uzticēt bērniem, jo pat pieaugušo klātbūtnē viņiem to darīt var būt bīstami.

Jāizmanto tie degšķidrumi, kas ir paredzēti tieši grila iekurināšanai.

Ar degšķidrumu jāaplej kurināmais un jāpagaida, kamēr tas sasūksies, un tad uzmanīgi jāaizdedzina. Nedrīkst pieliet degšķidrumu jau degošam grilam, un nedrīkst aizdedzināt ugunskurus un grilus ar viegli uzliesmojošiem šķidrumiem, piemēram, benzīnu, acetonu utt., jo tas var izraisīt uzliesmojumu un cilvēks var gūt smagus apdegumus.

Pirms iekurināt ugunskuru, pārliecinieties, vai jūsu pašvaldības saistošie noteikumi atļauj kurināt ugunskuru, vai arī tas ir aizliegts un par to pienākas bargs sods. Vietās, kur atļauts kurināt ugunskurus, jāizvēlas tāda vieta, kur tuvumā nav sausa zāle vai koki un viegli uzliesmojoši priekšmeti, kas var aizdegties. Ugunskura vietu sagatavo, aprokot apkārt zemi vai apliekot akmeņus, lai tā būtu ierobežota. Pirms došanās prom jāatceras, ka ugunskurs ir jānodzēš, lai, uzpūšot stiprākam vējam, tas neuzliesmotu no jauna. Visērtāk ir paņemt līdzi pudeli ar ūdeni, ko uzliet uz ugunskura pirms došanās prom.

Nededziniet plastmasas izstrādājumus un riepas, jo tie sadegot rada indīgus dūmus un apkārtējie var saindēties ar degšanas produktiem.
Foto: VUGD

Ja esat ieplānojuši pastaigu vai atpūtu mežā, atcerieties, ka Valsts mežu dienests ir izsludinājis ugunsnedrošo periodu, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem ir aizliegts:

  • kurināt ugunskurus mežā un purvos, izņemot īpaši ierīkotas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas;
  • atstāt ugunskurus bez uzraudzības. Ugunskura vietu atstāj, kad uguns nodzēsta un gruzdēšana pilnīgi beigusies;
  • nomest mežā, purvos vai uz tos šķērsojošiem ceļiem degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus un citus priekšmetus;
  • veikt mežā un purvos spridzināšanas darbus un organizēt šaušanas nodarbības, izņemot atbilstoši ierīkotas vietas;
  • medībās un šaušanas nodarbībās mežā un purvos lietot trasējošas lodes, deglodes un prapjus no viegli uzliesmojoša un gruzdēt spējīga materiāla;
  • braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purviem ārpus ceļiem, izņemot gadījumus, ja tas nepieciešams ugunsgrēka dzēšanai, palīdzības sniegšanai nelaimes gadījumos un meža apsaimniekošanai;
  • ekspluatēt mežā, purvos vai uz tos šķērsojošiem ceļiem transportlīdzekļus un citus mehānismus ar bojātu iekšdedzes dzinēja gāzu izplūdes sistēmu;
  • bez saskaņošanas ar Valsts meža dienesta mežniecību veikt jebkuru dedzināšanu, kas, radot dūmus, var maldināt uguns novērošanas darba veicējus.

Tiem, kuri ieplānojuši braucienus ar laivām, VUGD atgādina: pirms nodarbošanās ar kādu no ūdens sporta veidiem, braukšanas ar laivu, kuteri vai kādu citu peldlīdzekli, neaizmirstiet uzvilkt glābšanas vesti! Ja bērns dodas līdzi izbraukumā ar laivu vai plostu, obligāti jāvelk drošības veste, jo tā vislabāk pasargā, ja mazais iekrīt ūdenī.

Taču peldlīdzekļos neizmantojiet drošības jostas. Ja gadījumā laiva apgāzīsies, bērns atradīsies zem ūdens.

Ja esat ieplānojuši atklāt peldēšanās sezonu, ievērojiet visus drošības noteikumus. Ūdenstilpes gultne var mainīties, tāpēc no krasta vai laipas neleciet ūdenī, bet gan tajā mierīgi iebrieniet. Alkohola lietošana un peldēšana nav savienojamas lietas, jo tas rada mānīgu siltuma iespaidu un liek cilvēkam zaudēt modrību. Neaizpeldiet pārāk tālu, jo aukstā ūdens ietekmē peldētāja muskuļi var tikt sarauti krampī un var sākties slīkšana. Vislabāk peldēšanās sezonu ir sākt mierīgi, ūdenī pavadot īsu laiku un pārliecinoties, ka krastā vienmēr ir kāds cilvēks, kas jūs uzmana.

Ja tomēr notikusi nelaime un nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, zvaniet uz 112. Nepaļaujieties uz to, ka kāds noteikti jau ir izsaucis glābējus, piezvaniet arī pats, jo diemžēl VUGD pieredzē ir gadījumi, kad izmisīgi tiek gaidīta glābēju palīdzība, bet tas ir veltīgi, jo neviens no aculieciniekiem nav piezvanījis uz 112.

TVNET jau ziņoja, ka Engures pagastā kempinga «Abragciema Baloži» teritorijā pazudušais gadu un 10 mēnešus vecais bērns atrasts. Zēnu atrada viens no brīvprātīgajiem. Bērns ap plkst. 6.20 Bērzciemā mežā gulēja sūnās aptuveni 40 metrus no ceļa, aptuveni piecus kilometrus no vietas, kur pazuda. Bērns ir nodots vecāku rokās. VP norāda, ka zēnu vēl apskatīs mediķi, taču pirmajā mirklī šķiet, ka viņam nekas nekait, redzami vien kukaiņu kodumi. Iesākumā bija nesaprašanās - brīvprātīgie soctīklos jau ziņoja par bērna atrašanu, taču policijai par to ziņu vēl nebija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu