Senās mūzikas festivālā augstas klases mūziķi no dažādām valstīm

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 7. jūlija līdz 9. jūlijam norisināsies 22. starptautiskais senās mūzikas festivāls, kas šovasar pulcēšot augstas klases mūziķus no dažādām valstīm, informē «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica. Šoreiz festivālā būs iespēja dzirdēt lielāko Itālijas baroka mūzikas orķestri «Coin du Roi», kurā muzicē augstas klases senās mūzikas speciālisti, senās mūzikas ansambli «La Cetra d'Orfeo» no Beļģijas, kura uzstāšanos papildinās baroka dejas īpašos kostīmos, kā arī Latvijas Radio kori, kas dziedās senās mūzikas pētnieka un Oksfordā skolotā diriģenta Pītera Filipa vadībā.

Tāpat klausītājus gaida tikšanās ar mūsu izcilajiem interpretiem - solistiem Elīnu Šimku un Sergeju Jēgeru, baroka orķestri «Collegium Musicum Riga» un orķestri «Kremerata Baltica», bet mazos klausītājus Rundāles pilī priecēs koncertuzvedums «Varde par princesi».

Starptautisko senās mūzikas festivālu 7. jūlijā Rīgas Domā atklās Latvijas Radio koris ar itāļu, spāņu un britu renesanses mūzikas spilgtāko pārstāvju skaņdarbiem. Kori diriģēs viens no prominentākajiem senās mūzikas pētniekiem un muzikologiem, britu senās mūzikas ansambļa «The Tallis Scholars» dibinātājs un vadītājs Filipss. Diriģents mūža lielāko daļu veltījis renesanses laika mūzikas likumsakarību un stila izpētei, kā arī sniedzis vairāk nekā 1600 koncertu un kopā ar savu ansambli ieskaņojis ap 50 albumu.

8. jūlijā Rīgas Svētā Jāņa baznīcā spēlēs baroka orķestris no Itālijas «Coin du Roi», kurā muzicē augstas klases senās mūzikas speciālisti ne vien no Itālijas, bet arī Francijas, Spānijas, Meksikas, Krievijas, Lietuvas, Argentīnas un ASV. Šī 35 mūziķu vienība, kurā apvienojušies gados jauni un enerģijas pilni mūziķi, regulāri sadarbojas ar izciliem viesmāksliniekiem. Festivāla koncertā itāļu baroka lietpratēju saspēles partnere būs soprāns Šimkus. Koncertā izskanēs Alesandro Skarlati un Džovanni Batistas Pergolēzi, kā arī Georga Frīdriha Hendeļa un Antonio Vivaldi mūzika. Tāpat skanēs retāk atskaņoti Džovanni Marijas Bonončīni darbi.

9. jūlijā Senās mūzikas festivāla Rundāles dienu iesāks koncertuzvedums bērniem «Varde par princesi», kas notiks Rundāles pils Baltajā zālē plkst.13. Kas notika purvā, uzvedumā izstāstīs senās mūzikas atskaņotāji vijolnieces Lāsmas Melderes-Šestakovas vadībā. Piedalīsies arī solisti Kristīne Gailīte, Ilona Bagele, Mihails Čuļpajevs, Krišjānis Norvelis, dejotāji Egija Abaroviča, Reinis Rešetins, kā arī Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas un Rīgas Doma kora skolas audzēkņi. Koncerta stāstniece būs Karina Bērziņa. Uzvedumā skanēs franču komponista Žana Filipa Ramo dzirkstošā mūzika.

No plkst.11.30 pils pagalmā bērniem būs iespēja nogrimēties un piedalīties radošajās darbnīcās, kurās mākslinieku vadībā viņi gatavos jaukas lietiņas saistībā ar muzikālo pasaku. Vecāki tiek aicināti padomāt, kā saģērbt savus lolojumus tā, lai tērpā iezīmētos kaut neliels, tomēr senatnīgs akcents.

Rundāles pils Baltajā zālē plkst.16 Farinelli lomā iejutīsies kontrtenors Jēgers. Piedalīsies arī baroka laika orķestris «Collegium Musicum Riga», ko jau 1990. gadā dibinājis un ar aizrautīgu rūpību vada neatslābstošs senās mūzikas pētnieks un entuziasts diriģents Māris Kupčs. Kopš 2004. gada «Collegium Musicum Riga» ir pilna sastāva baroka orķestris, kas pilda arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas baroka orķestra pienākumus un spēlē vēsturiskos instrumentus. Vienu no tiem - traversflautu jeb baroka flautu dzirdēsim Antonio Roseti Flautas koncertā.

Savukārt Rundāles Zelta zālē plkst.18 klausītājus gaidīs tikšanās ar senās mūzikas ansambli «La Cetra d'Orfeo» no franciski runājošās Beļģijas daļas, kas pirmajam vieskoncertam Latvijā izvēlējies temperamentīgo, ritmiski daudzveidīgo un kaislīgi jutekliskām melodijām caurvīto Latīņamerikas un Spānijas mūziku.

Plkst.20 Rundāles pils Baltajā zālē baroka orķestris no Itālijas «Coin du Roi» sava galvenā diriģenta Kristiana Fratimas vadībā piedāvās koncertprogrammu «Baroka meistardarbi», kurā skanēs vairāki koncertžanra darbi - itāļu baroka meistara Antonio Vivaldi lautai rakstītais koncerts, vācu baroka ģēnija Johana Sebastiana Baha klavesīnam veltītais opuss, kā arī trīs darbi, kuru autoru izcelsme saistīta ar Franciju: Žana Marijas Leklēra Vijolkoncerts, Mišela Korretes koncerts musette de cour (dūdām), kā arī rokoko pārstāvja Žana Filipa Ramo darbs «Galantā Indija».

22. starptautisko Senās mūzikas festivālu Rundāles pils dārzā plkst.22 noslēgs orķestris «Kremerata Baltica» un solisti - vijolnieks Georgs Sarkisjans, altiste Santa Vižine un čellists Ēriks Kiršfelds, kuri atskaņos Antonio Vivaldi «Gadalaikus», kā arī Johana Sebastiana Baha, Karla Filipa Emanuela Baha, Georga Filipa Tēlemaņa skaņdarbus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu