Vai mums būs jāuzņem vairāk bēgļu, ja Lielbritānija izstāsies no ES?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) ietekmēs migrantu plūsmu Eiropā? Un vai Apvienotās Karalistes lēmums atstās iespaidu uz tajā dzīvojošajiem latviešu viesstrādniekiem?

No migrantiem neaizbēgsim

Jautāta, vai Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no ES var ietekmēt situāciju saistībā ar bēgļiem, Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Lolita Čigāne (V) norādīja, ka tas ir vairāk konkrētu valstu jautājums, jo migrācijas plūsmu magnēts ir konkrētas valstis, piemēram, līdz šim tā bija Zviedrija un Vācija.

Politiķe nedomā, ka Lielbritānijas izstāja no ES palielinās bēgļu straumes, jo bēgļu jautājums tiek risināts un ir jārisina ar citiem instrumentiem.

Bet migrācijas problēmas arī turpmāk būs ļoti svarīgi dienaskārtības jautājumi, ar ko Eiropai vajadzēs nodarboties. Tas saistīts ar to, ka situācija Tuvajos Austrumos nav nomierinājusies, Āfrikā ļoti strauji pieaug cilvēku skaits un klimata pārmaiņu dēļ ir ļoti lielas pārmaiņas gan ar dzeramo ūdeni, gan sausumu dažādos apvidos.

Migrācija kā parādība, iespējams, ir viena no šā gadsimta atpazīšanas zīmēm.

Līdz ar izstāšanos no ES Lielbritānija kļūst mazāk pievilcīga migrantu plūsmām, lai gan tradicionāli Apvienotā Karaliste vienmēr ir bijusi magnēts migrācijai.

Bija brīva darbaspēka kustība

Runājot par citu ES valstu iedzīvotājiem, tostarp latviešiem, kuri dodas strādāt uz Lielbritāniju, Čigāne norādīja, ka līdzšinējie migranti varēja pelnīt iztiku Apvienotajā Karalistē, jo ES pastāvēja brīva darbaspēka kustība.

Kad Lielbritānija vēl runāja par referendumu, tā bija panākusi vienošanos ar ES, kas dotu iespējas īstenot stingrāku politiku attiecībā uz to, kā darba meklētāji var saņemt sociālos pabalstus. Šobrīd, kad Lielbritānija ir lēmusi par izstāšanos no ES, šī vienošanās nav spēkā.

Sola, ka esošos viesstrādniekus neaiztiks

Lielbritānijas pārstāvji ir teikuši, ka saistībā ar esošajiem ieceļotājiem, kas līdz šim strādāja Apvienotajā Karalistē, nav gaidāmas izmaiņas.

Bet, tā kā patlaban Lielbritānijā valda milzīgs apjukums, ir ļoti grūti saprast, kas un ar kādām prioritātēm vadīs Lielbritānijas izstāšanās procesu, kā arī kā tas notiks. Nezinot, kādā veidā tas notiks, un nezinot vīziju, kā Lielbritānija turpmāk strādās ar ES, nav iespējams izteikt prognozes, kā mainīsies attieksme pret viesstrādniekiem, tostarp no Latvijas, politiķe atzina.

Vai Lielbritānija izstāsies no ES?

TVNET jau ziņoja, ka 23.jūnijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku atbalstīja Lielbritānijas aiziešanu no ES, taču Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons teicis, ka Lisabonas līguma 50.pantu izstāšanās oficiālam pieteikumam vajadzētu iedarbināt viņa pēctecim, kurš varētu būt amatā, iespējams, septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu