Armēnijas parlaments ratificē līgumu par kopīgu pretgaisa aizsardzību ar Krieviju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Armēnijas parlaments ceturtdien apstiprināja valdības lēmumu izveidot kopīgu pretgaisa aizsardzības sistēmu ar Krieviju. Lēmumu atbalstīja 102 deputāti, bet pret bija astoņi likumdevēji. Kopā Armēnijas parlamentā ir 131 deputāts.

Armēnijas aizsardzības ministra vietnieks Ara Nazarjans norādīja, ka apvienotās pretgaisa aizsardzības sistēmas vadība būs Krievijā, bet Armēnijas bruņotie spēki kontrolēs atsevišķu pretgaisa aizsardzības sistēmu.

«Ar šo vienošanos mēs varēsim izmantot Krievijas pretgaisa aizsardzības tehniskās spējas un resursus, tostarp ieročus, lidmašīnas un iespēju izmantot iznīcinātājus,» viņš paziņoja parlamentam.

Vairāki opozīcijas spēki kritizēja lēmumu, norādot, ka tā rezultātā valsts zaudēs suverenitāti par labu Krievijai, kas pārdevusi bruņojumu arī Azerbaidžānai, ar ko Armēnijai ir naidīgas attiecības.

«Tas ir centiens Armēnijas atlikušās suverenitātes paliekas nodot ārvalstij, kas tikko pārdeva ieročus Azerbaidžānai piecu miljardu dolāru (4,5 miljardu eiro) vērtībā,» paziņoja liberālā opozīcijas partija «Mantojums».

Krievija plāno izveidot kopīgu pretgaisa aizsardzības sistēmu ar visām Maskavas vadītās Kolektīvās drošības līguma organizācijas (KDLO) dalībvalstīm.

Maskava jau ir izveidojusi kopīgu pretgaisa aizsardzības sistēmu ar Baltkrieviju un Kazahstānu.

KDLO iekļautas Armēnija, Baltkrievija, Kazahstāna, Kirgizstāna, Krievija un Tadžikistāna.

Pēc attiecību pasliktināšanās ar Rietumiem Krievija ir pastiprinājusi sadarbību ar KDLO dalībvalstīm.

Maskava arī apsūdzējusi NATO par tās klātbūtnes pieaugumu savu robežu tuvumā, kā arī solījusi atbildēt uz ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu izvietošanu Austrumeiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu