Britu ministrs rosina referendumu par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Lielbritānijas veselības ministrs Džeremijs Hants otrdien izteicās, ka varētu tikt rīkots referendums par izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) nosacījumiem, uzsverot, ka valstij no bloka tomēr noteikti ir jāizstājas pēc tam, kad briti par to nobalsoja 23.jūnijā notikušajā referendumā.

Hants, kurš jau atklājis, ka pēc premjerministra Deivida Kamerona paziņojuma par demisiju apsver iespēju kandidēt uz konservatīvo līdera amatu, pauda, ka Lielbritānijai jāsaglabā piekļuve ES brīvās tirdzniecības zonai, tomēr ir jāpanāk vienošanās par brīvas cilvēku kustības ierobežošanu.

Brīvā tirdzniecība «nav vienkārši ekonomisko panākumu centrā - tā ir arī mūsu identitātes centrā» kā sabiedrībai, kas ir atvērta un liberāla, viņš pauda laikrakstā «Daily Telegraph».

«Tomēr (..) ir skaidrs, ka valsts ir noraidījusi brīvu cilvēku kustību tādā veidā, kā tā pašreiz darbojas. ES draud sabrukums, ja tā nereformēs brīvas kustības noteikumus,» norādīja ministrs.

Hants aicināja uz «Norvēģija plus» variantu, kurā būtu iekļauta «pilna piekļuve vienotajam tirgum ar saprātīgu kompromisu par brīvas pārvietošanās noteikumiem».

Šis jautājums varētu tikt nodots lemšanai tautai referendumā vai arī Konservatīvās partijas manifestā pirms parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, ja tādas tiktu rīkotas.

Eiroskeptiski noskaņotās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) līderis Naidžels Farāžs savukārt norādīja, ka vēl viena referenduma rīkošana būtu vēlētāju «nodevība».

Hants arī aicināja citus potenciālos konservatīvo līderus solīt, ka visiem ES pilsoņiem, kuri referenduma dienā dzīvoja Lielbritānijā, tiks garantētas pilnas tiesības uz pastāvīgo uzturēšanos.

Pēc ministra domām, tas ir jādara, lai nomierinātu ES pilsoņus, kas nobažījušies par «pretīgajiem pretpoliskās ksenofobijas piemēriem», kas novēroti pēc ceturtdien notikušā referenduma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu